logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć 4-biegunowe styczniki 4-10A/230V do lamp i świetlówek?

Repciu 03 Gru 2007 19:55 4075 27
  • #1 4548182
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    jak firma oferuje styczniki do lamp lub swietlowek, najlepiej 4 - biegunowe o pradzie od 4A do 10 A / 230V szukałem po różnych firmach ale głównie to mają stycznik mocy do silników i nigdzie nie mogę znaleźć
  • #2 4548233
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli stycznik silnikowy 3 fazowy jest za duży gabarytowo to poszukaj przekażnika o takim prądzie.One są mniejsze.
  • #3 4548289
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Chyba niedokładnie szukałeś, bo ja wiem, że takie styczniki napewno produkuje np. ABB. I może wyjaśnij nam profanom czym się różni stycznik do załączania silnika od stycznika do załączania lamp.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #4 4548426
    anbon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Legrand. Sciągnij katalog z ich stronyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Strona w katalogu 393. Jak nie wiesz jak dobrać to napisz mi ilośc opraw, moc i czy sieć 1-faz czy 3-faz.
  • #5 4548738
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Firma Schneider Electric również produkuje takie styczniki ( a także przekaźniki).
    Pozdrowienia
  • #6 4550967
    Waldek Osiński
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    RELPOL, R 15 4PDT
  • #7 4551196
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Waldek Osiński napisał:
    RELPOL, R 15 4PDT
    dokładnie przekazniki R15 o 4 przełącznych stykach spełniaja wspomniane przez autora wymagania , ale jesli poszukujesz styczników to szukaj styczników pomocniczych np tu możesz popatrzecAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 4551546
    Repciu
    Poziom 27  
    mam 12 opraw w liniipodlaczobe do L1, w jednej oprawie SWIETLOWKI 2X36 W, NIE WIEM CZY TO DOBRZE LICZE 2*36*12=864W I=P/U=864/230=3,75A to w ten sposob sie liczy ?? na fazie L2 i L3 tez mam taka sama ilosc opraw i tej samej moxy swietlowki, wiec nalezy zastosowac stycznik 230V/4A czterobiegunowy? jedne styki zwierne chce wykorzystac do podtrzymania zasilania stycznika. Jakiego typu zastosować wyłącznika nadpradowy ?? tez na 4 A ??? dobry bedzie tutaj nadpradowy typu S ???? i o jakiej ch-ce powinien on byc B czy raczej C ???. różnicówkę planuję dac o delta In= 30mA wystarczy ?
  • #9 4551848
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    W katalogu Legranda są tabelki doboru zabezpieczeń nadprądowych do ilości świetlówek na fazie. Generalnie powinny to być wyłączniki o charakterystyce B. Natomiast licząc prąd należy jeszcze uwzględnić współczynnik mocy, który dla świetlówek z dławikiem jest niski, co zwiększa prąd całkowity zabezpieczenia jak też prąd stycznika. Chyba małym nieporozumieniem jest montowanie różnicówki na obwodzie zasilającym oświetlenie. Chyba że oprawy są w obudowie metalowej, to wtedy ewentualnie.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #10 4551933
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Przy 12 świetlówkach 2x36W należy zastosować wyłącznik nadprądowy typu S o prądzie znamionowym 10A i charakterystyce C– ze względu na duży prąd pobierany w momencie rozruchu.
    Ewentualnie może być charakterystyka B i 16A.
    Jeżeli oprawy są w 2 klasie, to tak jak pisze poprzednik - nie ma wymagań do stosowania wyłącznika różnicowoprądowego.
  • #11 4551954
    7marek7
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    montujesz świetlówki ze starterem czy z zapłonnikiem elektronicznym?
    Te pierwsze ze względu na obecność kondensatora w obwodzie będą powodowały " fałszywe" zadzałanie różnicówki.
  • #12 4552100
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam
    7marek7 - stosowanie różnicówki nie jest obligatoryjne. Stosuje się ją w konkretnych przypadkach jeżeli "szybkie wyłączenie" "nie wystarcza" -patrz PN-IEC 60364 ( np jeżeli jest to odbiornik ręczny, albo odbiór znajduje się na zewnątrz budynku itd.) Większym problemem jest współczynnik mocy, jeżeli lampy nie są wyposażone w kondensatory ( prąd może być 2 razy większy)
    Pozdrawiam
  • #13 4552189
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Przy lampach z kompensacją prąd w obwodzie wyniesie ok. 4,4A
    Bez kompensacji ok. 6,2A
    Prąd rozruchu jest 10 razy większy.
    A więc:
    Jeżeli te lampy będą bez kompensacji to dla przetrzymania tego prądu będzie potrzebny C10 ponieważ 10x10= 100>62
    Jeżeli będą z kompensacją wystarczy B10 ponieważ 10x5= 50>44
    Ot i cała matematyka i nie potrzeba niczego się domyślać.
  • #14 4552554
    Repciu
    Poziom 27  
    jak zaprojektowac rozdzielnice dla TN-C-S dla sumy mocy wszystkich lamp równej 12071 W. Jaki wogole współczynnik jednoczesności przyjmuje sie dla takiej hali przemsylowej z takim oswietleniem. chodzi mi o projekt pod to oswietlenie. Napisze teraz dokladnie co i jak:
    - pierwszy stycznik 4 biegunowy z podtrzymaniem zasilania steruje zalaczaniem swietlowek do Fazy L1, L2, L3 12 opraw na faze typu X-tendolight FCS398 WH OD 2xPL-L36W/830
    -2,3,4 stycznik tak samo jak wyzej
    -5 stycznik zalacza 7 opraw do fazy L1 opraw typu philips X-tendolight TCS 398 D/I SI MzZB 1xTL5-49W/830
    -6 stycznik zalacza 11 do L2 opraw typu philips X-tendolight TCS 398 D/I SI C6 1xTL-D36W/827
    -7 stycznik zalacza 11 L3 opraw typu philips TBH 375 2xTL-58W/79
    w zalaczniku znajduje sie mniej wiecej sterowanie jakie ma byc wykonane
    w zalaczniku znajduje sie sterowania i rozmieszczenie lamp na hali czy wogole naryswoalem dobrze linie laczace oprawy czy w ten sposob mozna prowadzic linie zastosowac rozdzielnice + odzielna skrzynke na sterowanie czy wszystko w jednym
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #15 4552757
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    Repciu: dlaczego chcesz robic to sterowanie na stycznikch ? Chyba prosciej, taniej i lepiej wyszlo by zalozenie zwyklych bezpiecznikow typu "S" ? Masz wtedy mozliwosc wiekszego 'manipulowania' jasnoscia
    na sali tzn. jak zalaczsz taki stycznik to masz odrazu 3 fazy a przy sterowaniu na eskach mozesz sobie np. wylaczyc tylko 1 faze (co 3 lampe).

PS: nie zapomniales o osw. awaryjnym, ewakuacyjnym i nocnym ? ;>
  • #16 4553002
    Repciu
    Poziom 27  
    właśnie nie wiem także jak wykonuje sie osw. awaryjne, ewakuacyjn i nocne, narazie dokonalem wstepnych obliczen rozdzielnicy
    Wstępne obliczenia dla WLZ
    P-moc przylaczeniowa
    P=12071 W = 12,071kW

Prąd obliczeniowy
    dla oświetlenia przyjąłem
    cos=1
    IB = Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Przekrój przewodu dobrałem dla sieci trójfazowej 3 żyłowy 4mm2 miedziany polichlorek winylu
    Jakai rodzaj zabezpieczenia przyjąc? - wkładke bezpiecznikowa dla WLZ ?? i jaka wartość , chodzi mi o konkretny model jakies firmy

i jakies podpowiedzi odnosnie oswietlenia awaryjnego nocnego i ewakuacyjego ??
    to jak wogole mam nie dawac stycznikow ? tylko na poszczegolne ob
    wody np. na 12 opraw jednego S-a ? i tak we wszystkich ?

i jeszcze jedno na jakich wysokosciach powinno montowac sie swietlowki, jesli pomieszceznie ma 5m ? skad wziasc wspolcz mocy do podanych przeze mnie opraw jesli ich nie ma w katalogu firmy standardowo przyjac 1 ???
  • #17 4553101
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Cytat:
    jakies podpowiedzi odnosnie oswietlenia awaryjnego nocnego i ewakuacyjego ??

Sporo by o tym pisać – wymagane czasy świecenia, natężenia oświetlenia, trasy itp. Najlepiej zapoznaj się PN-EN 1838:2005.
    Ponadto musisz wiedzieć, że na podstawie rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków oraz innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. nr 80 z 2006 r., poz. 563), instalacje oświetlenia ewakuacyjnego są urządzeniami przeciwpożarowymi.

W obliczeniach prądu współczynnik mocy dla świetlówek nigdy nie równa sie1.
    Dla lamp bez kompensacji wynosi 0,6, a dla tych z kompensacją 0,85.

O sposobach wyznaczania wartości zabezpieczeń już Ci pisałem.

Styczniki (mogą być 1f), w obwodach zasilania są jak najbardziej na miejscu, do tego przydałaby się jakaś sygnalizacja i łączniki lub przyciski sterownicze.
  • #18 4553151
    Repciu
    Poziom 27  
    a jak mam to sprawdzic czy ona jest z kompensacja czy bez
  • #19 4553297
    Adam1988
    Poziom 26  
    Repciu: na 12 opraw 3 eski, po jednej na kazda faze.
    Po co styczniki i przyciski jak mozesz sterowac oswietleniem za pomoca esek ?
  • #20 4554603
    Repciu
    Poziom 27  
    Zagadnienie dotyczy właśnie sieci TN-C-S
  • #21 4554619
    Adam1988
    Poziom 26  
    Cytat:
    kol.Adam 1988 ciekawi mnie co miałeś na myśli pisząc:czy wiesz że nie wolno wykonywać obwodów w systemie TN-C?

Napisales ze 'zastosowanie zerowania...' jak wiadomo zerowanie wystepuje w sieci tn-c.

Cytat:
    Ciekawi mnie również gdzie w swoim poście napisałem że RCD pracowało w sieci TN-C?

nigdzie bo wywaliles RCD...

Cytat:
    Ciekawi mnie również jak sobie wyobrażasz gdy przychodzi np.drwal, otwiera rozdzielnicę i zał.oświetlenie hali wył.nadprądowym S?

Hehehe zazwyczaj oswietlenia zalacza obsluga sklepu a nie drwal... Nie wiem czy wiesz ale w 95% przypadkach sklepow o wielkosci podobnej do tego w temacie ma takie sterowanie oswietleniem... Pozatym napisz mi co jest zlego w plastykowej rozdzielnicy z przezroczystymi lub przyciemnianymi drzwiczkami za ktorymi sa opisane eski ?

Cytat:

Doradzając stosowanie chałpniczych metod nie powinieneś dziwić się kto mi dał uprawnienia.Kol.Repciu zastosój się do rad kol.jarecki86-wie co pisze.

Nie sa to moje metody tylko tak sie robi ale skoro Ty to nazywasz chalupniczymi to jestem ciekaw jak nazwiesz:
    - wywalenie RCD 'bo walil'
    - zerowanie opraw w tych czasach

Repciu: czy zdajesz sobie sprawe co sie stanie z oswietleniem przy sterowaniu o ktorym piszecie podczas np. 1 sekundowego zaniku zasilania ? Wylaczy sie i samo sie juz NIE zalaczy (osw awaryjne po powrocie zasilania zgasnie lub nawet sie nie zapali !) Wiesz czym to grozi na sklepie ?

Pozdrawiam.
  • #22 4554839
    Repciu
    Poziom 27  
    ok a czym sie bedzie roznil taki przycisk LP322 czy on jest bistabilny i wcisniecie go powoduje zalaczenie lub wylaczenie obwodu ??? czym bedzie sie roznil od zwyklego przycisku, moze zadam teraz troche glupie pytanie: bezpieczniki typu S to są rozłączniki instalacyjne ???, jak powinien wygladac fachowo schemat rozdzielnicy ?? czy dac jedna rozdzielnice czy jedna glowna z wkladka topikowa na faze kazda roznicowka i S na faze i wlacznik glowny ? i dac obok nie druga rozdzielnice pomocnicza z reszta S-ow na poszczegolen obwoy moze ktos mi rozrysowac jak to fachowo powinien ten schemat wygladdac ??
  • #23 4555036
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Chciałbym jeszcze dorzucić swoje "trzy grosze" do proponowanego układu sterowania oświetleniem. Wystarczy zamiast przycisków "Zał" i "Wył" zastosować przełączniki 2-pozycyjne "0" "1", gdzie w pozycji "1" będzie zwarty styk, który poda napięcie na cewkę stycznika. I jeżeli wszystkie obwody mają być załączane wspólnie, to wystarczy jeden przełącznik o odpowiedniej ilości styków zwiernych. Jeżeli ma być sterowanie każdego obwodu indywidualnie to trzeba użyć tyle przełączników ile obwodów. Ten sposób załatwi obawy które zgłasza Adam1988. Poprostu po powrocie napięcia styczniki same się włączą w tych obwodach w których były załączone przed zanikiem.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #24 4556030
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Repciu napisał:
    jak powinien wygladac fachowo schemat rozdzielnicy ?? czy dac jedna rozdzielnice czy jedna glowna z wkladka topikowa na faze kazda roznicowka i S na faze i wlacznik glowny

A teraz, (na początek) kilka pytań do Ciebie, kolego Repciu:
    1. Czy wolno stosować wyłączniki różnicowoprądowe w instalacjach ppoż (oświetlenie awaryjne, ewakuacyjne) bez dokładnej analizy pod kątem utrzymania wymaganej niezawodności tych urządzeń?
    2. Jakie zabezpieczenia nadprądowe wolno stosować w obwodach końcowych instalacji?
    3. Jakie znasz sposoby zasilania opraw awaryjnych?
    4. W której klasie i w jakiej szkole polecają do wykonania takie zadania, o które pytasz w utworzonym temacie?
  • #25 5761507
    Amer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam szanowne grono,

Pozwolicie, że podepnę się pod ten wątek i skieruję do Was moje pytanie.

Mianowicie mam 36 świetlówek 36W podłączonych pod L1, gdyby ktoś był łaskaw napisać: (najlepiej podając producenta, czy nr katalogowy)
    - jakie zabezpieczenie
    - jaki stycznik

Serdecznie pozdrawiam
  • #26 5766358
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Amer napisał:

Mianowicie mam 36 świetlówek 36W podłączonych pod L1, gdyby ktoś był łaskaw napisać: (najlepiej podając producenta, czy nr katalogowy)
    - jakie zabezpieczenie

Moim zdaniem nadmiarowka B16, proponowalbym rozdzielic na rózne tory oswietlenia
    Amer napisał:
    - jaki stycznik

stycznik modulowy SM 304
    poszukaj w katalogu LEGRAND-a
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #27 5776590
    Amer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    dzięki and61 za pomoc, Trochę sporo roboty bym miał z tym rozdzieleniem ale jak będzie wywalać to trza będzie

Pozdr
  • #28 5776652
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Przyłączając cię to tematu wydaje mi sie, że problem ze stosowaniem wszedzie różnicówek jest troche rozdmuchany.O ile ja wiem to róznicówka jest DODATKOWYM sposobem ochrony przeciwporażeniowej, a podstawowym jest zerowanie/uziemnianie, izolowanie itd.
    Pozdr.AŁ

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane są 4-biegunowe styczniki o prądzie 4-10A i napięciu 230V do sterowania lampami i świetlówkami. W dyskusji wskazano, że styczniki silnikowe są często zbyt duże gabarytowo, dlatego alternatywą mogą być przekaźniki o odpowiednich parametrach. Producentami oferującymi takie styczniki są m.in. ABB, Legrand, Schneider Electric oraz Relpol (model R15 4PDT). Legrand posiada w katalogu styczniki i tabele doboru zabezpieczeń nadprądowych, a Moeller oferuje styczniki pomocnicze. Przy doborze zabezpieczeń nadprądowych dla świetlówek zaleca się wyłączniki o charakterystyce B lub C, z uwzględnieniem współczynnika mocy (około 0,6 bez kompensacji i 0,85 z kompensacją). Prąd rozruchu świetlówek może być nawet 10 razy większy niż prąd znamionowy, co wpływa na dobór wyłączników i styczników. Dyskutowano także o stosowaniu wyłączników różnicowoprądowych (RCD) – ich użycie nie jest obligatoryjne i zależy od klasy ochrony opraw oraz wymagań normowych. W przypadku sterowania oświetleniem przemysłowym często stosuje się styczniki 4-biegunowe z podtrzymaniem zasilania, a także wyłączniki nadprądowe typu S. Wskazano, że sterowanie oświetleniem można realizować także za pomocą wyłączników instalacyjnych (esek) zamiast styczników, co pozwala na bardziej elastyczne zarządzanie fazami. Poruszono również kwestie projektowania rozdzielnic dla sieci TN-C-S, doboru przekrojów przewodów, zabezpieczeń oraz wymagań dotyczących oświetlenia awaryjnego, ewakuacyjnego i nocnego zgodnie z normami PN-EN 1838:2005 i przepisami ppoż. Zalecane jest stosowanie przełączników bistabilnych lub 2-pozycyjnych do sterowania stycznikami, co umożliwia automatyczne załączanie po zaniku i powrocie zasilania. W dyskusji podkreślono znaczenie analizy współczynnika mocy i prądu rozruchowego przy doborze styczników i zabezpieczeń oraz konieczność uwzględnienia specyfiki instalacji oświetleniowej i wymagań normowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA