logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RE-29FB51RQ - Zniekształcenie obrazu, lej na ekranie, korekcja obrazu

jaroa1 22 Lis 2007 12:15 1190 6
REKLAMA
  • #1 4508006
    jaroa1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam ciekawy problem z tym TV (Lg RE-29FB51RQ).Boki schodzą sie nie symetrycznie.Na ekranie widoczny jest
    dosłownie LEJ ,góra szersza od dołu.Przejrzałem cały tor korekcji i nie znalazłem nic uszkodzonego.
    Co ciekawe w trybie serwisowym tylko góra się rozsuwa.Może ktoś z Państwa spotkał się z tego typu usterką.Proszę o wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4508119
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Zmień wsad pamięci.
    Może to pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 4508290
    wera
    Poziom 12  
    Uszkodzone cewki H.
  • #4 4509211
    jaroa1
    Poziom 11  
    Siedzę dalej nad tym Tv , podmiana innych cewek nic nie wniosła ,obraz na nich jest symetrycznie mocno zjechany do środka no i szary.Niestety nie mogę zdobyć wsadu pamięci ,na elektrodzie jest zły,jeśli ktoś posiada to bardzo poproszę.Pozdrawiam zainteresowanych tematem.
  • REKLAMA
  • #5 4509394
    helena
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Sprawdzil bym rezystor w korekcji nie pamietam pozycji wiem ze mialem przegrznyi byl wiekszej mocy.Dodaje wsad.
    Załączniki:
    • L.GRE 29FB51RQ.bin (5.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4509449
    jaroa1
    Poziom 11  
    Podmieniłem pamięć z wsadem i zupełnie czystą niestety bez zmian.
    Cewki faktycznie podmieniałem od 3 szt. tv 29 cali ,ale 50Hz czy to ma jakieś znaczenie ?
    Cewki w korekcji też dawałem podobne ,żadnej różnicy.
    Zastanawia mnie jeszcze scalak od korekcji jakie on ma znaczenie dla tej usterki.Jeśli chodzi o ten rezystor to czy też na ekranie był taki LEJ ? Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
  • #7 4557434
    jaroa1
    Poziom 11  
    Witam !!!
    Problem rozwiązałem , podmiana cewek odchylania 100Hz od innego LG wyjaśniła sprawę. Na 50Hz niemożna było postawić diagnozy.
    Co ciekawe tv na uszkodzonych cewkach świecił jasno , żadnych widocznych uszkodzeń cewek ani dziwnego zapachu.Może ktoś z Was ma sprawne na zbyciu to proszę o jakiś kontakt.
    Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem LG RE-29FB51RQ polegał na asymetrycznym zniekształceniu obrazu, gdzie na ekranie pojawiał się charakterystyczny "lej" – góra obrazu była szersza niż dół. W trybie serwisowym obserwowano rozchodzenie się obrazu tylko u góry. W toku diagnostyki sprawdzano i wymieniano cewki H oraz cewki korekcji, jednak bez poprawy. Próba podmiany wsadu pamięci również nie przyniosła efektu. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana cewek odchylania 100Hz z innego telewizora LG, co wyeliminowało problem. Cewki 50Hz nie pozwalały na prawidłową diagnozę, a uszkodzone cewki nie wykazywały widocznych uszkodzeń ani zapachu. Wątpliwości dotyczyły także roli scalaka korekcji i rezystora w torze korekcji, jednak kluczowa okazała się wymiana cewek odchylania o odpowiedniej częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA