logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem dysku twardego i kontrolerem RAID

Łukaszos 02 Gru 2007 13:25 1194 4
REKLAMA
  • #1 4543154
    Łukaszos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć mam taki drobny problem postaram się opisać wszystko dokładnie. Wiec w wakacje kupiłem nowy komputer, składany był w serwisie ja sam na nim robiłem partycje i instalowałem windowsa. Ale dysk, który w nim był padł i serwis wymienił na nowy i gdy podłączałem ten nowy zauważyłem wejście podpisane STA_RAID1 nad portem kart graficznej. Ale dysk podłączyłem pod to samo wejście, pod którym był wcześniej, czyli SAT1. I gdy dysk jest podłączony pod SAT1 podczas uruchamiania komputera mam taki komunikat klik mam tez w menu start JMB36X Raid Configurer i gdy to kliknę wyświetla klik A gdy dysk jest podłączony pod SAT_RAID1 to mam taki komunikat klik I potem w menu taki klik Tu na zdjęciu zaznaczyłem kolorem czerwonym to wejście SAT_RAID1, a niebieski to gdzie jest obecnie podłączony, czyli SAT1. klik
    Płyta główna to: ASUS M2N-SLI DELUXE
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 3600+
    Pamięci: 2046 MB Kingston 667 MHz
    Dysk: Seagate ST3400820AS 400 GB
    Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 7600 GS
    Wiec ja to nie rozumiem, pod które wejście powinien być podłączony żeby dobrze działał, znaczy on pod tym i tym działa, ale, pod które powinien być prawidłowo podłączony? I czy ten komunikat podczas uruchamiania musi być? Z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4543275
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    po prostu masz na płycie zarówno porty SATA, jak i też SATA RAID, czyli z mozliwością stworzenia macieży dyskowej.

Masz jeden dysk?? Nie kombinuj, po prostu podłącz pod zwykłe SATA, a RAID wyłącz w BIOS
  • REKLAMA
  • #3 4543348
    Łukaszos
    Poziom 12  
    tak jeden dysk. I to bedzie najlepsze podłaczenie dla dysku ???
  • REKLAMA
  • #4 4543355
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    bedzie takie samo
  • #5 4543503
    Łukaszos
    Poziom 12  
    ok wyłączyłem w biosie i teraz gdy się uruchamia jest czarny ekran a w górnym lewym rogu biały - i mignie sobie pare razy i wyskakuje ładowanie windowsa. Czyli chyba dobrze.
REKLAMA