logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N70 - zwarcie w torze zasilania, uszkodzony pad zasilania?

Pawelek_85 24 Lis 2007 19:00 2850 5
REKLAMA
  • #1 4516396
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!

Jak w temacie, problem z ładowaniem w nokii N70. Usterka polega na tym, ze jest zwarcie w torze zasilania, miedzy + i - rezeystancja wynosi 4.7 oma. Stwierdziłem, ze zaczne od zenerki zabezpieczającej, okazala sie być dobra i tak po koleji kazdy element w torze ładowania. Na samym końcu wylutowałem bezpiecznik i okazało sie, ze zwarcie jest jest przed bezpiecznikiem, podniosłem wiec noge od złącza i dalej to samo. Po dokładnym obejzeniu płyty głownej zauwazyłem, ze lekko podżarty jest pad którym podawany jest + zasilania a płytka pod nim jest przysmażona. Mam wobec tego pytanie, moze to być przyczyną zwarcia?
  • REKLAMA
  • #2 4516424
    UEMek
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Zwarcie w laminacie, ja bym zrobił to tak:

wylutuj bezpiecznik, i plus ładowania od złacza ladowarki odizoluj od płyty i podepnij bezpośrednio do cewki L2000

Musi zadziałac :d

Dodano po 1 [minuty]:

tak patrze na schemat może gniazdo systemowe tzw. Pop port zwiera ci linie ładowania ??? Próbowaleś wylutować pop port ??
  • REKLAMA
  • #3 4516478
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Złacze mam przepatrzone, odlutowałem nóżke która idzie do + zasilania i przemierzyłem, czy w samym złączu nie ma zwarcia. Pad od nóżki też przepatrzyłem, czy gdzieś cyna sie nie wylała, czysto. Czyli wychodzi na to, ze tak jak napisałeś zwara w samym laminacie. Pozostaje tylko wyciąć ten pad i zmierzyć czy dalej jest to samo, jak nie podłożyć np cieńką taśme klejącą (dwustronną) i na to kawałeczek ścieżki np z innego tel, jedną strone przykleić do taśmy a druga przylutowac do + i gotowe :)
  • REKLAMA
  • #4 4517657
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Tez mialem swego czasu podobny numer z N70-zwarcie w laminacie.
    Zrobilem dokladnie jak opisales-wyciecie sciezki,kawalek czegos nieprzewodzacego na to i tasma Scotch miedziana,klejaca,oczywiscie podlutowana.
    Smiga do dzisiaj bez zarzutu.
    Powodzenia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4521000
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak jak pisałem wcześniej, wyskrobanie uszkodzonego pada, naklejenie taśmy dwustronnej, na to druga scieżke i telefonik naprawiony, ładuje jak ta lala :)
  • #6 4522946
    Pawelek_85
    Poziom 14  
    Witam!

N70 chyba wróci do mnie... po tym jak ją naładowałem wczoraj było wszystko ok. Teraz dowiedziałem sie, ze przez noc rozładowała sie w niej bateria do zera i nie ładuje tylko uwala ładowarki... Padło TAHVO?
REKLAMA