logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA 6 - włącza się sabotaż po naciśnięciu jakiejkolwiek cyfry

Arro 29 Sie 2006 21:28 1197 5
  • #1 2967225
    Arro
    Poziom 15  
    stanadartowy zestaw centralka 6 czujek i 2 manipulatory po zaprogramowaniu wejścia od 1 do 6 na czujki wejscie 7 w jednym z manipulatorów jako sabotaż, objaw jest taki że naciskając obojętnie który klawisz z cyfrą od 0 do 9 wyzwala się na około sekundę wejście 7 czyli sabotaż i uruchamia alarm dzieję sie tak na obu manipulatorach prawdę mówiąc pierwszy raz mi coś takiego się trafiło i nie wiem co jest grane
  • #2 2968348
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Centrala nowa czy w użytkowaniu?
    Resetowałeś całość?
    Sprawdź adresy manipulatorów - odnów je.

PZdr
  • #3 2969528
    Arro
    Poziom 15  
    centrala była używana ale sprawna co prawda jest to stary model CA 6 który ma jeszcze płytę startego typu bez złącza do programowania. Teraz chciałem zrobic podmiankę bo u klienta było przępięcie i uszkodziło się jedno wyjście adresy na kołkach raczej ok
  • #4 2970248
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Nie zabardzo zrozumialem tersc Twojego postu i nie miem czy padlo Ci wejscie klawiaturowe czy na plycie i co podmieniles ?

Jedynie co przychodzi na mysl to pomijajac adresy bo musza byc identyczne to jedynie zgloszenie, wiec w trybie serwisowym odpal 111 ioczywiscie 124 choc to moze byc malo prawdopodobne ale masz uszkodzana klawiature, ostatnio kilka juz wymienilem i to wlasnie w ca , padaja najczesciej po przepieciach i to linie klawiaturowe a wtedy jesli dziala to ma dziwne zachowania, byly tez nowe co nie dzialaly i jeszcze jedno, czy obie klawiatury sa identyczne ? po w tej centrali musza byc bo inaczej nici z tego... dlatego pytalem co podmieniales ?
    Michal
  • #5 2970551
    Arro
    Poziom 15  
    zdaje sobie sprawe że mój post może być niejasno zrozumiały.
    Sprawa miała się tak mój kolega zakładał tam alarm 3 miesiące temu zamontował dwa manipulatory ale różne tzn kled oraz kled M było przepięcie i padło wyjście OUT3 a mianowicie sygnalizowało przeciążenie ja miałem w domu CA6 starego typu i podmienieliśmy i są kłopoty na strefie Z1 w jednym z manipulatorów jest podłączony sabotaż centrali i syreny i właśnie na tej strefie naciskając dowolny klawicz z cyfrą pojawia się na moment naruszenie co ciekawe naciskając gwiazdkę lub krzyżyk nic się nie dzieje takiego przyznam że pierwszy raz mi cos takiego się zdarzyło
  • #6 2970701
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    wg. mnie jedynym rozwiazaniem jest wymiana manipulatorow na identyczne ! Jednak moze byc tez sytuacja ze uszkodzone rowniez zostaly manipulatory w chwili kiedy padla plyta ale to raczej zostawilbym na dalszy plan... Najlepiej jesli masz mozliwosc sprawdzenia wszystkiego na identycznych manipulatorach zanim bedziesz musial kupic jeden nowy taki jak ten co zostanie, lecz wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem bedzie wymiana plyty na nowa lub dowolna ale nowa wrsja, sprawdzic to jeszcze mozesz tak ze odpal system na jednym manipulatorze a pozniej na drugim lecz zawsze na jednym, wtedy przekonasz sie czy oba sa dobre ! i pamietaj ze stare plyty ca6 nie zawsze chca dzialac z dwoma roznymi manipulatorami dlatego pisze Ci ze musza byc tegosamego typu
    Pozdrowienia Michal
REKLAMA