logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

100% zużycie CPU przy kopiowaniu plików w sieci na MSI KT 333 Ultra, RTL 8139

seb01 23 Lis 2007 12:54 2680 8
REKLAMA
  • #1 4511664
    seb01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,
    Komputer to:
    Burton 2500+ na płycie MSI KT 333 Ultra ponad 1 GB RAMU.
    Karta sieciowa to popularny RTL 8139 z którejś seri A,B albo C

Opis problemu:
    Mianowicie, po instalacji nowego systemu, zainstalowałem sterowniki najnowsze i podczas kopiowania plików po sieci lokalnej z innego komputera zauważyłem że komputer wolno pracuje.
    Obciążenie procesora wynosiło ok 100% na co składało sie obciążenie programy w którym kopiowałem ok 50-60% i systemu od 30-40%.
    Program w którym kopiowałem to Total Commander i on sam niem anic z tym wspólnego bo w samym windowsie jak kopiowałem to też miałem takie obciążenie.

Może po prostu mi się wydaje, że wcześniej tak nie miałem ale nie jestem pewny, czy możecie mi powiedzieć czy to normalne.

Sprawdzałem u brata on podczas kopiowanie ma obciążenie do 50% ale on ma mocniejszy procesor i nie tylko natomiast kuzyn mówi, że z takim problemem nigdy do czynienia nie miał i jak on kopiuje to może robić mase innych rzeczy na komputerze.

Sam już nie wiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4511789
    MrCYr4x
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie masz żadnego antyvirusa włączonego ? LUB możesz mieć wirusa i ci CPU obciąża .
  • #3 4511851
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Tanie karty sieciowe zwykle podczas kopiowania obciążają procesor w iluś tam procentach. Obciążenie procesora podczas kopiowanie może wynikać też z faktu że dane są zapisywane/odczytywane z dysku.

Ja mam procesor AMD X2 4800+(2*2,5GHz) i podczas kopiowania z dysku SATA na dysk SATA, obciążenie "Systemu" + "Explorera" wynosi łącznie około 30%.
  • REKLAMA
  • #4 4512057
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Phoe :arrow: Częstotliwości się nie mnoży.

Seb01 :arrow: A co zużywa te 30-40%?
    Spróbuj zmienić wersję total commandera.
  • REKLAMA
  • #5 4512099
    phoe
    Poziom 29  
    mpn103 napisał:
    Phoe :arrow: Częstotliwości się nie mnoży.

Je jej nie mnożę, tylko napisałem że ten procesor ma dwa rdzenie, każdy po 2,5GHz. Żeby było wiadomo jaki to procesor.
  • #6 4512296
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Sprawdź czy nie masz aktywnej jakieś zapory sieciowej która ''filtruje'' te pliki. A z kopiowaniem z dysku do dysku coś masz za dużo tych procentów u mnie w takim układzie kopiowania obciążenie cpu wynosiło 2-3 %
  • REKLAMA
  • #7 4512350
    phoe
    Poziom 29  
    Jak kopiuję z partycji na partycję będąca na tym samym dysku to jest sporo niższe, ale co innego jak kopiuję na partycje znajdującą się na innym dysku twardym.

Programu AV nie mam, ale pamiętam że jak kiedyś miałem Nortona to kopiowanie pliku z dysku na dysk trwało dłużej, niż z wyłączonym Nortonem.

To normalne obciążenie procesora, tym bardziej jak ktoś ma program AV.

Dla pliku 1GB, z osobnego dysku na osobny dysk(Firefox + GG + Winamp działający w tle):
    https://obrazki.elektroda.pl/6_1195832320.jpg
    (celowo, nie dałem w tagi "IMG" bo po co każdemu ma się ten obrazek wyświetlać i zmniejszać czytelność tematu)

Btw, Cool'n'Quiet mam aktywne i procesor nie chodzi na "pełnej mocy" podczas kopiowania, w okolicach 2GHz zegar skacze zamiast 2,8GHz(bo tyle ma po podkręceniu).
  • #8 4512516
    caleb_ns
    Poziom 2  
    Sprawdź czy masz aktywne DMA dla dysku lub karty (chociaż nie jestem pewien czy tanie karty sieciowe taką opcję udostępniają). Po instalacji nowego systemu może okazać się konieczne zainstalowanie lub zaktualizowanie sterowników chipsetu.
  • #9 4514967
    seb01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Te 30-40% zużywa proces o nazwie system mam zapore i antywirusa ale po wyłączeniu nic sie nie zmienia.

Jak kopiuje z tysku na dysk to mam obciążenie znacznie mniejsze sprawdzałem to już ok 60-65% ale oczywiście nie 100 i do kopiowałem z dysku który był podpięty na starej taśmie taka mam akurat kieszeń taki dysk chodzi na udma 66 także obciążenie procesora powinno być większe na karcie sieciowej udma sie nieda włączyć !!.

Zainstalowane mam najnowsze sterowniki i do płyty i do karty sieciowej.

Spróbuje wsadzić inna karte zamienie sie z kuzynem zobacze co wtedy.

a dysk systemowy mam w raid na niego kopiuje wszystko po sieci na nim sie nie da wlaczyć udma

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wysokiego, bliskiego 100% zużycia procesora podczas kopiowania plików w sieci lokalnej na komputerze z procesorem AMD Barton 2500+ na płycie MSI KT 333 Ultra oraz kartą sieciową Realtek RTL 8139 (seria A, B lub C). Obciążenie CPU rozkłada się na około 50-60% przez program kopiujący (Total Commander lub Eksplorator Windows) oraz 30-40% przez proces systemowy. Użytkownik zauważa, że wcześniej nie występowało tak wysokie obciążenie, a porównanie z innymi komputerami wskazuje na różnice w wydajności i obciążeniu CPU. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: brak aktywnego antywirusa lub obecność wirusa, wpływ tanich kart sieciowych na obciążenie CPU, konieczność sprawdzenia aktywności zapory sieciowej filtrującej ruch, ustawienia DMA dla dysków i karty sieciowej, aktualizację sterowników chipsetu oraz test z inną kartą sieciową. Użytkownik potwierdził, że wyłączenie zapory i antywirusa nie zmienia sytuacji, a dysk systemowy jest w RAID, co może wpływać na wydajność. Karta sieciowa nie obsługuje UDMA, co może zwiększać obciążenie CPU podczas transferu sieciowego. Wskazano, że wysokie obciążenie CPU podczas kopiowania plików przez sieć jest częściowo normalne dla tanich kart RTL 8139, zwłaszcza przy braku wsparcia sprzętowego DMA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA