logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ładować odtwarzacz MP4 w samochodzie przez gniazdo zapalniczki?

radoszczak21 21 Lis 2007 16:31 2762 2
REKLAMA
  • #1 4505171
    radoszczak21
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, mam pewien pomysł i chcę się poradzić czy takie coś da rade. Mam odtwarzacz mp4, który ładuje się z usb. Jak wiemy w USB mamy 4 styki, 0, +5V, oraz 2 styki z danymi. Akumulator w niej jest słaby i często pada gdy jadę autem i z niej korzystam. Czy mogę zrobić tak:

Wpinam się w gniazdo zapalniczki, gdzie mam +12V, za tym dalej daje LM7805, a potem podłączam pod mp4. Powinno ładować ? Czy jest potrzebny jakiś większy układ do tego ?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 4505846
    Krisrr
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    To powinno być ok. W komputerze obciążenie jednego gniazda USB to 0,5A max 1A. LM7805 można obciążyć do 1A (z radiatorem), czyli powinna wystarczyć ewentualnie mała blaszka aluminiowa lub miedziana. Najlepiej zmierz pobór prądu przez MP4 (raczej nie przekracza 0,5A). Nie pomyl pinów z zasilaniem USB.
  • #3 4590774
    radoszczak21
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Zrobiłem ten układ no i dziwne rzeczy się dzieją, jak podłączam USB z kompa to normalnie kreseczka leci ładowania, a jak podłącze to moje coś xD to nie leci więc nie wiem czy to ładuje czy nie. Podłączyłem wszystko dobrze mam na wyjściu 0 +5 V wiec powinno ładować co nie ? Chyba ze na stykach danych też jakiś sygnał idzie co ?

EDIT: Prąd pobierany jak podłączam sobie pod ten mój układ to jest około 80 mA, więc nie wiem czy to jest prąd ładowania ?

EDIT: Doszdełem o co biega, należy zewrzeć styk DATA+ z Masą układu ;]
REKLAMA