logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie 83c851. Jak to zrobić? Pamięć zewnętrzna.

shd 20 Lut 2007 08:44 966 2
REKLAMA
  • #1 3593792
    shd
    Poziom 11  
    Witam,
    wybrałem do swojego projektu uC 83c851. Kierowałem się chęcią posiadania '51 oraz oczywiscie funkcjami. Wiem ze wy polecanie atmele i avry ale jednak wolalbym '51. Mam mozliwosc dostać go za 5zł, a możliwości posiada. No dobrze więc w czym mój problem? Niemam pojęcia jak go zaprogramować (gdy już kupię). Szukałem w bardzo wielu miejscach ale niestety. Żadnych informacji od producenta na temat programowania (każdy głupi wie jak dany układ zaprogramować?). Najchętniej widziałbym informacje na temat programowania a nie programatory, chociaż przy niskiej cenie (w którą nie wierzę) to drugie też wchodzi w grę. Dziękuję z góry za pomoc.
    Ps. Gdyby ktoś mnie nie zrozumiał oczywiście nie chodzi mi o mnemoniki i pisanie programów ale kopiowanie binarki do pamięci.
    Ps2. Myślałem nawet o uaktywnieniu zewnętrznej pamięci (którą będzie zewnętrzny flash) dla kodu programu. Pomysł jest taki - czytam z zewnetrznej pamieci program kopiujacy dane z zewnetrznego flasha do wewnetrznego. Czy to moze wypalic? Jednak niewydaje mi się żeby to był zwykły sposób programowania.
  • REKLAMA
  • #2 3593908
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    Mam mozliwosć dostać go za 5zł, a możliwości posiada.

Wybacz ale dzisiaj w porównaniu z innymi '51 to on "możliwości" raczej nie ma :(. Zaprogramować go mozna tylko programatorem równoległym i to TYLKO JEDEN RAZ. Jak sobie źle napiszesz program kostka jest do wyrzucenia :(. Proponuje znaleźć '51 z Flashem w środku, programowaną przez ISP (albo założyć zewnętrzną pamieć), nie musi to być wcale Atmel bo '51 produkuje wiele firm. Napisz co chcesz na tym zrobić ? :)
  • #3 3594004
    shd
    Poziom 11  
    Pewnie masz racje. Ja sie nieznam to wlasciwie moj pierwszy projekt elektroniczny ale interesuje sie komputerami wiec troche wiem o jego budowie (to mi pomoze). Projekt. Popularny temat.. mam zamiar zrobic robota, jak narazie modul jezdny bo mam czas do maja. Tyle co zdaze z gora bedzie. Musialem niedoczytac bylem pewien ze to EEPROM =,=. Chce zeby tam byla kamerka. Na poczatek podlacze kamerke normalnie przez USB, ale w przyszlosci mam zamiar sam zaimplementowac protokol ECP. Zapewne mi sie nieuda ale cotam :) Czyz sa jakies mikrokontrolery z MMX o.O. A jesli nie to moze ktos sie orientuje jaki by sie nadal pod takie duze obciazenie (obliczenia).
REKLAMA