logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór niezawodnych styczników 24V do sterowania oświetleniem i urządzeniami w domu

mcc666 07 Paź 2010 02:25 1930 12
  • #1 8592249
    mcc666
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

poszukuje porady/wskazania producenta i zrodlo w miare niezawodnych stycznikow sterowanych 24v. Chcialbym ich uzyc do sterowania oswietleniem i innymi odbiornikami pradu w domu (kilkadziesiat niskoprodowych obwodow + kolejne kilkanascie bardziej wymagajacych + kilka 3 fazowych - w tym np. grzalka 9kW).

Sam stycznik w zalozeniu mialby byc sterowany z wyjsc dwustabilnych 24V DC 0,5A sterowanie plusem.

Dzieki z gory za sugestje/porady dotyczace doboru sprzetu!

Pzw,
    MCC
  • #2 8592269
    alpher
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Generalnie styczniki sterowane AC sa duzo tansze i latwo dostepne.
    Zastanow sie nad zastosowaniem malego przekaznika na 24vDC do sterowania stycznikiem na 24vAC powinno wyjsc taniej.
    Przykladowa cena 3 polowego stycznika 30A ind. 40A res. z cewka na 24vAC to ok
    $15 (cena w Kanadzie).
  • #3 8593081
    mcc666
    Poziom 10  
    To juz byloby przekombinowane. Ja zastepuje najprostsze rozwiazanie - uzycie aktora KNXowego zewnetrznym sterownikem PLC, ktory ma wyjscia jak opisalem. W zalozeniu mui wyjsc taniej, wiec celuje w sprzet jak opisalem. Znalazlem jakies F&F i Legranda sterowane 24V. Czy macie jakies inne typy (te sa dosc drogie - chyba ok 70-80pln/obwod)?

Pzw,
    MCC
  • #4 8594729
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Może wystąpić problem z obciążalnością Twoich wyjść....cewkami styczników.
    Stycznik na 230Vac - najmniejsze pobory jakie miałem to ok 25 mA. Przy 24 Vdc zapewne prądy cewki będą wielokrotnie większe - tak by uzyskać moc mechaniczną na przyciąganie styków.
    Tak jak sugerował Kol. alpher - przekaźnik interfejsowy separujący obwody; najtańszy do wlutowania w płytkę to koszt 1,50 - 2 zł. Półprzewodnikowe sterowanie 24 Vdc zapinające 2-5A (230 Vac) to koszty 6-7 zł....
  • #5 8594762
    mcc666
    Poziom 10  
    To interesujaca wiadomosc - niestety nie jestem zbyt mocny w elektrycznej czesci takiego rozwiazania. Chce z jednej strony obnizyc koszty rozwiazania a z drugiej zwiekszyc mozliwosci przylaczenia innych interface do KNX.

Musze podpytac producenta PLC jak on widzi obciazenie na jego niskopradowych iface.

czy dobrze mniemam, ze rozwiazaniem byloby zamiast stycznikow zastosowac przekazniki bistabilne?

Pzw,
    MCC

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego. Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą. Znaki diakrytyczne /ogonki/ są integralną częścią naszego języka. To jest forum techniczne a nie pogawędka na GG-> popraw wszystkie swoje posty w tym temacie.
    [Akrzy]
  • #6 8595366
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8595397
    mcc666
    Poziom 10  
    Załączać ma oświetlenie - najczęściej energooszczędne - kilkadziesiąt W max kilkaset na pojedynczych obwodach, nic szczególnego.

Pzw,
    MCC
  • #8 8595488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8595513
    mcc666
    Poziom 10  
    Dzieki za info.

Integra - fajna sprawa i mam zintegrowaną, ale potrzebuję PLC żeby spiąć z KNX na zasadzie gateway'a ze wspólnymi obiektami komunikacyjnymi a nie bawić się w spinanie portów (jak to byloby w przypadku INTEGRY).

W koncu i tak oprze się o cenę - ileśtam PLN za 1 port stycznika w KNX vs cena PLC z interface niskonapięciowym+stycznik.

Pzw,
    MCC

BTW - te polskie litery mnie wykończą - ja jestem jeszcze sprzed ery standardów polskiej klawiatury :)

Miałeś poprawić pisownie w swoich postach a nie użalać się nad sobą. Podczas rejestracji na forum akceptowałeś regulamin, więc w czym problem? Czas operacyjny do jutrzejszego południa. [Łukasz]
  • #10 8595643
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Ja zawsze stosuje przekaźniki pośredniczące w przypadku PLC. I nie ma znaczenia czy PLC jest tranzystorowy czy przekaźnikowy. W moim przypadku ze zdjęcia są przekaźniki R15 bo w obwodach nie płyną duże prądy. Jeśli by był obwód o dużym prądzie to R15 sterował by stycznikiem. Na pewno zaraz będą opinie a poco tyle tego i tak drogo :-) Wystarczy aby w obwodzie powstało jakieś duże zwarcie albo przepięcie i leci przekaźnik. Wymiana R15 to jakieś 5-9zł ale wymiana przekaźnika albo tranzystora w PLC to już nie jest takie proste i tanie jak wyjęcie z podstawki i włożenie drugiego R15 :-) A miałem przypadek że w obwodzie powstało takie przepięcie że na R15 przeskoczyła iskra pomiędzy sąsiednimi parami styków :-) Powodując wypalenie połowy przekaźnika i uszkodzenie cewki.
    A dlaczego akurat PLC tranzystorowy a nie przekaźnikowy?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #11 8595721
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Panowie... To chyba jakiś żart!!! Autor tematu pisze o zastosowaniu sterownika PLC za kilkaset zł. a żałuje pieniążków na moduły współpracujące??? No człowieku z grubej rury dowalileś. Czy Ty masz jakiekolwiek uprawnienia elektryczne?? Bo po takich wypowiedziach "niskobudżetowych" aż strach pomyśleć jakie jeszcze "kffiatki" powymyślałeś....

A pragnę przypomnieć, że w świetle obowiązujących przepisów każda instalacja teletechniczna:
    - alarmowa
    - kontroli dostępu
    - ppoż
    - cctv
    - LAN
    - AZART
    - itp, itd
    może być montowana jedynie przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje. Takim dokumentem upoważniającym jest świadectwo kwalifikacyjne "E" w zakresie:
    - konserwacji
    - remontów
    - obsługi
    - montażu.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #12 8596470
    mcc666
    Poziom 10  
    Powiem więcej - pakuje kilkanaście tysięcy w KNX, ale uważam, że nie ma sensu wywalać dodatkowych kilka na same styczniki!

Pzw,
    MCC
  • #13 8596760
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Akrzy74 napisał:
    Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego. Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą. Znaki diakrytyczne /ogonki/ są integralną częścią naszego języka. To jest forum techniczne a nie pogawędka na GG-> popraw wszystkie swoje posty w tym temacie.
    [Akrzy]

Łukasz-O napisał:
    Miałeś poprawić pisownie w swoich postach a nie użalać się nad sobą. Podczas rejestracji na forum akceptowałeś regulamin, więc w czym problem? Czas operacyjny do jutrzejszego południa. [Łukasz]

Regulamin pkt 6. Dziękuję.
REKLAMA