logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po zmianie procesora (K7S5A i Athlon XP 1700)

chybil 04 Gru 2007 08:55 2699 14
REKLAMA
  • #1 4549721
    chybil
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

zmieniłem w swojej płycie K7S5A ver 3.1 procesor z Durona 1000 na Athlona XP 1700.
    Niestety nowy procesor nie chodzi, tzn komputer się nie uruchamia, co prawda wiatraki chodzą, dyski startują etc, ale ekran monitora pozostaje czarny. Wgrałem nowego BIOS'a (HoneyX) ale to nie pomaga. Na ekranie kompletnie nic się nie wyświetla - nawet informacje o BIOSI'e. Po włożeniu starego procesora wszystko chodzi prawidłowo.

Czy przyczyną może być za słaby zasilacz 300W? Czy raczej procesor jest uszkodzony? Niestety nie mam gdzie go sprawdzić. Czy jeśli procesor jest uszkodzony to nie powinienem mieć chociaż jakichś sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego?

Proszę o szybką odpowiedź bo mam 7 dniową gwarancję rozruchową i chcę szybko rozwiązać problem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4549754
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Być może masz "stary" BIOS. Zresetuj BIOS, powinien pojawić sie obraz. Później w BIOSIe ustaw odpowiednie FSB.
  • #3 4549785
    arcticice
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przyczyna moze byc nieprawidlowa pamiec... nic o niej nie pisales... czasem pomaga chwilowe wyciagniecie baterii
  • REKLAMA
  • #4 4549790
    chybil
    Poziom 11  
    Do tej pory miałem ustawione w BIOSie 100 mhz x 10.
    Jak rozumiem masz na myśli, że BIOS pamięta te ustawienie i stara się uruchomić nowy procesor z tymi właśnie ustawieniami. Ale czy szybszy procesor (athlon xp 1700) nie powinien się uruchomić z tymi wolniejszymi parametrami, działając oczywiście odpowiednio wolniej?
    Z tego co wiem ten procesor powinien chodzić na ustawieniech 133MHz x 11.

BIOS zresetuję jak tylko wrócę do domu.

EDIT

Odnośnie pamięci mam 2 x 256 mb ddr2 266mhz - pamięć ta chodzi prawidłowo ze starym procesorem. Jedyną rzeczą którą zmieniam jest procesor.
  • #5 4551519
    chybil
    Poziom 11  
    CMOS zresetowany. Procesor nadal nie działa. Wgrałem najnowszy BIOS firmowy ze strony ECS'a.
    Nic nie pomaga.

Macie może inne sugestie?
  • #6 4552042
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!
    Odpuść sobie dalsze kombinacje na swojej płycie, Athlon XP 1.7+ powinien zaskoczyć automatycznie.
    Sprawdź koniecznie procka na innej płycie, dużo Athlonów 1,7 wykonanych w technologii 0,13µ było podkręcanych / ustal jakiego posiadasz?/.
    Na ogólnie dostępnych witrynach znajdziesz sporo informacji o swojej płycie i jej współpracy z A 1,7.
    Pamięci masz dobre, bywają problemy z 400.
    Pozdrowienia.
  • #7 4552192
    szczepan99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A może uszkodziłeś go (procka) przy wkładaniu. Każdy chyba wie jak łatwo jest je ukruszyć.
  • REKLAMA
  • #8 4556905
    chybil
    Poziom 11  
    Problem leży pewnie w zasilaniu. Choć z analizy mocy wynika że ten procesor spokojnie powinien działać.
  • #9 4557092
    jonnyB
    Poziom 16  
    Witam
    Nie podałeś jaką masz wersję płyty. Wg. manuala K7S5A ver. 1.1 obsługuje procesory: Athlon/Duron natomiast K7S5A ver. 3.1 odpowiednio: AthlonXP/ Athlon/Duron.
    Pozdrawiam
  • #10 4557122
    chybil
    Poziom 11  
    K7S5a v3.1 - taka jest naklejka na płyvie głównej, jednak w programie który pozwala przeglądać szczegóły komputera widnieje ver 1.0. Prawdopodobnie 1.0 odnosi się do czegoś innego ale tu pewności nie mam.
    Poszukam Athlona bez XP.

Łukasz
  • #11 4557185
    jonnyB
    Poziom 16  
    Witam
    Gdy uruchomisz płytę na Duronie zatrzymaj POST na samym początku (wciśnij PAUSE na klawiaturze) a na dole ekranu powinien pojawić sie długi ciąg znaków cyfrowo-literowych zaczynający sie datą wgranego biosu. Wrzuć to na forum. Pomoże to zidentyfikować płytę.
    Pozdrawiam
  • #12 4557186
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    A czy stary proc chodzi? Jak tak to wgraj nowszego biosa. I wtedy zarzuc nowego proca. Bo byc moze masz bardzo stary bios tak jak Gienek napisal.
    Byly dwie wersje Athlonow XP 1700+, a o tym nikt nie napisal na rdzeniu Palomino i Thoroughbread. Byc moze maszdrugiego i bios napewno nalezy zrobic. Jedne byly na zielonym laminacie drugie na brazowym.
    I jeszcze jest naklejka na kosci biosu. Napisz jaki tam masz numerek.

Pozdrawiam
  • #13 4557232
    chybil
    Poziom 11  
    Odnośnie BIOSA to próbowałem 5 różnych wersji: oficjalne, HonneyX, Cheepo Bios, najnowsze i troszkę starsze. Na rzadnej nie chodzi.
    Athlon XP 1700 mam Thoroughbready.

Płytę zidentyfikuję po powrocie do domu.
  • #14 4557297
    zbyha
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Spróbuj na chodzącym Duronie wejść w bios i ustawić najniższe taktowania dla procka i pamięci, a potem zamienić na Athlona.
    Płyta nawet w wersji 1.0 z najnowszym biosem "chodzi" maksimum na Athlonach XP 2400.

Dodano po 2 [minuty]:

Obejrzyj jeszcze kondensatory na płycie w pobliżu procka - czy nie są popuchnięte.
  • REKLAMA
  • #15 4558913
    chybil
    Poziom 11  
    Witam,

procesor sprawdzony ponownie na płycie sprzedawcy nie działa. Na szczęście sprzedawca okazał się uczciwy tak więc pieniądze odzyskałem. Szkoda tylko straconego czasu.

Nauka z tego taka że trzeba takie rzeczy sprawdzać od razu przy zakupie a nie dopiero w domu.

Pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie procesora Duron 1000 na Athlona XP 1700 w płycie głównej ECS K7S5A ver 3.1 pojawił się problem z uruchomieniem systemu – wentylatory i dyski działają, ale ekran pozostaje czarny, a BIOS nie wyświetla żadnych informacji. Próby aktualizacji BIOS-u (w tym wersje HoneyX, Cheepo oraz oficjalne) i resetu CMOS nie przyniosły efektu. Ustawienia FSB w BIOS-ie były dostosowane do starego procesora (100 MHz x10), natomiast Athlon XP 1700 wymaga 133 MHz x11, jednak procesor nie powinien całkowicie nie działać przy niższych ustawieniach. Pamięć DDR2 266 MHz działa poprawnie ze starym procesorem. Podejrzewano uszkodzenie procesora, zasilacza 300W lub niekompatybilność BIOS-u z rdzeniem Thoroughbred Athlona XP 1700. Sprawdzenie procesora na innej płycie potwierdziło jego uszkodzenie. Zalecano weryfikację wersji płyty, kondensatorów przy procesorze oraz testowanie procesora na innej płycie. Ostatecznie procesor okazał się uszkodzony, a sprzedawca zwrócił pieniądze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA