logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić elektromagnetyczną planszę do otwierania zamka?

TheArt 31 Lip 2017 20:43 537 3
REKLAMA
  • #1 16618596
    TheArt
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Cześć
    mam do Was pytanie, być może ktoś mi pomoże takowe dzieło stworzyć. Otóż potrzebuję zrobić planszę, może być drewniana, plastikowa, obojętne. I na tej planszy ma być znacznik ON oraz OFF. Do tego ma być podłączony zamek, który ma się otworzyć jeżeli odważnik (nie wiem jeszcze co to będzie, może jakiś pionek albo coś innego z magnesem) znajdzie się na pozycji ON. W jaki sposób to zrobić i co będzie mi potrzebne.

To dział dla początkujących więc liczę że mi ktoś pomoze.

Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 16618616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16618645
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Najtaniej byłoby zrobić planszę z lakierowanej płyty pilśniowej, na której naklejasz wydrukowane napisy.
    Pod planszą wklejasz kontaktrony w odpowiednich miejscach.
    Pod pionkami podklejasz cienkie magnesy.
    Do zamka musisz dobrać właściwy zasilacz lub zestaw baterii. (zależnie od napięcia zamka i jego wymagań prądowych)
    Kontaktrony łączysz szeregowo gdy chcesz uzyskać funkcję AND (Magnes na napisie ON i DBL) a pojedyńczy kontaktron gdy wystarczy postawić pionek na ON.
    W zależności od ilości zastosowanych kontaktronów możesz zrobić bardziej rozbudowane funkcje: np napis1 i napis2 lub napis3 lub napis1 i napis2 i napis3.
    Nie podałeś szczegółów do czego ma to służyć, więc trudno dać trafną odpowiedź.
    Jeżeli ma to być do użytkowania przez dzieci, to pozostań przy zasilaniu bateryjnym i niskim napięciu. Plansze można ciekawie okleić obrazkami.
  • #4 16618689
    TheArt
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Tak to ma być dla dzieci właśnie i myślałem żeby to było zasilane 12V. Czyli musze nabyc zamek elektromagnetyczny i kontraktrony.

Albo nawet lepiej byłoby zrobić skrzynkę, która by się otworzyła jak wybiorą odpowiednią kombinacje.
REKLAMA