logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować zamek magnetyczny z przełącznikiem do drzwi harmonijkowych?

Pyrkins 22 Lis 2007 18:11 12219 4
REKLAMA
  • #1 4509190
    Pyrkins
    Poziom 11  
    w sumie nie wiedziałem jak nazwać temat...
    problem mam taki:
    mam drzwi, harmonijka
    i chciałem zamontować zamek 'magnetyczny', tzn magnes, który poprzez jakiś przełącznik w stanie ON zamykałby drzwi z taką siłą by nikt z zewnątrz nie mógł ich otworzyć, w stanie OFF oczywiście zwalniał magnes i drzwi można wtedy otworzyć spokojnie...
    czy jest możliwość zrobienia takiego magnesu?
    jak? w jaki sposób?
    nawet nie wiem jak to ugryźć

jasne, że np. przy drzwiach zamontowałbym ten magnes, a we futrynie jakąś blaszkę, czyli jak normalny zamek-magnes tylko, że włączany/wyłączany poprzez przełącznik...
    proszę o pomysły
  • REKLAMA
  • #2 4509251
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.W ten sposób jak Ty myślisz to musiał byś nawinąć solidny elektromagnes,jakieś źródło napięcia stałego o dużej wydajności prądowej i na bezpieczne napięcie powiedzmy 24V.Taki elektromagnes pobierał by bardzo dużo prądu.No i transformator miał by duże gabaryty.W Twoim wypadku chyba lepiej zastosować podobny zamek jaki jest w furtkach wejściowych na posesje.Naciskasz przycisk i wpuszczasz gościa.
  • REKLAMA
  • #3 4509361
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Tylko tutaj jest mały problem kolega ma drzwi przesuwane-harmonijkowe. jeśli zastosujesz taki zaczep od furtki wtedy musiałbyś to umieścić pod katem prostym względem drzwi oraz dobudować jakis zaczep do nich.
  • REKLAMA
  • #4 4509537
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Jeżeli drzwi są w standardowej futrynie to ma ona otwory na rygle zamaka od klamki i klucza.
    Można by je wykorzystać. Może coś, czego ogólną zasadę działania przedstawia rysunek:
    Jak zamontować zamek magnetyczny z przełącznikiem do drzwi harmonijkowych?
    Dosuwając drzwi konik zahacza za krawędź otworu w futrynie i uniemożliwia odsunięcie drzwi. Dopiero kiedy elektromagnes podniesie konika można je odsunąć. Całość można by spróbować zmieścić w mocno zmodyfikowanej obudowie po starym zamku, czy coś w tym stylu.
  • #5 4509711
    pierzchan
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Można też zbudować elektromagnes spolaryzowany (magnes stały + elektromagnes). Magnes stały trzymałby drzwi zamknięte a chwilowe włączenie elektromagnesu zniwelowało by stałe pole magnetyczne i drzwi można było by otworzyć... Widziałem taki fabryczny moduł połączony z systemem bezprzewodowej identyfikacji, działa.

Pozdrawiam.
REKLAMA