Zgadzam się z kolegą. Zamów kogoś kto zrobi ci coś takiego. Ja mam do Ciebie jakieś 140km w lini prostej w jedną stronę, ale za 150zł (w ramach zwiedzania kraju, poszerzania horyzontów i badania rynku) wziołbym do Ciebie 2x800W RMS (średnia efektywność kolumn=98dB, 1 m od kolumny prawdziwe 133dB głośności, na całym parkiecie powyżej 120db) (suby18"B&C +góry 12"Eminence+1,75"Selenium), do tego wzmak ADS PLX-2400, 2xcd, mikser, mikrofon, zielony laser 40mW, 2 efekty po 600W Derby i Zig-zag, Dymek 700W. Zestaw ten zagra ci przyzwoicie nawet na 300 osób na plenerze. A w sali leszcze lepiej...Laser zrobi furorę na okolicznościówce i zostawisz po sobie super wrażenie, potem dorobisz się własnego sprzętu... Ja też wiele razy jak zaczynałem(a gram już ponad 7 lat) to na niektóre imprezy pożyczałem sprzęt. Mogę ci to również powtórzyć:1 dobra impreza nakręca 2-3 następne, a potem sami dzwonią. Dochodzi do tego extra kilka imprez w roku gdzie nawet początkujący mogą wziąć kilka stówek/noc, jak np najbliższy sylwester, ostatni dzień przed postem, czy święta np wielkanocne...Ale oczywiście wcześniej musisz się gdzieś pokazać z dobrej strony...
Co do paczek to musiałbyś dać minimum 800zł/parę i to używane minimum pokroju ELESTRA, LDM...
Za 200zł to sobie możesz kupić 1 używany przyzwoity średniotonowy 12" Eminence, albo jeden driver Seleniuma D-220Ti...
A co do głośników Alpharda HW-1800 to najgorszy badziew jaki chyba jest na rynku 18", moc 150W przy skuteczności 90dB da ci jakieś 112dB głośności. Porównaj to do moich 132dB gdzie 3dB różnicy to jest dwa razy głośniej, a różnica rzędu 20dB to jest około 64 razy głośniej...
Stx dużo lepszy ale do niego potrzebujesz oddzielnego średniotonowego i sopranu i odpowiedniej zwrotnicy, co będzie razem kosztować razem min 450zł bez obudowy i wykończenia licząć...
Myślę że wnioski sam wyciągniesz i albo dozbierasz/dorobisz do pierwszego tysiąca na dwie kolumny używane albo z pomocą innych zagrasz i zarobisz i zdobędziesz naprawdę cenne doświadczenie...Pozdrawiam i pomyśl nad tym co ci napisałem.