logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić Diora AS 952 na nowe pasmo i ustawić prawidłowe częstotliwości?

Patyk 07 Gru 2003 00:08 3565 9
REKLAMA
  • #1 427576
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jak przestroic Diore AS 952 na nowe pasmo?? czy czestotliwosci pokazywane na wyswietlaczu beda wskazywaly prawdziwa czestotliwosc??
  • REKLAMA
  • #3 427629
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Na stronie głownej jest przycisk Szukaj po naciśnięciu wpisz AS952 przestrojenie i na dole jest przyciskszukaj i pochwili ujrzysz sporo porad jak to zrobić :)
    Oczywiście, że można tak aby wyświetlacz wyświetlał właściwą częstotliwość. .......powodzenia :sm31:
  • REKLAMA
  • #4 427774
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    hah przyznam sie szczerze (a moze nie powinienem) ze uzywalem przycisku szukaj....widac z marnym sqtkiem...w kazdym badz razie wielkie dzieki :)
  • REKLAMA
  • #5 427793
    adlong
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    pisałem juz o tym i zamiescilem schemat i opis z tym ze do 946 ale jesli jest tam glowica gfe 112 (jesli dobrze pamietam ) to wszystko trzeba zrobic tak samo u mnie juz chodzi kupe czasu i super
  • #6 1657842
    bnacha
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    otrzymałem w prezencie AS-952. Jest on po przestrojeniu, tyle, że na wyświetlaczu podaje niskie MHz'e. Zastanawiam się czy wystarczy tylko przelutować zworę z 1 i 6 nóżki A220 na 6 i 7. Z góry dzięki
  • #7 1658192
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    bnacha zwore miedzy nozka 1 i 6 musisz wyciac i w zamian zewrzec 6 i 7 kropka cyny. dodatkowo musisz dolozyc 1 segment wyswietlacza.
  • REKLAMA
  • #8 1658204
    bnacha
    Poziom 15  
    dzięki

faktycznie - a bez segmentu na wyświetlaczu utnie mi początek częstotliwości czy koniec?

Zastanawiam się czasami czy niewarto wywalić z tunera płytkę przestrajającą i przestroić radio wg opisów na forum :) W związku z tym pytanie pomocnicze - płytka przestrajająca jest wpięta bodajże 3ma "drutami" do reszty tunera - czy to jedyna modyfikacja? CHodzi mi o to, czy czasami coś dodatkowo nie jest wycięte/zmienione

Dodano po 6 [minuty]:

chyba na pierwsze pytanie sam sobie odpowiedziałem - chyba pierwsza cyfra
  • #9 1659209
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    wiesz jak zrob z pierwsza cyfra - wylutuj ostatnia i przeloz na pierwsza albo zrob tak jak ja wstaw wyswietlacz z kompa tylko musisz odpowiednia dobrac wyprowadzenia.
    a co to przestrojenia to pewnie masz wstawiony konwerter tak wiec wes go wywal i przestruj wg opisu z elektrody tylko nie ruszaj cewka i kondensatorem heterodyny
  • #10 1659229
    bnacha
    Poziom 15  
    Dzięki :)

Będę musiał przestroić to radio - podpięte do mojej instalacji telewizyjnej daje gorsze rezutaty niż tuner technicsa, a czuję, że można z diory więcej wycisnąć :)

Po za tym świetny tuner, tylko zastanawiam się kto dobierał poziomy sygnału na wyjściu - nie to, że się czepiam i narzekam, że poziom jest za wysoki - wręcz przeciwnie cieszy mnie to, tylko, że jest to trochę uciążliwe - wzmacniacz zapuszczony na 1/10 głośności a i tak głośno gra :)

Podsumowanie tematu

✨ Diora AS 952 można przestroić na nowe pasmo poprzez modyfikację zworek i ewentualne dodanie segmentu wyświetlacza, aby wyświetlane częstotliwości odpowiadały rzeczywistym wartościom. Konieczne jest wycięcie zwory między nóżkami 1 i 6 układu A220 i zwarcie między nóżkami 6 i 7 oraz dołożenie jednego segmentu na wyświetlaczu, co zapobiega obcinaniu pierwszej cyfry częstotliwości. W przypadku tunera z głowicą GFE 112 przestrojenie przebiega podobnie jak w modelu AS 946. Można również usunąć płytkę przestrajającą (konwerter) i przestroić tuner zgodnie z opisami na forum Elektroda, nie zmieniając cewek i kondensatorów heterodyny. Po przestrojeniu tuner Diora AS 952 może osiągać lepsze parametry niż niektóre inne tunery, choć poziomy sygnału na wyjściu bywają wysokie, co wymaga regulacji wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA