logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować moc w radiu President JFK wersja europejska?

sp3hsz 24 Lis 2007 15:10 4466 10
REKLAMA
  • #1 4515477
    sp3hsz
    Poziom 10  
    witam kolegów może ktoś podpowie jak rozblokować moc w wersji europejskiej JFK.
  • REKLAMA
  • #2 4515533
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

Czy ma dużo mniejszą moc, niż pozwalają na to przepisy? To znaczy, ma dużo mniej niż 4W?
  • REKLAMA
  • #3 4515825
    sp3hsz
    Poziom 10  
    radio ma 4 w ale stopień mocy i modulator od wersji 18 w
  • #5 4515952
    sp3hsz
    Poziom 10  
    Wydaje mi się że to forum elektroników a nie moralizatorów ?
  • REKLAMA
  • #6 4515991
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

sp3hsz napisał:
    Wydaje mi się że to forum elektroników a nie moralizatorów ?

A to żeś się pomylił...

Przeczytaj 1 punkt regulaminu Elektrody (nikt Ci nie pomoże, łamiąc go), lub to:

Jak odblokować moc w radiu President JFK wersja europejska?
  • #7 4516036
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    JFK ma w PA 2szt 2sc1944 więc radio jest technicznie przygotowane do dużej mocy.
  • #8 4516081
    sp3hsz
    Poziom 10  
    zgadza się ma wszystko tak jak orginał. jestem ciekawy jestem czy szykując radio dla ratownika drogowego to też piractwo ? hmmm....
  • #9 4516106
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Ustawodawca nie wspomina w przepisach o czymś takim jak Tzw."ratownicy".
    Jest jasno napisane, jakie wymogi musi spełniać sprzęt CB.
    Pewnie po Twoich "przygotowaniach" będzie oddany do homologacji (bo to zarzucają przepisy). Jeżeli tak, to tam przepadnie, jako niezgodny z normami zharmonizowanymi.
  • REKLAMA
  • #10 4516145
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Tak czy inaczej legalnie nie można tego radia używać bo ma extra bandy więc nie ma to juz znaczenia czy ma 4 waty czy więcej.
    Na schemacie nie widać regulatora mocy, końcówka jest zasilana pełnym napięciem.
    W specyfikacji radio ma 4W. Po co więc taka bardziej rozbudowana końcówka i mocny modulator na 2 wzmacniaczach?
  • #11 4516192
    sp3hsz
    Poziom 10  
    Też mnie to gryzie gdzie tkwi problem. ale ta sztuka ma tylko 40 kanałów reszty kwarcy brak

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości odblokowania mocy w radiu CB President JFK w wersji europejskiej. Radio posiada moc nadajnika 4W, zgodną z europejskimi przepisami, jednak stopień mocy i modulator pochodzą z wersji o mocy 18W. Technicznie urządzenie jest przygotowane do większej mocy, gdyż końcówka mocy wykorzystuje tranzystory 2SC1944, a modulator oparty jest na dwóch wzmacniaczach. Wersja europejska ma ograniczenie do 40 kanałów i brak dodatkowych kwarców, co ogranicza funkcjonalność. W dyskusji podkreślono, że legalne użytkowanie radia wymaga zgodności z normami i homologacją, a odblokowanie mocy lub rozszerzenie pasma może naruszać przepisy. Brak regulatora mocy w schemacie sugeruje, że końcówka jest zasilana pełnym napięciem, co wskazuje na fabryczne ograniczenia mocy. Wątpliwości dotyczą również kwestii prawnych związanych z użytkowaniem radia o zwiększonej mocy, nawet w celach służbowych, jak ratownictwo drogowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA