logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD PHILIPS DVD728 - jak zaadoptować nowy laser po wymianie?

MIKRUS 03 Gru 2007 15:06 2340 6
REKLAMA
  • #1 4547066
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam
    Potrzebuje pomocy w sprawie tytułowego DVD a mianowicie po wymianie lasera na wyświetlaczu pisze ciągle LOAD, płyta kreci i nic poza tym. Słyszałem, że trzeba zaadoptować nowy laser ale jak to zrobić, nie znalazłem nigdzie opisu. Szukałem też firmware do tego modelu i tez pustki, może ktoś z kolegów ma potrzebne informacje i podzieli się, będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4547092
    Autsaider25
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Zwora usunięta???
  • REKLAMA
  • #3 4547192
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Tak zwora usunieta, laser świeci. Najciekawsze to było to, że po samej wymianie lasera pierwszą płyte przeczytał normalnie a po otworzeniu kieszeni i zamknięciu już dvd ma problem odczytać tę sama płytę teraz tylko płytka się kręci i pisze LOAD.
  • REKLAMA
  • #4 4548772
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    1--może żle wpięte taśmy--wypnij i zamontuj od nowa...

pozdrawiam
  • #5 4549088
    Godmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Najpierw posprawdzaj mechanike szuflady, moze jakis wylacznik koncowy, moze laser nie dochodzi do konca, może któraś wiązka, raczej coś z tego...
  • #6 4550603
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Dziś jeszcze raz wszystko posprawdzałem, całą mechanikę, połączenia i co tylko można było sprawdzić no i po tych operacjach nadal na płycie DVD widnieje napis na wyświetlaczu LOAD ale sprawdziłem czy przeczyta płytę audio i z tym nośnikiem nie ma żadnego problemu. Normalnie przeczytał i gra i coraz bardziej zaczynam wnioskować ,że ten nowy laser jest chyba niepełnowartościowy ale z drugiej strony jak by tak było jak myślę to nie przeczytał by tej pierwszej DVD.
    Hmm normalnie chyba się poddam. Może jeszcze silnik napędu może szfankować ? Muszę to sprawdzić

Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

Na dzień dzisiejszy brakło mi pomysłów. Tasiemka łącząca laser z płyta podmieniona i nic. Silnik - no niestety nie mam na co podmienić ale zapodałem mu jedna kropelkę oleju na zasilaczu zakręciłem w lewo potem w prawo i też nic nie pomogło a nawet jest gorzej bo już nawet CD audio nie widzi.
    Koledzy ratujcie.
  • REKLAMA
  • #7 4558105
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Witam, mogę temat zamknąć gdyż po wymianie wszystkich kondensatorów w zasilaczu oraz silnika napędu płyty urządzenie ożyło i ma się świetnie przy okazji dziękuję wszystkim za podpowiedzi które na pewno się kiedyś przydadzą.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie lasera w odtwarzaczu DVD Philips DVD728 na wyświetlaczu pojawia się komunikat LOAD, a płyta się kręci, lecz nie jest odczytywana. Początkowo nowy laser odczytał pierwszą płytę poprawnie, jednak po otwarciu i zamknięciu kieszeni problem powrócił. Sprawdzono poprawność podłączenia taśm, mechanikę szuflady, wyłączniki krańcowe oraz stan silnika napędu, bez skutku. Próby smarowania silnika i wymiana taśmy łączącej laser z płytą również nie przyniosły efektu. Ostatecznie po wymianie wszystkich kondensatorów w zasilaczu oraz silnika napędu urządzenie zaczęło działać poprawnie, co wskazuje na problemy z zasilaniem i napędem jako przyczynę błędu LOAD, a nie na konieczność adaptacji lasera czy problem z samym laserem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA