logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet na Windows 98 przez terminal SDI?

Bulik 04 Gru 2003 10:47 4413 8
REKLAMA
  • #1 424313
    Bulik
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Wszyscy tylko na XP . Ja mam pytanko jak zrobić net dla drugiego kompa na WIN98. Terminal SDI przez com-a podłączony do kompa i na nim net działa. Sieciówką jest dopięty komputer. I się wzajemnie widzą. TERAZ jak przydzielić dostęp do netu dla drugiego kompa przez termial SDI. :oops:

Pozdrowionka :D :D
  • REKLAMA
  • #2 424330
    majgier
    Poziom 14  
    Primo nie na win 98 tylko na win 98Se, bo to w nim dopiero jest możliwość udostępniania połączenia internetowego. Na komie sieć??
    po co nie lepiej kupić jakies tanie sieciówki?? i prościej wszystko wykonac
    materiały znajdziesz w sieci.
  • REKLAMA
  • #3 424527
    Bulik
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Albo ja nieczytelnie napisałem, albo nie zrozumiałeś tekstu. Nie chodzi mi o sieć przez SDI tylko o dostęp do netu poprzez sieć. Materiały w sieci są na WinXP a ja mam 98Se i Me . Chodzi mi tylko o wszelkie parametry do ustawienia stałego dostępu dla drugiego kompa. Opis w Helpie Win nie dał rezultatu bo na drugim kompie i tak nie widzę net.
    Pozdrowionka :roll: :roll:
  • #4 424548
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    To to zainstaluj w Panel Sterownia/Dodaj usuń programy i tam bedziesz miał skłądniki systemu Windows czy jakoś tak i wybierz "Udostępnianie połączenia internetowego". POzatym to już nie raz było opisywane na forum. Wystarczy dobrze poszukać.
  • #5 427254
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Pierwszy komp lan:
    adres: 192.168.0.1
    maska:255.255.255.0

Drugi komp:
    adres: 192.168.0.2
    maska:255.255.255.0
    brama:192.168.0.1
    dns: (np) 194.204.159.1

+ Udostępnij połączenie z SDI w pierwszym kompie.
  • REKLAMA
  • #6 429380
    Zeddicus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Po pierwsze szczerze odradzam udostepniania polaczenia internetowego za pomoca wbudowanych narzedzi windowsa, wiem z praktyki jak to dziala...

Polecam zrobic tak:

- Panel sterowania > Dodaj/usun programy > Składniki windows, odznacz "Udostepnianie polaczenia internetowego" , kliknij OK

- Sciągnij z internetu program WinRoute Lite, jest prosty w konfiguracji zle jeśli potrzebujesz pomocy to: [email]kamiltun@o2.pl[/email]

Uzywalem tego dluuugi czas i dzialalo swietnie po za tym jest o wiele bezpieczniejsze, odrazu robi za firewall (nie ma potrzeby instalowania zadnych dodatkowych firewalli)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 429763
    qu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tak winroute to b dobry programik polecam.
    i chcialem tylko powiedziec ze dns na drugim kompie mozna ustawic na 192.168.0.1 (tzn adres pierwszego kompa) <- bedzie latwiej
  • #8 432151
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Z tym DNS na pierwszy komp to bym nie polecał.
    Win 98 nie prowadzi własnego DNSa więc jeśli już nawet będzie chodziło to o wiele wolniej niż gdy się ustawi na jakiś szybki zewnętrzny serwer "pełną gębą". W przykładzie podałem akurat TP SA DNS1
  • #9 432202
    qu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    TPSA i szybkosc <- to chyba nie mozliwe
    ja mam w mojej malej sieci (3 kompy) ustawione DNS wszedzie (tzn na 2kompach) na adres pierwszego i jest ok, i dziala wystarczjaco szybko !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępniania internetu na systemie Windows 98 SE poprzez terminal SDI podłączony do portu COM, z siecią lokalną łączącą dwa komputery. Zalecane jest użycie Windows 98 SE, gdyż tylko ta wersja posiada funkcję udostępniania połączenia internetowego (ICS). Konfiguracja sieci powinna obejmować statyczne adresy IP: pierwszy komputer jako brama z adresem 192.168.0.1, drugi z adresem 192.168.0.2, maską 255.255.255.0 oraz bramą 192.168.0.1. DNS na drugim komputerze można ustawić na zewnętrzny serwer DNS (np. 194.204.159.1) dla lepszej wydajności, choć niektórzy stosują adres pierwszego komputera jako DNS. Zaleca się wyłączenie wbudowanego ICS w Windows 98 SE i użycie zewnętrznego oprogramowania WinRoute Lite, które oferuje prostą konfigurację, lepszą stabilność i funkcję zapory sieciowej (firewall). Dyskusja podkreśla, że rozwiązania oparte na wbudowanym ICS bywają niestabilne i mniej bezpieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA