logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlecić wykonanie przejściówki VGA-Composite/S-Video? Schemat w CHIP 09/2002

RYSZKENS 14 Wrz 2002 18:43 21562 29
REKLAMA
  • #1 42708
    RYSZKENS
    Poziom 2  
    Jestem laikiem w tych sprawach,dlatego chetnie zlece wykonanie przejsciowki VGA-Composite/S-video elektronikowi.Dolaczam schemat i wyglad takowej w ponizszym pliku.
    Kompletny opis znajduje sie w CHIPIE 09/2002,ktory moge rowniez potem zeskanowac.
    Załączniki:
    • scanimage01.jpg (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 42752
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Nie wiem czy jesteś świadomy ceny scalaka AD725 w Polsce ?
    P pierwsze trudno go dostać (przynajmniej u mnie w mieście i okolicy)-sprowadzenia podjął się tylko jeden sklep.
    Po drugie CENA to 67 zł. (cena hurtowa w stanach to $5.)
    Do tego płytka+rezystory+wtyki+kwarc+itd... co daje w sumie ok 85-95 zł.
    Cena jest wysoka - więc jeżeli to nie musi byc ten układ to może zainteresuj sie tym drugim układem z Chipa 9/2002, którego koszt wynosi może z 15 zł a efekt podobny.

Wiem co mówię - bo przede mną leży płytka drukowana z powkładanymi elementami (nie wszystkie jeszcze przylutowałem) z konwerterem na AD725 :)

I gdyby nie to że za AD zapłaciła uczelnia w ramach projektu - to ze względu na cenę chyba nie zdecydowałbym się na tę przejściówkę - kupiłbym sobie po prostu nową kartę graf z TV-Out :)
  • #3 42869
    RYSZKENS
    Poziom 2  
    Po analizie DRAAKULA faktycznie uklad ten bedzie mnie drogo kosztowal,(scalak+czesci+robocizna), tak wiec zlecilbym wykonanie tanszego i prostszego konwertera VGA-EUROSCART. Wg opisu (schemat rowniez w numerze) CHIPA 09/2002 moze byc taniej i prosciej,schemat zeskanuje natychmiast zainteresowanemu.
  • #4 43025
    krzsiek
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Mógłbyś skanować trochę mniejsze ;)
  • REKLAMA
  • #5 43044
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Czy mógłbyś zeskanować ten artykuł i wrzucić na forum?
    Z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam
  • #6 43208
    RYSZKENS
    Poziom 2  
    to jeszcze raz
    Załączniki:
    • str04.jpg (290.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • str03.jpg (328.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • str02.jpg (310.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • str01.jpg (320.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 43254
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    chciałem dobrze,ale dlaczego 0Kb to nie wiem?
    Załączniki:
    • vga to rgb.doc (54.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 45081
    Schwinn
    Poziom 2  
    Witam
    Wykonałem przejściówkę na eurozłącze, ale mam problemy ze skonfigórowaniem programu Power Strip.
    Gdy dochodzę do kroku 4 tj po ustawieniu rozdzielczości na 720x576p następuje reset komputera. Czy ktoś ms pomysł co z tym dalej zrobić?
  • REKLAMA
  • #9 45096
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Co do ceny i dostępności scalaka AD725, to w bodajże sierpniowym numerze Chipa z tego roku było napisane, że po wypełnieniu ankiety na stronie Atmela, wysyłają jeden dowolny układ za darmo.
  • #10 45275
    draakul
    Poziom 20  
    jerry77 napisał:
    Co do ceny i dostępności scalaka AD725, to w bodajże sierpniowym numerze Chipa z tego roku było napisane, że po wypełnieniu ankiety na stronie Atmela, wysyłają jeden dowolny układ za darmo.

AD725 to układ scalony firmy Analog Device , a Atmel to inna firma - która produkuje mikrokontrolery z rodziny AVR :)

Poza tym jeżeli jakaś firma wysyła już próbki to trzeba się znimi skontaktować osobiście - poza tym wysyłają te próbki tylko firmom :(
  • #11 46055
    cthulpis
    Poziom 12  
    ... można poprowadzić taki kabel ze złączem euroscart ?
    czy zakup przewodu wyzszej jakosci jest zasadny ?
    jesli tak to jakiego ?

Po prostu telewizor jest daleeeeeko i końbiuje ....

dzięki
  • REKLAMA
  • #12 46626
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    a czy ktos myslal jak zrobic to na odwrot. czyli polaczyc np. dekoder cyfry z monitorem?
  • #13 46883
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    @draakul

Faktycznie to nie Atmel (sorry pisałem w dużym pośpiechu), a Analog Devices. Że wysyłają próbki firmom, też zgoda, ale przecież nie będą chcieli od ciebie wypisu z Urzędu Skarbowego, ani pozwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej. Jeśli chodzi natomiast o kontakt osobisty to co prawda musisz podać swój numer telefonu ale nie sądze, żeby chciało im się do każdego dzwonić.
  • #14 47118
    draakul
    Poziom 20  
    jerry77 napisał:
    @draakul

Faktycznie to nie Atmel (sorry pisałem w dużym pośpiechu), a Analog Devices. Że wysyłają próbki firmom, też zgoda, ale przecież nie będą chcieli od ciebie wypisu z Urzędu Skarbowego, ani pozwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej. Jeśli chodzi natomiast o kontakt osobisty to co prawda musisz podać swój numer telefonu ale nie sądze, żeby chciało im się do każdego dzwonić.

Domyślam się że wkradł się błąd :)

A z tą firmą to tylko powtarzam co słyszałem od innych - ale masz rację -> z pewnością nikt nie będzie dzwonił i potwierdzał danych :)
    W końcu tak duże firmy przeznaczają cześć swoich dochodów na promowanie swoich produktów.
  • #15 47490
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    ja z kolei tez cos wtrace
    wykonalem uklad z chipa na scalku 74hc86
    ale po podlaczeniu do tv philips braz jakiegokolwiek obrazu(model21pt2665/58)przejscowka dziala (sprawdzalem na innym tv)
    wiec prosze o pomoc bo nigdzie nie mozna w necie znlezc schematu do tv podejrzewam ze cos w wejscie euro tv jest nie tak
  • #16 47528
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Tu tez cos takiego mam
    Załączniki:
    • vga2tv.zip (383.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 95745
    alek
    Poziom 2  
    Interesuje mnie przejściówka jak najlepszej jakości z vga-->TV, którą byście polecali euro czy s-video, i na czym Ad 725 czy cos innego?
  • #18 96050
    draakul
    Poziom 20  
    Ceny AD725AR ostatnio znacznie spadły. We wrześniu 2002 jak pisałem posta powyżej to kosztował w sklepie 67 zł . Wczoraj widziałe na Allegro za 35 zł.

Jednak jakość pozostawia wiele do życzenia - ciężko rozpoznac podpisy pod ikonami :(

Jednak przy oglądaniu filmu sprawdza się dobrze.

Inne przejściówki są bardzo tanie - od kilku do kilkunastu złotych - a jakość powiedzmy że zbliżona.

Ja osobiście zachęcałbym odłożyć kilka groszy i kupić kartę z dobrej jakośc TV-OUT-em. Na pewno się opłaci wydatek.

No chyba że chesz wykonać przejściówkę własnoręcznie :)
  • #19 96917
    alek
    Poziom 2  
    Problem w tym, że ma to być przejściówka do laptopa i dlatega wymiana karty nie wchodzi w grę. Wiem że są jakieś gotowe (firmowe)adaptery są, ale to ok. 200zł+VAT a to juz jest troche. I zastanawiałem sie czy da sie zrobic cos podaobnego tylko taniej. Chyba nie wymślili tam nic wielkiego. Czy jakość takiego gotowca bedzie dużo lepsza??
  • #20 97073
    nervosol
    Poziom 13  
    Cześć
    Też mnie ten temat interesuje. Jeżeli macie tv z wejściem RGB to najlepsza jest prosta przejściówka z jednym scalakiem do łączenia syn H+V.Jest to kit w AVT za 25 zl. Lub jeśli tv ma wejścia na cinch to kit AVT 281 w Cyfronice z MC 1377 za ok 60 zl. ( nic nie trzeba programować jak sugeruje ktoś w odpowiedzi wyżej programuje się układ generatora w tym układzie gdzie MC jest tylko częścią składową). Mam jednak również pytanie jeżeli ktoś dorwie z tego schemat proszę o informację jaki typ scalaka zastosowano do łączenia synH+V i jaki zener zastosowa do stabilizacji na nim napięcia.
    pzdrawiam
  • #21 97111
    bodzio_p_wa
    Poziom 11  
    Witam czy ktoś mógłby mi wysłac te schamty z chipa na mój email ??? bede gromnie wdzieczny
  • #22 97272
    Grzana
    Poziom 12  
    Czy ktos wie jakie sa parametry obrazu 16:9 ?
    rozdzielczosc i odswierzanie
    Tzn. konfiguracja dla telewizora o formacie 16:9

Dzieki za info
  • #23 98877
    INA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem, zrobiłem 2 kable na euro i żaden nie działa (mam biały obraz z lekkimi pionowymi pasami), podłączam do magnetowidu SONY slv-se500 (nie mam TV) a chciałem pozgrywać pare filmów na VHS. Wychodzę już z siebie przy tym a nie chciałbym aby było nas dwóch :) , video ma raptem 2 lata i mam na dzieje, że ono obsługuje RGB (w necie takiego info nie znalazłem). Co robić? Układ tani a nie chcę inwestować w wymnianę karty czy drogie układy (mam GeForce2 MX-400).
  • #24 100703
    ffpm
    Poziom 11  
    Cześć!!! Mógłby mi ktoś przesłać te schematy tv out na maila??? Najbardziej zależało by mi na tym schemacie ze scalakiem 74HC86. Z góry dzięki!!!
  • #25 100816
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Przecież te schematy leżą tutaj w tym temacie, więc nie bardzo wiem w czym problem. Konkretniej jeśli chodzi o 74HC86 to jest to załcznik do postu kolegi :arrow: RYSZKENS o nazwie str02.jpg

Po za tym padło też pochodzenie tych schematów, więc można też zawsze sięgnąć do źródła...
  • #26 100887
    draakul
    Poziom 20  
    nervosol napisał:
    Cześć
    Też mnie ten temat interesuje. Jeżeli macie tv z wejściem RGB to najlepsza jest prosta przejściówka z jednym scalakiem do łączenia syn H+V.Jest to kit w AVT za 25 zl. Lub jeśli tv ma wejścia na cinch to kit AVT 281 w Cyfronice z MC 1377 za ok 60 zl. ( nic nie trzeba programować jak sugeruje ktoś w odpowiedzi wyżej programuje się układ generatora w tym układzie gdzie MC jest tylko częścią składową). Mam jednak również pytanie jeżeli ktoś dorwie z tego schemat proszę o informację jaki typ scalaka zastosowano do łączenia synH+V i jaki zener zastosowa do stabilizacji na nim napięcia.
    pzdrawiam

To ja zasugerowałem programowanie tej Motorolki - faktycznie zapędziłem się i już sie poprawiam - sprawdziłem schemat i nie trzeba jej programować :oops:
    Dzięki za sprostowanie - przynajmniej wiadomo że ktos czyta te posty uważnie ;)

Dla KIT-u AVT281 jeżeli chodzi o cenę części potrzebnych do wykonania przejściówkito raczej nie przekroczy 20 zł (sama MC1377 kosztuje prawie 15 zł - a była tańsza:) - trzeba sobie tylko jeszcze płytkę zrobić.

Dla AVT281 posiadam programy z tego kitu - do przejścia w tryb TV i wyregulowania urządzenia - jednak są to tylko same programy w postaci plików wykonywalnych *.exe

Koszt wykonania tej przejściówki na 74CH86 to może z wtyczkami i kablem ok. 15 zł :)

Schemat tego adaptera na MC1377 zamieściłem w tym temacie - zrobiłem to w 3 postach (wtedy były inne limity ściągania plików), jednak admin złożył je w całość i zajmują chyba ze 2 MB.

-> Jeżeli chodzi o ten scalak to jest to CD4011 a zener na napięcie 5 do 7 V np. 5V6.

Ps. W razie gdyby ktoś miał za mało punktów żeby ściągnąć ten plik 2 MB to proszę na priva - to w drodze wyjątku wyślę zeskanowany artykuł na @.
  • #27 642151
    ICEMAN01
    Poziom 2  
    a jak zrobić z monitora tv? przynajmniej wejscie video dla monitora.?czesto spotyka sie star czarnobiałe lub inne monitory.
  • #29 1338033
    slawny
    Poziom 11  
    a wiec z kad można dostać gotową przejsciówke
  • #30 1460354
    typ0
    Poziom 11  
    Mam pytanko nie da sie po zkonwertowaniu z VGA na composit-a, dodać przejściówke z composita na czincze? takie co są w sklepach itp.?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania przejściówki VGA na Composite/S-Video według schematu z magazynu CHIP 09/2002. Głównym problemem jest wysoka cena i trudna dostępność układu scalonego AD725 firmy Analog Devices, który kosztuje około 35-67 zł w Polsce, podczas gdy w USA jest znacznie tańszy. Alternatywnie proponowane są tańsze i prostsze rozwiązania, takie jak konwerter VGA-EUROSCART oparty na innych układach, np. 74HC86 lub MC1377, które można wykonać samodzielnie za około 15-20 zł. Wskazano również na zestawy KIT AVT (np. AVT281) dostępne w sklepach elektronicznych, które nie wymagają programowania i są stosunkowo tanie. Poruszono kwestie konfiguracji oprogramowania Power Strip oraz problemy z kompatybilnością sygnału i jakością obrazu na różnych telewizorach, w tym modelach Philips 21PT2665/58 i magnetowidzie Sony SLV-SE500. Wskazano, że gotowe adaptery firmowe kosztują około 200 zł plus VAT, co jest droższe niż samodzielne wykonanie. Dyskutowano także o parametrach obrazu 16:9 oraz o możliwości konwersji sygnału w odwrotną stronę (np. dekoder cyfrowy do monitora). Wskazano na potrzebę stabilizacji napięcia z użyciem diody Zenera (5-7 V) oraz scalaka CD4011 do łączenia sygnałów synchronizacji H+V. Wskazano również na dostępność artykułu z CHIP-a online oraz na możliwość uzyskania próbek układów scalonych od producentów, choć zwykle tylko dla firm.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA