logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić LCD 480x128 z układami bez obudów i opisów?

maromarol 26 Lis 2007 20:03 2008 6
REKLAMA
  • #1 4523721
    maromarol
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich, kupiłem od pewnego gościa "okazyjnie" LCD za 5 zł, skusiłem się, bo wyświetlacz jest duży, nie używany(zafoliowany) i za 5 zeta, jednak w domu po rozkręceniu metalowej osłony okazało się, że scalaki są bez obudów i bez żadnych opisów.
    Jedyne co wiem to:
    1- Na płytce drukowanej jest logo firmy samsung, niżej napis 0231a ,dalej jest drugi napis HK333 94V0
    2- pionowymi liniami steruje 6 kości (każda kość steruje 80 liniami)
    pionowymi liniami 2kości (każda kość po 64 linie)
    3- policzyłem, że wyświetlacz ma rozdzielczość 480x128
    3-rozmiary wyświetlanego obrazu to ok 17,3cm x 4,5cm
    4-od wyświetlacza odchodzi tasiemka z 17 pinami
    5-wykombinowałem, że prawdopodobnie pin2 to (-)gnd a pin 10 + zasilania

I tu się zaczyna zabawa. Przeszukałem elektrodę i całą sieć i jedyne co znalazłem to, że mogą to być układy ks0104 lub podobne a z pinami na tasiemce też mogiła co bym nie znalazł nie pasuje. Nie znam dokładnie wszystkich miejsc gdzie można by jeszcze poszukać. Internet mam dopiero (nareszcie) od miesiąca, pewnie co nieco przegapiłem, dlatego kieruję do was pytanie: Może ktoś z was wie jak to podłączyć, może ktoś miał podobny LCD. Jakbym wiedział chociaż jakie to scalaki tym sterują to bym już to ruszył. Zależy mi na nim bo LCD o takiej rozdzielczości na pewno by mi się przydało, mimo, że brak mu podświetlenia.
    Załączam foto z tym szajsem (niestety robione kamerką internetową). Gdyby mi się udało to uruchomić to temu kto mi pomoże spróbuje załatwić taki sam lcd za friko oczywiście.

[]
  • REKLAMA
  • #2 4524349
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Zdjęcia niestety mało czytelne i nieprzydatne. Tak na mój nos (zastrzegam, że tylko intuicyjnie to piszę, a nie z autopsji) to może to być wyświetlacz np. ze sprzętu gospodarstwa domowego Samsunga. W pralkach Samsunga są spore wyświetlacze, zobacz np. to:

http://www.lider-rtvagd.pl/Default.aspx?product=478 (kliknij na zdjęcie pralki Samsunga).

Pozdrawiam
    PS Pogadaj z fachowcami od pralek (i innego sprzętu AGD) może mają w serwisach autoryzowanych dokumentacje ze schematami i coś podobnego "ustrzelisz".
  • REKLAMA
  • #3 4525304
    asembler
    Poziom 32  
    Ocena: 11
    To jest prawdopodobnie wyswietlacz który potrzebuje sprzetowego sterownika. Cos podobnego kiedys uruchamialem bez schematu i rozpiski linii wejsciowych.
    Prawdopodobnie są tam linie do sterowanie liczników i nic pozatym (tak bylo w moim). Podobnie jak w TV są dwie linie synchronizacji jedna linia zegara taktującego i od 4 lub 8 linii danych oraz lnia wygaszająca wyswietlacz. Jak dijsc która linia jest która? oczywiscie linie zasilanie zakladam ze są znalezione. Alw o tym później bo musze wyjść
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4525834
    maromarol
    Poziom 14  
    Chyba własnie znalazłem piny danych jest ich 4 są to piny nr: 11,12,13 i 14 prowadzą one do tych 6 scalaków
    które sterują liniami w pionie i każdy z tych scalaków jest podpięty równolegle do tych pinów,musze jeszcze odszukać gdzie są llinie zegarowe i reszta.
    Czyli wychodzi że: wpisujemy dane do tych 6 kostek a te 2 pozostałe sterują linią w poziomie na kturej mają sie pojawić dane z rejestrów i tak linia po lini i ze sporą szybkością pewnie trzeba odświerzać żeby mi obraz nie migotał.Posiedze nad tym dzisiaj z 2 godzinki to coś jeszcze może wymyśle.

Ps. Tego sie obawiałem że ten LCD trzeba odświeżać układem z zewnątrz ale nic jak go rozgryze to zobacze czy opłaci sie dorobić do niego jakieś sterowanie.
  • #5 4528765
    asembler
    Poziom 32  
    Bedzie trudno ja zrobilem na atmega8 sterownik do wyswietlacza 192x64 z braku pamieci RAM w atmedze wszystkie dane do wysiwetlana są przeliczane w czasie rzeczywistym i chodzi to juz na maksa odsiwerzanie ustawine mam na około 50 hz. Ten twój jest 4 razy wiekszy ale tez ma 4 linie danych mój ma jedną więc teoretycznie Jakby zastosowac atmege64 z dodatkową pamiecia ram to byc może chyba na pewno kto wie:-)
    Jak ci sie uda to daj znac koniecznie bo przymierzam sie do LCD 320x240 tez na 4 liniach danych
  • REKLAMA
  • #6 4530886
    maromarol
    Poziom 14  
    Przyjrzałem się tej metalowej osłonce co ją zdjąłem i na niej jest niewyraźny napis UG-48D08 i to chyba jest nazwa tego wyświetlacza wrzuciłem w google ale narazie nic
  • #7 4632824
    asembler
    Poziom 32  
    Jak rozbierzesz wyswietlacz masz tam 13 pionowych złotych. Weź multimetr nastaw na 2000 Ohm i sprobuj srodkowy z tych 13 stykac przez multimetr do tasiemki wejsciowej. Na wyswietlaczy beda pojawiac sie linie poziome i pionowe losowo-zakłóceniowe. Z ukladu linii moze dasz radę wywnioskowac, ktroy sygnal jest który. podejrzewam ze 1 to CLK danych 9,8 to sygnaly synchronizacji ale nie jestem pewien. Teraz nie mam czasu sie tym dłużej bawic. Aha nie podłaczaj czasem zasilania.
    Zawiadom jak do czegos dojdziesz bedziemy szukac dalej
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia dużego wyświetlacza LCD o rozdzielczości 480x128, zakupionego bez opisów i z układami scalonymi bez obudów. Na płytce znajduje się logo Samsunga oraz oznaczenia 0231a i HK333 94V0. Wyświetlacz sterowany jest przez 6 układów scalonych, z których każdy kontroluje 80 linii pionowych, oraz 2 układy sterujące liniami poziomymi (po 64 linie). Tasiemka ma 17 pinów, z czego pin 2 to prawdopodobnie masa, a pin 10 zasilanie. Piny danych to 4 linie (11, 12, 13, 14) podłączone równolegle do 6 układów sterujących pionem. Wyświetlacz wymaga zewnętrznego sterownika sprzętowego, który generuje sygnały synchronizacji, zegara i danych, a obraz musi być odświeżany z odpowiednią częstotliwością, aby uniknąć migotania. Próby identyfikacji układów sugerują podobieństwo do sterowników KS0104, jednak brak zgodności pinów utrudnia jednoznaczną identyfikację. Jeden z użytkowników zasugerował wykorzystanie mikrokontrolera Atmega64 z dodatkową pamięcią RAM do sterowania takim wyświetlaczem. Na metalowej osłonie wyświetlacza znaleziono oznaczenie UG-48D08, które może być nazwą modelu. Propozycje dalszych testów obejmują pomiary rezystancji i sygnałów na liniach wyświetlacza w celu identyfikacji funkcji poszczególnych pinów. Wskazano również możliwość poszukiwania dokumentacji w serwisach sprzętu AGD Samsunga, gdzie podobne wyświetlacze mogą być stosowane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA