logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnesy wykruszone, czujki uszkodzone. Gdzie szukać części?

typ2002 02 Gru 2007 15:37 1824 6
REKLAMA
  • #1 4543748
    typ2002
    Poziom 10  
    witam
    proszę o pomoc w sprawie czujek do zamykania bramy. po dokładnym obejrzeniu zauważyłem że zarówno magnesy są wykruszone jak i czujki są uszkodzone mechanicznie. Nie znam modelu automatyki i nie posiadam żadnych papierów do niej nie wiem od czego zacząć. gdzie szukać takich części i jak je zidentyfikować
  • REKLAMA
  • #2 4544267
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Z twojego opisu winika ze sa to czujniki hallotronowe.
  • REKLAMA
  • #3 4544540
    typ2002
    Poziom 10  
    to mi wygląda na zwykły kontaktron( szklana rurka ze stykami w środku) ale nie wiem jaki dobrać
  • REKLAMA
  • #4 4546740
    Artik_b
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,

Na jakie napięcie są te czujniki? Jakie mają rozmiary i jak są mocowane?
    Najlepiej podeślij zdjęcie z zamocowanymi czujnikami (mogą być uszkodzone, chodzi o sposób montażu...)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4546750
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    typ2002 napisał:
    to mi wygląda na zwykły kontaktron( szklana rurka ze stykami w środku) ale nie wiem jaki dobrać

Dowolny.
  • #6 4547461
    typ2002
    Poziom 10  
    szklana rurka ok 14mm na końcach przylutowane są przewody wszystko w plastikowej obudowie
  • #7 4548208
    pmirkowicz
    Poziom 18  
    Ocena: 137
    Pokaż zdjęcia, powinienem mieć takie kontaktrony. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonych czujek do zamykania bramy oraz wykruszonych magnesów. Czujki opisano jako prawdopodobne kontaktrony – szklane rurki z przylutowanymi przewodami, zamknięte w plastikowej obudowie, o długości około 14 mm. Wskazano, że mogą to być czujniki hallotronowe lub standardowe kontaktrony. Brak informacji o modelu automatyki i dokumentacji utrudnia identyfikację części. Zasugerowano przesłanie zdjęć uszkodzonych elementów, co ułatwi dobór odpowiednich zamienników. Poruszono kwestie napięcia zasilania, rozmiarów i sposobu montażu czujek jako kluczowe parametry do określenia właściwych części zamiennych.
REKLAMA