logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić klucz licencyjny po klonowaniu Windows 2000 Pro?

metalli 28 Lis 2007 15:10 8478 10
REKLAMA
  • #1 4529964
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Problem:
    1. Mam 10 komputerów "na jutro" do przeinstalowania system, aktualizacje, sterowniki
    2. Każdy z komputerów jest identyczny
    3. Licencja na Windows 2000 professional to dodatek do każdego
    4. Chcę zrobić TYLKO jeden komputer, następnie GHOST i na innych kompach odzyskać, zmienić klucz licencyjny i po temacie

Rozwiązanie:
    nieznane, proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4530002
    zbyha
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    google i szukaj WinKey Finder 1.66 .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4530265
    metalli
    Poziom 30  
    :arrow: keyFINDER nie służy do zmiany klucza i nie działa w tej wersji windows

:arrow: temat na forum zakończył się jak pewnie koleżanka doczytała klapą, próbowałem tego

:arrow: inne pomysły??
  • Pomocny post
    #6 4530655
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Nie wiem co autor tamtego postu zrobił, że padł mu system, ale zmiana numeru przy użyciu sysprep.exe działa. Plik znajduje się w katalogu Support\Tools w deploy.cab na płycie instalacyjnej Win 2000.
    A tu masz klucze rejestru, gdzie znajdują się numery licencyjne.
  • #7 4532769
    metalli
    Poziom 30  
    Faktycznie tak jest ale w moim przypadku po takim zabiegu nie chce albo przyjąć klucza albo wogóle o niego nie pyta. Szukamy dalej koledzy i koleżanki. SYSREP odpadł, inne pomysły poza NLITE poproszę.
  • #8 4532790
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Sprawdzałem na moim windowsie 2000en dwuktotnie i sysrep zadziałał prawidłowo.
    Pozdrawiam
  • #9 4532802
    metalli
    Poziom 30  
    Nie mówię że nie działa WOGÓLE, kwestia może być taka: być może SP lub innego badziewia... Jakby nie było próbowałem zainstalowac system, poprawki, sysrep i nie przyjęło na drugim kompie klucza. No więc spróbowałem na "gołą" instalkę no i zdziwienie - wogóle nie spytał o klucz. Nie neguję że rozwiązanie podawane przez kolegów i koleżanki nie działa, ale piszę raz jeszcze że W MOIM PRZYPADKYU NIE DZIAŁA i dlatego proszę o inne pomysły.
  • REKLAMA
  • #10 4533829
    zbyha
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Key Finder działa , pozwala tez odczytać klucze z komputerów , na których będzie reinstalowany winows.

Dodano po 1 [minuty]:

p.s. Sprawdzone na win2000 pro
  • #11 4534920
    metalli
    Poziom 30  
    Koledzy pewnie nie uwierzą... Znerwicowany faktem nieudanych prób zainstalowałem system nie z płyty klienta (z SP2) a z innej, pożyczonej od zaprzyjaźnionej firmy (SP4). Co dziwne, zadziałało.
    1. Sysrep z wszytskimi plikami został rozpakowany na pulpit i użyty i tym razem bez problemu zmieniło klucz
    2. Korzystając z rady Filipki zmieniłem wpsiy w rejestrze modyfikując klucz OEM
    3. Powtórzyłem 9-cio krotnie, za każdym razem bez problemów
    Mój wniosek: Sysrep najlepiej działa z SP4 w moim przypadku, ciekawe tylko że zaktualizowany SP2 nie zadziałał... no cuż, to tylko Bill Gates wie dlaczego. Do zobaczenia gdzies w odległej galaktyce :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany klucza licencyjnego systemu Windows 2000 Professional po klonowaniu obrazu systemu (ghost). Autor chce wykonać instalację na jednym komputerze, sklonować ją na pozostałe, a następnie zmienić klucz licencyjny na każdym z nich. Proponowano użycie narzędzi typu WinKey Finder 1.66 oraz Magical Jelly Bean Keyfinder do odczytu kluczy, jednak nie służą one do zmiany klucza. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest użycie narzędzia sysprep.exe (znajdującego się w katalogu SupportTools w pliku deploy.cab na płycie instalacyjnej Windows 2000), które pozwala na zmianę klucza i przygotowanie systemu do klonowania. W praktyce jednak autor napotkał problemy z działaniem sysprep na systemie z Service Pack 2, gdzie system nie pytał o nowy klucz lub nie akceptował go. Po próbach z różnymi wersjami systemu i Service Packami okazało się, że sysprep działa poprawnie na wersji z Service Pack 4. Dodatkowo można modyfikować wpisy w rejestrze dotyczące klucza OEM. Alternatywnie sugerowano instalację nienadzorowaną (unattended) z wykorzystaniem narzędzi nLite lub setupmgr.exe, które pozwalają dołączyć aktualizacje i sterowniki oraz automatyzować instalację systemu. Podsumowując, skuteczne zmiany klucza po klonowaniu Windows 2000 Pro wymagają użycia sysprep w wersji kompatybilnej z odpowiednim Service Packiem (najlepiej SP4) oraz ewentualnej modyfikacji rejestru lub zastosowania instalacji nienadzorowanej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA