logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd nie kręci płytą. Czym można zastąpić silniczek?

Strongholder 23 Lis 2007 20:20 3041 2
REKLAMA
  • #1 4513182
    Strongholder
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam

Kilka lat temu przestał działać napęd CD w mojej starej wieży JVC CA-MX50BK, w końcu postanowiłem zabrać się za to, bo nie chcę uruchamiać za każdym razem komputera by posłuchać płyt. Po rozkręceniu okazało się, że nie kręci się silniczek obracający płytę.

Sprzężony z nim silniczek (3 voltowy) do poruszania lasera działa, po przesunięciu go i włożeniu płyty wraca na początek

Czym można go zastąpić? bo jeśli chodzi o oryginał, to chyba na archiwalnych zdjęciach można zobaczyć. Mam kilka cd-rom'ów ledwo żyjących, pozostałych po dawnych komputerach, czy można wymontować, z któregoś silniczek i przenieść do cd w wieży? Domyślam się po tym co znalazłem w sklepach internetowych, że wystarczy zwykły silniczek do CD na 9V taki jak ten http://www.cybor-tech.com.pl/info.php?id=35644 , czyli taki z cd-rom'u też, ale chciałbym się upewnić

Chyba, że problemem jest laser - czy może nie kręcić płytą jeśli laser już się wypalił? jak to sprawdzić?

EDIT: laser zapala się na ułamek sekundy po włączeniu wieży i gaśnie, po wyłączeniu pali się odrobinkę dłużej
  • REKLAMA
  • #2 4513476
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Chyba, że problemem jest laser - czy może nie kręcić płytą jeśli laser już się wypalił?

Stawiam na czytnik. Jeśli nie "zobaczy" płyty, silnik nie będzie kręcił.
  • #3 4513648
    Strongholder
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    hmmm tylko co tu zamiennie wstawić, nie widzę na nim oznaczeń
    Załączniki:
    • Napęd nie kręci płytą. Czym można zastąpić silniczek? IMG_4153.JPG (109.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA