logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo C21EF13 - brak synchronizacji i wolne strojenie, co sprawdzić?

DarekRz4 21 Lis 2007 13:22 2207 14
  • #1 4504640
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam

Model jak w temacie . Po włączeniu na ekranie jest obraz bez obu synchronizacji ,czarno -biały z widocznymi poziomymi liniami podobnymi do powrotów jednak są grubsze i nie na całym ekranie .Zaczynają sie od góry całymi liniami a kończą się troszkę poniżej środka liniami o szerokości połowy ekranu . Ale to nie wszystko .Najciekawsze teraz : Jeśli włączymy menu strojenia to odbiornik stroi tak wolno że "przejscie " trzech zakresów zajmuje mu z 15 minut . Zeby było ciekawiej to włączony z pilota np. program pierwszy włącza się na inny dowolny np. na ósemkę czy dziesiątkę ,ale czasami nie chce się dla odmiany przełączyć na żaden inny .Dopiero wciśnięcie kilkakrotnie wybranego kanału powoduje jego przelączenie . Po prostu cyrk . Co sprawdzilem :
    -zasilacz w porzadku -napięcia prawidłowe -kondensatory po wtórnej wymienione tak jak wszystkie w W/N .
    - wymieniałem też pamięć -bez rezultatu .

Czy ktoś z kolegów miał podobny przypadek ?

pozdrawiam
  • #3 4507609
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Dzięki .Kondensatory w odchylaniu wymieniłem jednak bez przekonania . Nie sądze ,aby tak drastyczne i rozległe objawy mogły powodować wyschnięte kondensatory w odchylaniu . Tak też jest w istocie -nic to nie zmieniło .
    Proszę o więcej sugestii .

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4508468
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Sprawdz częstotliwosci pracy rezonatorów podłaczonych do procesora podstaw je najlepiej.Jak wygląda filtracja 5v do zasilania procesora i pamieci?obejrzyj przebieg na oscyloskopie.
  • #5 4511240
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam
    Rezonator na procesorze podstawiłem nowy . Wymieniłem też resztę kondensatorów które mi pozostały . Wiekszość z nich miała 30% utratę pojemnosci . Niestety nic to nie dało . Całą gałąź 5-ciu volt sprawdziłem (kondensatory w niej wymienione) .

pozdrawiam
  • #6 4578935
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Wracam do tego TV po kilku tygodniach przerwy spowodowanej chorobą . Wczoraj rozpocząłem z nim drugie starcie :D. Sprawdziłem jak TV zachowuje sie po podaniu mu sygnały przez euro . Jest dokładnie taki sam objaw -totalny brak obu synchronizacji i pasy na ekranie podobne do powrotów . Po wyjęciu modułu TXT nic się nie zmienia :!: .Dalej obraz jest taki sam . Zaryzykowałem nawet wpięcie tego modułu w trakcie pracy telewizora . Odbiornik zachowuje się tak jakbym nic w niego nie wpinał . Postanowiłem zewrzeć piny 1 i 3 na złączu KN EK0943 . Bez rezultatu -zadnych zmian przy czym z moich danych wynika że :

pin 1 złącza to -Video
    pin 2 złącza to masa
    pin 3 złącza to synchro
    pin 4 złącza to 12 V - a u mnie jest na tym pinie 7 V .
    Czy opis złącza jest prawidłowy ??
    A tak wygląda obraz (brak obu synchro i paseczki podobne do powrotów
    Sanyo C21EF13 - brak synchronizacji i wolne strojenie, co sprawdzić?
  • Pomocny post
    #7 4579716
    andwan
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

Ja na Twoim miejscu skoncentrowałbym się na drodze sygnału wizyjnego do synchro-separatora i elemencie,który tą rolę spełnia bo takie objawy mogą być tym spowodowane.Uszkodzenie procesora raczej mało prawdopodobne.Miałem podobne objawy też w Sanyo tyle,że w innym modelu i miałem uszkodzony kondensator pomiędzy detektorem wizji a separatorem.Gdybym miał schemat tego modelu to odpowiedż byłaby bardziej konkretna.
  • Pomocny post
    #8 4579924
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Jest to chassis A7A Sanyo. Proszę dokładnie sprawdzić aplikację TDA 8362 ,szczególnie elementy związane z synchro (raptem kilka) ,lub podstawić ten układ.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #10 4581574
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Dziękuję za wszystkie sugestie . Będe je sprawdzał jutro rano .
    Jeśli chodzi o funkcje TXT to niestety nie sprawdzałem z prostej przyczyny -klient nie posiada pilota do tego TV :D . Uległ uszkodzeniu kilka lat temu i od tego momentu korzysta z klawiatury lokalnej :D .

pozdrawiam
  • #11 4775284
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Wracam z tematem po kilku miesiącach . TV czekał ,czekał i się doczekał . Klient zdecydował się zainwestować więcej niż wcześniej proponował więc ruszyłem z kopyta . Po wielu przemyśleniach zdecydowałem się na wymianę układu TDA 8362 (dzięki Skorbi). I to był strzał w dziesiątkę . Wszystkie opisane wcześniej objawy zniknęły i TV pracuje normalnie . ....... no może poza jednym drobnym objawem dla którego nie mam już sił i chyba tak zostawię zwłaszcza że w tym przypadku podejrzewam wspomniany na wstępie procesor . Otóż TV pracuje normalnie ,ale od czasu do czasu jak chcemy zrobić głosniej to zmienia sie program na inny :?: -tak jakbym wcisnął zamiast Volume+ program+ !!??? .Nie mam pojęcia co to moze być bo dzieje sie to co któreś "wciśnięcie" przycisku Volume+ . Widząc to od razu wymieniłem pamieć ,jednak nic to nie dało .

pozdrawiam i dziękuję za pomoc
  • #12 4775429
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Namów klienta na pilota, to już nieduży wydatek.
  • #13 4775673
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Jarecki669 napisał:
    Namów klienta na pilota, to już nieduży wydatek.

Witam

Ja mówie o klawiaturze lokalnej bo to ona działa nieprawidłowo (jednak to nie mikro switche -sprawdzone dokładnie) Więc z pilota będzie prawdopodobnie to samo .

pozdrawiam
  • #14 4775828
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    A jasne, sorki. Trzeba uważniej czytać!!! (ta uwaga jest do mnie, oczywiście).
  • #15 4777378
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Przyjrzyj się dokładnie rezystorom przy switcha-ch, potrafią powodować takie numery.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Sanyo C21EF13 występuje brak synchronizacji poziomej i pionowej, obraz jest czarno-biały z widocznymi grubszymi poziomymi liniami na ekranie. Strojenie kanałów odbywa się bardzo wolno, a przełączanie programów jest niestabilne – czasem program uruchamia się na innym kanale lub wymaga wielokrotnego naciskania przycisku. Sprawdzono i wymieniono kondensatory w zasilaczu i układzie odchylania, pamięć oraz rezonator procesora, bez poprawy. Obniżone napięcie 12 V na pinie złącza KN EK0943 (7 V zamiast 12 V) oraz brak zmian po wyjęciu modułu TXT wskazują na problem w ścieżce sygnału wizyjnego do separatora synchronizacji. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę układu TDA8362 odpowiedzialnego za synchronizację, co ostatecznie rozwiązało problem z synchronizacją i strojeniem. Pozostał jednak problem z nieprawidłowym działaniem klawiatury lokalnej, która przy zwiększaniu głośności czasem zmienia kanał, mimo wymiany pamięci i sprawdzenia mikroprzełączników. Zalecane jest również sprawdzenie rezystorów przy przyciskach kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA