Niestety UserPort nie obsługuje adresów wyższych niż 0xFFF, zresztą nie sądzę aby to było celowe, bo programy które mogą wymagać bezpośredniego dostępu do portu, raczej też nie obsługują wyższych adresów.
Więc ten program nie zadziała pod tym systemem, a najprawdopodobniej i z tą płytą... sugeruję kontakt z autorem programu. Poprawnie napisany program pod Windows powinien używać API Win32 do dostępu do portu LPT a nie "pisać" bezpośrednio na adres I/O portu, ew. powinien zawierać własny sterownik umożliwiający mu bezpośredni dostęp do portu (osobna wersja dla x86 i x64, przy czym Seven x64 wymaga aby sterowniki były certyfikowane i nie da się tego w prosty sposób obejść).
Niestety na 7x86 i na XPx86 port We/Wy pokazuje ten sam......
Jak obejśc ten prpblem...
Może powiem coś więcej:
Chciałem zrobić wyświetlacz LCD sterowany komputerm...
Podłączyłem wszystko do wtyczki LPT.
Okazało sie że mój komputer nie ma portu LPT, kupiłem więc kartę rozszerzeń na PCI...
I tak rozpoczą się mój problem.....
Prawdziwy port LPT ma adres I/O w podanym przeze mnie obszarze, a dokładniej 378h (ew. 278h, 3BCh, 2BCh). Jeśli program jest napisany w/g "starej szkoły" to nie będzie działał z portami o innych adresach.
Użytkownik napotkał problem z dodaniem nowej reguły w programie UserPort, który nie obsługuje adresów wyższych niż 0xFFF. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić, czy adresy portów są wpisywane poprawnie, oraz rozważono użycie innych programów do otwierania portów. Użytkownik próbował podłączyć wyświetlacz LCD do portu LPT, jednak jego komputer nie miał wbudowanego portu LPT, więc zakupił kartę rozszerzeń PCI. Wskazano, że programy powinny korzystać z API Win32 do dostępu do portów, a nie bezpośrednio pisać na adresy I/O. Użytkownik został również zachęcony do poszukiwania alternatywnych programów lub napisania własnego. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.