logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować kod radia BMW Bavaria C Business RDS z pamięcią P2100R?

wijar 09 Gru 2003 00:11 21799 22
REKLAMA
  • #1 429959
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    witam panowie, czy ktoś mi podpowie jak ruszyc kod w tym radyjku.mam je w rękach pierwszy raz, pamiatka P2100R.czy może da się policzyć z numeru?proszę o podpowiedź i z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 430044
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    radyjko zrobione, dość prosto i szybko internet jest wielki
  • REKLAMA
  • #3 490663
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    A ja mam prośbe powie mi ktoś co z tym dalej? Mam szczytaną pamięć i była ona w postaci binarnej po przekształceniu w szesnastkowy wygląda to tak:

59 E5 6C 20 40 02 66 20

Gdzie jest tutaj kod?

Z góry dzieki za podpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 490713
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    kod 8695 jeśli prawidłowo przeliczyłeś
  • #5 490734
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Wielkie DZIĘKI radyjko ruszyło.
    Mam jeszcze prośbe po radyjko robiłem sam od podstaw do mtego momentu wiec jeśli można wiedzieć to gdzie jest zapisany ten kod ? W jakiej postaci?
  • #6 649794
    krzywyryho
    Poziom 11  
    mam pytanko czym czytacie ta pamiontke ja mam picogala....
  • #7 649910
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    To poszukaj, ten temat był oklepany.
  • #8 651663
    krzywyryho
    Poziom 11  
    na (druciku ) są posty mam MACROBA ale czyta mi tylko
    same 00 00 i t d proszę bliżej...
  • #9 654308
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Opis i program
    Załączniki:
    • p2100.rar (23.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW BAWARIA C BUSINES RDS.doc (46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 660103
    krzywyryho
    Poziom 11  
    Wroona jesteś wielki odpaliłem 2 szt....
    dla mnie to nie był tem oklepany dzęki ..
  • #11 661623
    wroona
    Poziom 23  
    Jeszcze dla leniwych program do przeliczenia kodu z dumpa
    Załączniki:
    • KEH92.rar (150.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 690997
    nyku2
    Poziom 1  
    witam..mam wlasnie takie radyjko c bussines be0774 i niemam pojecia jak sie do tego zabrac..zeby go odpalic.. z tego co widze to niejest zbyt proste.. prosze o wskazowki z gory dziekuje
  • #13 691682
    wroona
    Poziom 23  
    W przypadku tego radia temat w zasadzie został wyczerpany a nie wzasadzie to twoje radio jest całkowicie innym radiem niż to o którym było tu pisane
  • #14 1515245
    wieczmen
    Poziom 2  
    witam, mam bmw bavaria c business rds, mam kod ale nie umiem go wpisac, moj kod to 8012, wiem ze zaczyna sie wpisywac klawiszem nr 1 ale jak ja go naciskam to tylko pod Napisem CODE na wyswietlaczu radia tak jakby wyskakiwaly jakies kreski, ale cyferek nie widac, wiec jak to jest? jak zaczynam naciskac to najpierw jest 0 i tak do 9? pierwsze 3 cyfry jak wpisuje i tak sobie wlasnie licze ze jak raz nacisne to jest 0, pozniej 1 i td, to 4 cyfre jak chce wpisac to juz nic nie wyskauje, a moze radio jest zablokowane? mialem je wlaczone przez ponad godzine i to nic nie dalo, dalej nie bylo widac nic jak wpisywalem 4 cyfre, mozecie mi pomoc?
  • #15 1516511
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Twoje radio ma 10 przycisków od 1 do 0.Naciśnij kolejno te,które wskazuje kod i radio samo ruszy.Jeśli kod jest niewłaściwy w miejsce pulsujących słupków pojawi się "PAUSE".
  • #16 1832032
    JarekLT
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam!

Mam Bavarie c business. Pamiec p2100r. Zrobilem programator (zlutowalem drucikami piny miedzy LPT i pamiecia tak jak w instrukcji) Ale program S2100 czyta mi najpierw wszystkie 00 a potem wszystkie 11. W czym moze byc problem?

Pozdrowienia
  • #17 1832135
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Pewnie zepsuł Ci się programator, pewnie procesor się w programatorze rozprogramował. Człowieku, pomyśl trochę lub zostaw jeśli przerasta Cię układ składający się z kilku kabelków i wtyczki. A podpowiem że to jest dość stary układ i dobrze chodzi na komputerze z odpowiedniej epoki.

SławeK
  • #18 1832161
    JarekLT
    Poziom 14  
    Nie rozumiem, co tu masz na mysli. Zlutowalem kilka przewodow, nic w tym trudnego nie ma. Skad taka ironia? Supermoderator elektrody daje do zrozumienia, ze na elektrodzie cie szybciej wysmieja niz pomoga.

Dodano po 3 [minuty]:

Uklad mam dobrze zebrany. Moze byc tak, ze moj PC za szybki? Mam 1.7GHz
  • #19 1833306
    JarekLT
    Poziom 14  
    No i ruszylo. Mialem za szybki PC. Dzis sprobowalem na takim staruszku 486, co mam w pracy. No i mam odczytanego bina. Wyliczylem kod, gdy wroce do domu to sprobuje. Ponizej podaje screanshoty.

Pozdrowienia dla wszystkich
    Załączniki:
    • Jak odblokować kod radia BMW Bavaria C Business RDS z pamięcią P2100R? Calculator.gif (12.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odblokować kod radia BMW Bavaria C Business RDS z pamięcią P2100R? S2100.gif (11.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1833643
    SlaweK
    Poziom 43  
    No i brawo, bo pomyślałeś. Po prostu złoszczą mnie tacy co nic samemu nie pomyślą a będą się dopytywać o każdy drobiazg, pół biedy kiedy widać ze rozumią co się do niech pisze ale większość czeka na gotowe rozwiązanie i nic poza tym ich nie interesuje. Dlatego łapię się różnych metod wymuszana samopomyślunku. ;) Można to było niebo prościej zrobić bez zaprzęgania specjalnego kalkulatora. Więc podziel sobie teraz zapis binarny na bajty, odczytaj ich wartość i popatrz jak się mają do tego co program wyliczył. Będziesz mądrzejszy w przyszłości.

SławeK
  • REKLAMA
  • #21 1833960
    JarekLT
    Poziom 14  
    Dzieki za rady. Po prostu nigdy nie spotykalem sie z problemem "szybkiego PC". To byl pierwszy raz, chociaz wiem, ze lepiej do tych zeczy miec wolnego peceta. Mam w domu peceta do powszedniego uzytku (filmy poogladac, pograc w cos) 1.7GHz. ale radia z nim robilem dotad bez problemu. Trzeba kupic jakiego starego grata to takich rzeczy. Zaraz sobie pomysle nad binem, a narazie Pozdrowienia dla wszystkich

Dodano po 9 [minuty]:

Otrzymalem:

5A 29 A4 20
    40 08 49 10

I co dalej? Chyba dobrze policzylem

Dodano po 5 [minuty]:

Jak tu kod wyliczyc?

Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:

Radio ruszylo i gra pieknie
  • #22 1856648
    danielossss
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mam takie samo radyjko z kodem, ale lezalo w wilgotnym pomieszczeniu kilka lat (komorka komisu samochodowego). Przy probach uruchomienia na wyswietlaczu na kilka sekund pojawia sie: CODE albo dwie dlugie kreski albo zalacza sie tylko podswietlenie. Sam wyswietlacz ma w jednym rogu niewielka ciemna plame, uszkodzen mechanicznych nie widac i dwie diody w panelu tez niedaja znaku zycia (jedynie przy pokazaniu sie napisu CODE potrafi mignac na sekunde czerwona). Z uwagi na niestabilne zachowanie nie podjalem sie wpisania kodu. Mam pytanie- czy warto sie bawic z tym radyjkiem? (jestem tu poczatkujacym wiec prosze o wyrozumialosc)
  • #23 1856795
    SlaweK
    Poziom 43  
    Prościej je sprzedać na Allegro za 20zł.... Zależy od stanu technicznego, napewno już trochę zgnił...

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania kodu zabezpieczającego w radiu samochodowym BMW Bavaria C Business RDS z pamięcią P2100R. Użytkownicy opisują metody odczytu i obliczania kodu z pamięci radia, wykorzystując programatory podłączane do pamięci P2100R przez port LPT. Wskazano, że do poprawnego odczytu dumpa pamięci konieczne jest użycie starszego komputera o niższej częstotliwości taktowania (np. 486), gdyż nowoczesne PC mogą generować błędy odczytu. Kod można wyliczyć z odczytanego dumpa binarnego lub szesnastkowego, a następnie wpisać go za pomocą przycisków radia (przyciski 1-0). W przypadku błędnego kodu na wyświetlaczu pojawia się komunikat "PAUSE". Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z problemami technicznymi, takimi jak uszkodzenia wyświetlacza czy niestabilne działanie radia po długim przechowywaniu w wilgotnym środowisku. Wskazano, że temat odblokowania tego modelu radia był już szeroko omawiany, a dostępne są programy do automatycznego przeliczania kodu z dumpa pamięci. Niektóre wypowiedzi sugerują, że w przypadku poważnych uszkodzeń lepiej rozważyć sprzedaż radia niż dalsze próby naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA