logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vista - Ricoh Aficio 2022 i skanowanie do pliku po sieci

mcciuciek 04 Gru 2007 23:02 4019 6
REKLAMA
  • #1 4552806
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam!
    Znowu Vista i znowu problem. U klienta ma w sieci kilka Win XP i jedną Vistę. Do sieci podłączone jest też urządzenie Ricoh Aficio 2022 które jest kopiarką modułem druku i skanerem. Umożliwia ono skanowanie dokumentów z urządzenia bezpośrednio do pliku po ścieżce sieciowej, niestety do każdego kompa z Xp przesyła skany a do kompa z Vistą niestety nie, tak jakby go coś blokowało. Urządzenie to przesyła najprawdopodobniej po SMB. Help!!
  • REKLAMA
  • #2 4553356
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Masz na tym komputerze tak samo ustawioną obsługę "otoczenia sieciowego" ?
  • REKLAMA
  • #3 4554606
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Sprawdź czy ma otwarty port na którym przesyła kopiarka
  • REKLAMA
  • #4 4577863
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Niestety niewiem po jakim porcie dokładnie przesyła to urządzenie wiem tylko że po SMB i nic więcej niemogę sprawdzić w tej kopiarce.
  • #5 4628760
    kazol15
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Takie ksero/scan/print mam w pracy. Podłączałem po skrętce do sieci -6 miesiecy temu. Musisz napierw ustawić IP najlepiej z tej samej sieci co kompy później z płyty sterowniki do printera, a później scaner.
  • #6 4750362
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Kolego kazol15 jakbyś niezauważył chodzi o Vistę z pozostałymi systemami niema problemu!!!
  • REKLAMA
  • #7 8997523
    serwisant25
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    kolega kazol15 nie zauwazyl e chodzi o smb. twain bedzie dziac owszem.

Podsumowanie tematu

✨ W sieci z kilkoma komputerami z Windows XP oraz jednym z systemem Vista podłączono urządzenie Ricoh Aficio 2022 pełniące funkcję kopiarki, drukarki i skanera. Problem polega na tym, że skanowanie do pliku po sieci (prawdopodobnie przez protokół SMB) działa poprawnie na komputerach z XP, natomiast na komputerze z Vistą skany nie są przesyłane, co sugeruje blokadę lub problem z konfiguracją sieciową. Wskazano konieczność sprawdzenia ustawień "otoczenia sieciowego" oraz otwartych portów na komputerze z Vistą. Urządzenie wymaga przypisania adresu IP z tej samej podsieci co komputery oraz instalacji sterowników drukarki i skanera. Podkreślono, że problem dotyczy specyficznie protokołu SMB, a nie sterowników TWAIN, które działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA