logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopot z uruchomieniem układu generatora AD9833

gebus24 28 Lis 2007 08:59 1424 4
REKLAMA
  • #1 4528995
    gebus24
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam
    pracuje aktualnie nad generatore niskich czestotliwosci (0.01Hz do 100Hz) na ukladzie ad9833. Obliczlem ze przy taktowaniu 1Mhz dds'a wszzystko powinno sie zgodzic.
    Niestety mam problemy z wymienionym wczesniej ukladem. DDS steruje z atmega8. Wysylam mu reset a potem ustalam czestotliosci i ukald nie startuje.Na wyjscu po wlaczeniu zasilania jest jakies napiecie stale. Prosze o pomoc.. czy ktos wie czy ten scalak zaraz po wlaczeniu zasilania powinien generowac sinusoide czy inny przebieg. Jeski ktos ma przykladowy kod w C do sterowania tym ukladem bylbym bardzo wdzieczny. Ze wzgledu na strasznie male wymiary ukladu narazie zalozylem go na pajaku, gdzyz chce upewnic sie ze wszystko jest ok przed wytrawianiem plytki. Niestety zacialem sie w tym momencie i od 2 dni nie moge go urochomi. Jesli ktos ma jakies doswiadczenia z tym scalakiem prosze o pomoc. Z gory dziekuje
    Pozdrawia m
    przejrzalem elektorde i google lecz nigdzie nie znalazlem zadnych pomocnych informacji ...
  • REKLAMA
  • #2 4529108
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Do tej pory mam tylko doświadczenia z 9850/51.
    Układ z 33 będę dopiero uruchamiał.
    Producent podkreśla mocno sprawę mas i kondensatorów odsprzęgających.
    Sprawdź dokładnie pająka.
    Zwykle działało bez pudła.
    Sprawdź jeszcze czy 1MHz jest wystarczająco szybki. Pewnego minimum nie można przekroczyć.
    Miałem generator na 9850 taktowany 20MHz, produkował 0.1-100 Hz (głównie, bo czasem testowaliśmy cały zakres osiągalny).
    Jedynym problemem był brak filtracji sygnału wyjściowego. Przy 0.1 Hz słychać było w szczytach przebiegu dodatkowe oscylacje na kilohercach.
    No i procek pędzony RSem się nie wyrabiał z dzieleniem, trzeba było wysyłać kolejne bajty z ekstra odstępami.
    CZasem też, przy resecie (power on) wpadał w jakieś tryby nieplanowanych oscylacji ok. 1kHz, mimo że miał startować z 2Hz.
    Co ciekawe trzeba było całość wtedy resetować, bo nie reagował na dane.
    Ale podejrzewam raczej zły start procka.
    Wydaje mi się, że sam dds przy power on reset startuje w trybie "wyciszonym".
  • REKLAMA
  • #3 4530017
    gebus24
    Poziom 12  
    dzieki za odpowiedz
    mam jeszcze pytanie jaka powinna byc amplituda wyjsciowa sygnalu. Troche poeksperymentowalem z tym ukladem i zachod\wuje sie dosc dziwnie. Wyglada na to ze zle go programuje ...... bo gdy wyjme atmege i zaczne dotykac do wjesc sterujacych rezystorem glownie do FDATA to nagle zaczyna zmieniac czesctotliwosic i ksztalt... tylko amplituda sygnalu wyjsciowego wynosci ok 1V... czy to normalne ... nie powinno byc 5 ???? tzn zasilajace. co do zegara to nie znalazlem zadnych ograniczen od dolu .... staralem siue w miare dokaldnie przejrzec datasheet;a
  • REKLAMA
  • #4 4531813
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Standardowe napięcie wyjściowe to 0.6Vpp
    Datasheet str.9 lewa kolumna, ostatni wiersz

Pamiętaj że to działa już od 2.7V.

Faktycznie, nie znalazłem ograniczeń dolnych na zegar, a na str.1 podają jako przykład zegar 1 MHz.

Przemyśl dokładnie (rozpisz na kartce) wartości bitów słowa programującego. Szczegóły są dosyć pogmatwane.
  • #5 4532508
    gebus24
    Poziom 12  
    dziekuje za pomoc jak zwykle problem tkwil w mojej nieuwadze ........ zle zaprogramowalem kierunek transmisji dla wyjscia SS(zamiast do ddrb wpisywalem bity ustanawiajace kierunki do portb :/ ). Prototyp generatora juz dziala
REKLAMA