logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K310 – niedziałające klawisze 7, 8, 9 i wstecz – co sprawdzić?

belalnorbert 04 Gru 2007 12:55 1407 12
REKLAMA
  • #1 4550321
    belalnorbert
    Poziom 11  
    witam serdecznie kolegów mam taki kłopot w se k 310 nie działają klawisze 7,8,9 i wstecz czy jest na to jakiś sposób lub gdzie szukać przyczyny!!! bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje!!!!
  • REKLAMA
  • #2 4551084
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    płytka kalwiatury na początek do sprawdzenia
  • #3 4551771
    koras1234
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,
    na 95% do wyczyszczenia a potem do wygrzania kwarc od klawiatury.
  • REKLAMA
  • #4 4551783
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    sprawdź dokładnie okolice joysticka czy nie ma śladów działania cieczy.
  • #5 4551794
    kamiltelefony
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ja mam taki problem z K300...Nie dzialaja te same klawisze 7,8,9 i powrot...Telefon wygrzany, wykompany, wymieniony glass i nadal nic...Moze jakies sugestie??
  • REKLAMA
  • #6 4551795
    kamiltelefony
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ja mam taki problem z K300...Nie dzialaja te same klawisze 7,8,9 i powrot...Telefon wygrzany, wykompany, wymieniony glass i nadal nic...Moze jakies sugestie??
  • #7 4551817
    zoltos
    Poziom 20  
    kamiltelefony napisał:

Tak... masz przerwę na płycie głównej, obejrzyj dokładnie ścieżki wokół joysticka, znajdź schemat połączeń (pełno tego na elce) i sprawdź miernikiem.
  • #8 4554022
    belalnorbert
    Poziom 11  
    witam serdecznie! płytka klawiatury jest ok podstawiałem ze sprawnego modelu.przy joju niby ok widać taką plamke na płycie ale joj chodzi bez problemu.jak można prosić o jakąś fotke tego glasa bo niebardzo wiem gdzie sie znajduje.dzięki z góry za pomoc!!!!!!!!!!!!!
  • #9 4554065
    zoltos
    Poziom 20  
    belalnorbert napisał:
    witam serdecznie! płytka klawiatury jest ok podstawiałem ze sprawnego modelu.przy joju niby ok widać taką plamke na płycie ale joj chodzi bez problemu.jak można prosić o jakąś fotke tego glasa bo niebardzo wiem gdzie sie znajduje.dzięki z góry za pomoc!!!!!!!!!!!!!

W K310 nie ma filtra klawiatury takiego jaki jest w K300. Tam wszystko od razu idzie do procesora D300 który jest klejony. Jedynie linie do joysticka zabezpieczone są diodami które znajdują sie przy czytniku SIM.
  • #10 4554087
    mmzajcu
    Poziom 25  
    sprawdz czy któraś z tych diód nie pekła lub odpadła. ogólnie można je drucikiem mostkować wiele już takich zmostkowałem. jeszcze sugeruje wylutować kondensatorki znajdujące sie przy włączniku często też przywierają i powodują niewłaściwe działanie klawiatury
  • #11 4554436
    belalnorbert
    Poziom 11  
    a możesz podpowiedzieć gdzie te kondensatory sie znajdują,może jakieś foto bo nie bardzo wiem gdzie tego szukać.dopiero stawiam pierwsze kroki więc jeśli możesz podpowiedzieć będe ogromnie zobowiązany !!!!
  • #12 4554586
    mmzajcu
    Poziom 25  
    nie mam nic przed sobą z k310 ale na pewno są po drugiej stronie płyty w miejscu przełącznika i przywierają do masy. zmierz miernikiem i które zwierają do masy . pod diodą świecącą
  • REKLAMA
  • #13 4663201
    DarQ15
    Poziom 1  
    Witam! Ja mam podobny problem nie działają mi w K300i klawisze 7,8,9 i Wstecz. Oto skan płyty głównej {telefon był teoretycznie po zalaniu, w praktyce musiał to być deszcz albo para wodna, gdyż telefonu nigdy nie zalałem wrzucając do wanny czy kałuży... }

Sony Ericsson K310 – niedziałające klawisze 7, 8, 9 i wstecz – co sprawdzić?

tylko z dołu, bo takie mi wysłali z serwisu...

Ile kosztuje taka naprawa?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Sony Ericsson K310 problem z niedziałającymi klawiszami 7, 8, 9 oraz przyciskiem wstecz może wynikać z uszkodzeń płyty głównej lub klawiatury. Zaleca się sprawdzenie płytki klawiatury, która może wymagać wyczyszczenia oraz wygrzania kwarcu odpowiedzialnego za klawiaturę. Należy dokładnie obejrzeć okolice joysticka pod kątem śladów działania cieczy oraz przerw na ścieżkach płyty głównej. W K310 brak jest filtra klawiatury znanego z modelu K300, a linie joysticka zabezpieczone są diodami przy czytniku SIM, które warto sprawdzić pod kątem uszkodzeń lub odpadnięcia. Dodatkowo wskazane jest wylutowanie kondensatorów znajdujących się przy włączniku, które mogą powodować niewłaściwe działanie klawiatury, szczególnie jeśli przywierają do masy. Pomocne jest użycie miernika do kontroli ciągłości ścieżek i elementów. Podobne problemy występują także w modelach K300 i K300i, gdzie przyczyną mogą być uszkodzenia po zalaniu lub wilgoci. Wymiana lub naprawa elementów na płycie głównej wymaga dostępu do schematów połączeń i precyzyjnej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA