logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna Asrock k7vm2 - nie odpala się monitor

clip7 26 Lis 2007 07:58 5102 9
REKLAMA
  • #1 4521671
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam.
    Grafika zintegrowana na płycie.
    Po włączeniu komputera monitor nie odpala się.
    Podstawiałem drugi i nic. To samo. Sprawdzałem też zasilacz.
    Są napięcia 13V, -12,5V, 3,4V, 5,2V chyba ok?
    Czy to płyta główna i czy da się to jakoś naprawić?

Przy starcie słychać, że dysk chodzi, ale nie słychać tego klasycznego, jednego piknięcia i nie ma też żadnych sygnałów dźwiękowych.
    Jeszcze podstawię ram.

Przepraszam, ale nie ma piknięcia, bo nie ma głośniczka.
    Drugi ram - to samo.
    Podstawiłem drugi zasilacz - to samo.
    Włożyłem kartę graficzną z innego kompa na AGP - to samo.
    Chyba płyta główna, albo procek?
  • REKLAMA
  • #2 4521900
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Zakładając że płyta główna, procesor i reszta elementów jest sprawna sprawdź ustawienie zworek na płycie. Przede wszystkim przestaw zasilanie usb z 5VSB na 5V (zworka powinna być u dołu płyty). U mnie się cuda działy jak było ustawione 5VSB pomimo mocnego zasilacza, komputer albo wcale nie startował albo sie zawieszał. Ustaw również FSB odpowiednie dla procesora jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś.
    Dobrze byłoby żeby ten głośniczek się znalazł i go podłączyć.
  • REKLAMA
  • #3 4522063
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zresetuj ustawienia BIOS-u i uruchom komputer w konfiguracji: płyta główna + sprawny zasilacz + procesor + głośniczek systemowy; nic więcej. Jeśli nie będzie dźwięku sygnalizującego błąd pamięci, to prawdopodobnie płyta główna lub procesor są uszkodzone.
    clip7 napisał:
    [...]Są napięcia 13V, -12,5V, 3,4V, 5,2V chyba ok?[...]
    Chyba jednak nie za bardzo. Czym to kolega zmierzył?
  • REKLAMA
  • #4 4526743
    clip7
    Poziom 23  
    Mierzyłem woltomierzem cyfrowym. Na sprawnym zasilaczu to samo. Reset bios nie pomaga. Uruchomiłem komputer w konfiguracji: płyta główna + sprawny zasilacz + procesor ale bez głośniczka. Nic. Podłączę jeszcze głośniczek i sprawdzę czy jest jakiś sygnał.

Podłączyłem głośniczek. Są 3 sygnały, potem chwila przerwy i znowu 3 sygnały, itd.
    Mam Ami Bios i z tego co rozszyfrowałem to błąd pierwszych 64kb pamięci. Ale podstawiałem drugą pamięć zwykłą (pierwsza ddr) i to samo?
  • #5 4538183
    Figi
    Poziom 37  
    Jeśli to są 3 krótkie sygnały, to rozszyfrował kolega poprawnie.
    Raczej trudno będzie coś z tym zrobić w domowych warunkach.
  • #6 4541256
    clip7
    Poziom 23  
    Jeśli krótkim sygnałem jest ten 1 sygnał przy prawidłowym uruchamianiu kompa, to są to z pewnością 3 długie sygnały a nie krótkie. Tylko, że takiej kombinacji 3 krótkich sygnałów w info o amibiosie nie znalazłem - co to oznacza?

Jeśli to jednak jest to błąd pierwszych 64 kb pamięci ram to o jaką pamięć fizycznie chodzi, bo jak ją wyciągnę (ddr) to jest to samo i jak włożę inną (sdram) to też jest to samo?
  • #7 4542087
    Figi
    Poziom 37  
    3 długie sygnały oznaczają błąd klawiatury, ale... w BIOS-ie Award, a kolega ma AMI.
    clip7 napisał:
    [...]Jeśli to jednak jest to błąd pierwszych 64 kb pamięci ram to o jaką pamięć fizycznie chodzi[...]
    Na ile się orientuję, chodzi o pierwsze 64kb pamięci operacyjnej RAM, do której BIOS ładuje swój program zaraz po uruchomieniu komputera.
  • REKLAMA
  • #8 4554922
    clip7
    Poziom 23  
    Nawet jak wyciągnę pamięć to jest ten sam sygnał.

Na stronie producenta Asrock znalazłem z faq:

Beep Code: 3 short Main memory read/write test error.
  • #9 4556895
    wojtasqn
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To w końcu "3 short" czy 3 long ? Skombinuj inny ram (działający) i upewnij sie ze to na pewno ram. Miałem kiedyś płytę z tej serii i tak znienacka zjarał mi się slot na ram...
  • #10 4557071
    clip7
    Poziom 23  
    Według mnie to długi (ok.1 sekunda) ale nie ma takiej opcji w intrukcjach tak więc wnioskuje, że chodzi o krótki sygnał. Jeśli chodzi o ram to nawet bez tej kości ramu, jak ją wyciągnę z płyty to jest ten sam sygnał. Są 2 sloty ddr i 2 sdram. Ja mam pamięć na ddr. Ale wyciągnąłem z innego kompa sprawną pamięć sdram, wsadziłem w inny slot i jest to samo (oczywiście wcześniej wyciągając z płyty ddr'kę).

Płyta główna Asrock k7vm2 - nie odpala się monitor

Skończyło się na nowym kompie.
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asrock K7VM2 z zintegrowaną grafiką, gdzie po włączeniu komputera monitor nie wyświetla obrazu. Sprawdzono zasilacz i napięcia (około 13V, -12,5V, 3,4V, 5,2V), podmieniono monitor, pamięć RAM (DDR i SDRAM) oraz kartę graficzną na AGP, bez efektu. Brak klasycznego sygnału dźwiękowego startu, jednak po podłączeniu głośniczka BIOS AMI generuje powtarzające się 3 krótkie sygnały, które według dokumentacji oznaczają błąd pierwszych 64 KB pamięci RAM. Problem występuje nawet po wyjęciu pamięci, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Próby resetu BIOS-u i zmiany ustawień zworek (m.in. zasilanie USB z 5VSB na 5V) nie przyniosły poprawy. Wskazano, że naprawa w warunkach domowych jest trudna, a uszkodzenie może dotyczyć pamięci operacyjnej lub samej płyty głównej. Ostatecznie problem nie został rozwiązany i autor zdecydował się na wymianę komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA