logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOC 7Vlr – zanikanie kolorów po rozgrzaniu, chwilowa poprawa po stuknięciu

l33 03 Gru 2007 13:01 1188 3
REKLAMA
  • #1 4546681
    l33
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.

Mam pewien problem z monitorem (AOC 7Vlr), otóż po włączeniu jest normalnie przez ok 5 min a później obraz robi sie dziwny (brak jednego z podstawowych kolorów), traci jasność i barwy. Po lekkim uderzeniu w monitor ( ^^ ) na sekundę obraz wraca do normy.
    Jako iż jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy prosił bym o szczegółowy opis przyczyny, gdzie mam szukać problemu i jak naprawić.

Proszę o wyrozumiałość/ dziękuję za cierpliwość.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4546729
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Na szyjkę kineskopu nasadzona jest płytka. Tam popraw podejżane luty.
  • REKLAMA
  • #3 4556309
    thomas_pys
    Poziom 12  
    Popieram Romana. Tylko uważaj przy zdejmowaniu tej metalowej osłony, żeby nie ułamać szyjki kineskopu. Sam kiedyś załatwiłem i musiałem zmieniać kineskop - tak tylko ostrzegam, bo piszesz, że jesteś laikiem.
  • #4 4556799
    l33
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Wczoraj zrobiłem "operację".
    Zdjęcie osłonki przebiegło bez problemu jednak nie zauważyłem podejrzanych lutów więc postanowiłem poprawić te luty/połączenia odpowiadające za brakujący podst. kolor - w moim przypadku czerwony.
    Jeden dzień użytkowania i problem się nie powtarzał. Mam nadzieję, że nie wróci w ogóle.

EDIT: od tygodnia problem nie występuje, przyczyną był lut na płytce za kineskopem od kabelka sygnałowego.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
REKLAMA