logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA6 ver 6v06 - brak połączenia z centralą i problem z kodem użytkownika

Pit_mm 29 Lis 2007 21:32 1734 9
REKLAMA
  • #1 4535333
    Pit_mm
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam.
    Właśnie skończyłem męczyć się z CA6 i mam kilka pytań bo niestety poległem.

Po 1. Nie mogę połączyć się kompem z centralą (ver 6v06) identyfikatory są ustawione zgodnie (komputer=centrala) na monitorze pojawia się komunikat aby wybrać FS112 niestety po wbiciu słychać jedynie na płycie załączenie się przekaźnika i powrót do trybu servisowego, brak jakichkolwiek objawów.

Kolejny problem to taki że jak już wszystko ustawiłem z palca to nie można zazbroić systemu kodem jedyna opcja załączenia czuwania to szybkie zazbrojenie tylko że wtedy nie można go wyłączyć kodem. Centrala jest nowa (kupiona w poniedziałek) i kod głównego użytkownika (1234) nie działa.

Proszę o pomoc czy robię coś nie tak po prostu jest źle wgrany soft i oddać na gwarancję??
  • REKLAMA
  • #2 4535378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4535411
    Pit_mm
    Poziom 14  
    Właśnie o tym zapomniałem napisać ani przywracanie haseł nie pomaga ani reset:( naprawdę dziwny przypadek. Trochę w tym robiłem i pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło
  • REKLAMA
  • #4 4536181
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Identyfikatory najlepiej ustawić w centrali ręcznie, np. same jedynki i to samo w komputerze, miałem już taki przypadek przy nowej płycie i to pomogło. A co do hasła to dziwne ale, jak robisz jak piszesz to pozostaje tylko telefon na serwis. A hasło serwisowe się zeruje do fabrycznego?
  • REKLAMA
  • #5 4536264
    Pit_mm
    Poziom 14  
    Identyfikatory wpisywałem ręcznie i tak jak piszesz na same jedynki a hasło niby sie zeruje do fabrycznego ale go nie ma (znaczy jak je wpisuje to go nie przyjmuje tak jak by go nie było. Satel za dużo kombinuje z tymi centralami i wychodzą coraz gorsze:(
  • #6 4536800
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Czemu piszesz że kombinuje, stara sprawdzona konstrukcja. Feler fabryczny wydaje mi się mało prawdopodobny. A ile tak na prawdę zamontowałeś tych central??
  • REKLAMA
  • #7 4536897
    Pit_mm
    Poziom 14  
    Chodzi mi o to że kombinują z coraz to nowszym oprogramowaniem tych central nie sprawdzając ich dokładnie tylko testują na instalatorach (ostatnio przedstawiciel satela nawet się do tego przyznał) i wydaje mi się że przedtem stawiali bardziej na jakość a teraz na ilość. A tak poza tym to nie mam zastrzeżen cena/jakość ok.

Ps. Kolego a Ty liczysz ile tego montujesz??, bo ja nie. Po n-tej z kolei to się nie pamięta ale tak około 50 nie licząc DSC, Mastera, Integry, ca64 i innego starego badziewia.
  • #8 4538687
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    czyli jesteś pewny swoich poczynań..

jedyne co mi się przypomina, to prosty błąd jaki kiedyś zrobiłem, podzieliłem chyba na dwie strefy, i nie przypisałem wejść - objaw taki sam
    nie wiem, czy w ca6-tce jest też możliwość dołożenia ekspandera wejść - jego zła adresacja także skutkowała nie przyjmowaniem hasła

pzdr
  • #10 4550956
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    do ca-6 nie ma expanderów .Ta centralka ma 8 linii i mozna dołaczyc 2 manipulatory i zrobic dwie strefy
    Do małych obiektów jest ok,mozna zastosować dialer telefoniczny do powiadamiania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali alarmowej CA6 w wersji 6v06, która nie nawiązuje poprawnego połączenia z komputerem pomimo zgodnych identyfikatorów i wyświetlania komunikatu o wyborze FS112. Po próbie połączenia słychać jedynie załączenie przekaźnika i powrót do trybu serwisowego, bez dalszych objawów komunikacji. Dodatkowo, po ręcznym skonfigurowaniu systemu, kod głównego użytkownika (1234) nie działa, uniemożliwiając normalne zazbrojenie systemu – możliwe jest tylko szybkie zazbrojenie, które nie pozwala na wyłączenie kodem. Próby przywrócenia haseł fabrycznych (FS110) i resetu nie przynoszą efektu. Sugerowano ręczne ustawienie identyfikatorów na same jedynki zarówno w centrali, jak i w komputerze, co w podobnych przypadkach pomogło, jednak tutaj problem nadal występuje. Dyskusja porusza też kwestię możliwego błędu fabrycznego oprogramowania, choć jest to mało prawdopodobne. Wskazano, że centrala CA6 nie obsługuje ekspanderów wejść, ma 8 linii i możliwość podłączenia dwóch manipulatorów oraz utworzenia dwóch stref. Wymiana płyty głównej planowana jest jako kolejny krok diagnostyczny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA