Witam wszystkich, kupiłem od pewnego gościa "okazyjnie" LCD za 5 zł, skusiłem się, bo wyświetlacz jest duży, nie używany(zafoliowany) i za 5 zeta, jednak w domu po rozkręceniu metalowej osłony okazało się, że scalaki są bez obudów i bez żadnych opisów.
Jedyne co wiem to:
1- Na płytce drukowanej jest logo firmy samsung, niżej napis 0231a ,dalej jest drugi napis HK333 94V0
2- pionowymi liniami steruje 6 kości (każda kość steruje 80 liniami)
pionowymi liniami 2kości (każda kość po 64 linie)
3- policzyłem, że wyświetlacz ma rozdzielczość 480x128
3-rozmiary wyświetlanego obrazu to ok 17,3cm x 4,5cm
4-od wyświetlacza odchodzi tasiemka z 17 pinami
5-wykombinowałem, że prawdopodobnie pin2 to (-)gnd a pin 10 + zasilania
I tu się zaczyna zabawa. Przeszukałem elektrodę i całą sieć i jedyne co znalazłem to, że mogą to być układy ks0104 lub podobne a z pinami na tasiemce też mogiła co bym nie znalazł nie pasuje. Nie znam dokładnie wszystkich miejsc gdzie można by jeszcze poszukać. Internet mam dopiero (nareszcie) od miesiąca, pewnie co nieco przegapiłem, dlatego kieruję do was pytanie: Może ktoś z was wie jak to podłączyć, może ktoś miał podobny LCD. Jakbym wiedział chociaż jakie to scalaki tym sterują to bym już to ruszył. Zależy mi na nim bo LCD o takiej rozdzielczości na pewno by mi się przydało, mimo, że brak mu podświetlenia.
Załączam foto z tym szajsem (niestety robione kamerką internetową). Gdyby mi się udało to uruchomić to temu kto mi pomoże spróbuje załatwić taki sam lcd za friko oczywiście.
[]
Jedyne co wiem to:
1- Na płytce drukowanej jest logo firmy samsung, niżej napis 0231a ,dalej jest drugi napis HK333 94V0
2- pionowymi liniami steruje 6 kości (każda kość steruje 80 liniami)
pionowymi liniami 2kości (każda kość po 64 linie)
3- policzyłem, że wyświetlacz ma rozdzielczość 480x128
3-rozmiary wyświetlanego obrazu to ok 17,3cm x 4,5cm
4-od wyświetlacza odchodzi tasiemka z 17 pinami
5-wykombinowałem, że prawdopodobnie pin2 to (-)gnd a pin 10 + zasilania
I tu się zaczyna zabawa. Przeszukałem elektrodę i całą sieć i jedyne co znalazłem to, że mogą to być układy ks0104 lub podobne a z pinami na tasiemce też mogiła co bym nie znalazł nie pasuje. Nie znam dokładnie wszystkich miejsc gdzie można by jeszcze poszukać. Internet mam dopiero (nareszcie) od miesiąca, pewnie co nieco przegapiłem, dlatego kieruję do was pytanie: Może ktoś z was wie jak to podłączyć, może ktoś miał podobny LCD. Jakbym wiedział chociaż jakie to scalaki tym sterują to bym już to ruszył. Zależy mi na nim bo LCD o takiej rozdzielczości na pewno by mi się przydało, mimo, że brak mu podświetlenia.
Załączam foto z tym szajsem (niestety robione kamerką internetową). Gdyby mi się udało to uruchomić to temu kto mi pomoże spróbuje załatwić taki sam lcd za friko oczywiście.
[]