logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odblokowanie portów w Win Xp - problem z UserPortem

bogdan_75 03 Gru 2007 20:31 10907 8
REKLAMA
  • #1 4548372
    bogdan_75
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, potrzebuję w win xp odblokować port lpt i rs, zwykle używałem do tego celu usrporta, ale na aktualnie używanym komputerze przy próbie wpisania odpowiednich adresów portów i uruchomieniu funkcji "update" występuje syndrom niebieskiego ekranu.
    I tu prośba o pomoc - a mianowicie czy jest jakiś inny program do tego typu celów lub jak uruchomić "poprawnie" userporta.

Próbowałem już porttalk22 oraz dlportio ale żaden nie zdał egzaminu.
  • REKLAMA
  • #2 4548795
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Przeczytaj FAQ POD TYM ADRESEM i użyj google, chyba że się na nie obraziłeś? Mi znalazło cos około 7.000 trafień a to jest drugie od góry :-) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4549759
    bogdan_75
    Poziom 12  
    Super, odpowiedź godna fachowca. Na poważnie to trzeba doczytać posta a potem udzielać porad, a napisałem że przy próbie zmian adresów portów system po prostu się wysypuje. Na standardowych ustawieniach port com1 jest nadal nie dostępny.
    Problem polega na tym że w google nigdzie ten problem nie jest opisany. Prawidłowe działanie userporta to mam przerobione - włącznie z ustawieniami portów w biosie.

To jest odpowiedź do P. metalli
  • #5 4550343
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jaki jest numer błędu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4550651
    bogdan_75
    Poziom 12  
    Błąd nieznany - niebieski ekran i natychmiastowy reset - po ponownym uruchomieniu ustawienia userport standardowe.
  • REKLAMA
  • #7 4550767
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Start -> Ustawienia -> Panel sterowania -> System -> zakładka: zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> Odznacz "automatyczny ponowny rozruch"

Powinien ci się zatrzymać na niebieskim ekranie, gdy dojdzie do błędu.
  • #8 4551357
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Nie jestem specjalistą to raz. A do google chyba każdy ma dostęp to dwa. Ponad 7.000 wyników z czego podałem FAQ żeby kolega sprawdził ustawienia to trzy. Pozdrawiam
  • #9 4551746
    bogdan_75
    Poziom 12  
    Ja też nie jestem specjalistą i pierwsze od czego zaczynam to google - a 7000 wyników jeszcze nie świadczy o tym że wszystkie problemy zostały rozwiązane.

Wracając do meritum sprawy - problem został rozwiązany - przypuszczam że polegał na tym iż standardowo instalowałem pełny pakiet sterowników do płyty głównej /potem reinstalka czy usuwanie ich nie dawało żadnego rezultatu/. Wystarczyło po prostu instalowanie każdego urządzenia "ręcznie" i wszystko jest ok, chociaż jak zauważyłem w czasie testów /bo próbowałem instalacji userporta na różnych komputerach/ problem dotyczy tylko płyt na nvidii, z intelami nie ma problemu /info dla potomnych :D/

Chyba w miarę czytelnie wyjaśniłem. Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z odblokowaniem portów LPT i RS w systemie Windows XP za pomocą programu UserPort, który powodował niebieski ekran (BSOD) przy próbie zmiany adresów portów i aktualizacji ustawień. Próby użycia alternatywnych narzędzi, takich jak PortTalk22 i DLPortIO, również nie przyniosły efektu. Po wyłączeniu automatycznego restartu systemu przy błędzie udało się zatrzymać ekran BSOD, jednak błąd pozostał nieznany. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez ręczną instalację sterowników urządzeń zamiast instalacji pełnego pakietu sterowników płyty głównej. Okazało się, że problem dotyczył płyt głównych opartych na chipsecie Nvidia, podczas gdy na platformach Intel UserPort działał poprawnie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia ustawień BIOS oraz wersji Service Packów systemu Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA