Witam.
Poszukuje informacji na temat układu L5430429F.
Szukałem przez Google i nic nie znalazłem, układ kupiłem w sklepie
i według informacji sprzedawcy jest to mikroprocesor 80C51.
Na tym układzie jest napisane:
Golden Coast
631012R
ver 5.14
L5430429F
Napisz lepiej po co kupowałeś to starocie i do czego było Ci potrzebne? Żeby skorzystać z tego procesora, musisz zablokować wewnętrzną pamięć programu (stąd te niezrozumiałe napisy na procesorze, które oznaczają maskę programu do jakiejś konkretnej aplikacji i raczej trudno będzie znaleźć co one oznaczają i gdzie był ten procesor wykorzystywany z wewnętrzną pamięcią) i dopiąć do procesora przez 8-mio bitowy zatrzask (np 74xx573) zewnętrzną pamięć równoległą programu typu E(E)PROM, którą musisz zaprogramować swoim programem. Z pamięci wewnętrznej nie skorzystasz, bo jest jednorazowo programowana maską w procesie produkcji.
Układ kupiłem bo akurat potrzebowałem procesor 80c51 do aplikacji
z zewnętrzną pamięcią programu o pojemności 32 kB typu 28c256
oraz z zewnętzrną pamięcią ram także o pojemności 32kB.
Procesor ten wybrałem dlatego, że najlepiej mi się go programuje
w asamblerze... Nie piszę programów w języku typu BASCOM bo
nie przepadam za Basiciem , a w języku C to kompletna ze mnie
noga.
O układ pytam się dlatego żeby wiedzieć czy nie posiada czasami
jakiegoś rozszerzenia np, o interfejs I2C lub coś innego
... możesz go zastosować w miejsce 80C51, ale od tego pierwszego jest lepszy (zwróć uwagę na cenę - chyba atrakcyjna), bo ma wbudowany interface ISP - szeregowe programowanie w systemie, a więc możesz go w prosty sposób programować w docelowej aplikacji wprost z PCt'a (z pominięciem programatora równoległego).
Jeśli potrzebujesz więcej pamięci programu i RAMu to proponuję zastosować dopiętą na zewnątrz, supernowoczesną pamięć firmy RAMTRON typu FRAM (pamięć magnetyczna - coś w rodzaju pamięci ferrytowej, ale w mikroskali). Jedna taka pamięć może pełnić zarówno rolę dodatkowej pamięci programu z możliwością modyfikacji tych danych DYNAMICZNIE w systemie (co kiedyś w starych technologiach było całkowicie niemożliwe)! , jak i rolę zewnętrznej pamięci RAM, przy czym dane tej pamięci RAM nie giną po wyłączeniu napięcia systemowego (BEZ podtrzymania bateryjnego!!!). Mamy więc coś w rodzaju zewnętrznej pamięci EEPROM, ale o właściwościach pamięci RAM!! 51-ka zyskuje niesamowite możliwości z takim "gadżetem".
... mikrokontrolery rodziny 51' z pamięcią FRAM i zegarem 40MHz, zasilanie 3,3V (zobacz z ciekawości co te procesorki mają dodatkowo na pokładzie! Idealne do przenośnych aplikacji). W TME można kupić sporadycznie te procesory, ale obecnie nie mają na stanie: