logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i nie włącza się po wyłączeniu – możliwe usterki płyty głównej lub zimne luty

mixer666 05 Gru 2007 22:12 1190 9
REKLAMA
  • #1 4556094
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wyłączyłem na noc moją 6230i a następnego dnia już nie chce się załączyć. Wcześniej miała problemy z dźwiękiem bo czasem działał a czasem nie (mp3 bo rozmowy były ok), gdzieś był "zimny lut" bo jak sie poruszało nim to działał (dotyczyło też wyjścia na słuchawki).
    Co może być nie tak w niej?
  • REKLAMA
  • #2 4556121
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    na dziej dobry to zobacz czy ci sie bateria nie wyladowala "przy wylączonym telefonie" jak cos sprawdz inna baterie i na koniec grzanko jak masz czym uwazajac i pamietajac ze ona jest 2 stronna i ma duzo ukladow na kleju

co do twojego zimnego lutu to moze poprostu zle zlozona i buzer(pod antena lezy) nie zawsze ma styk z plyta,a jak scisniesz to jest ok?
  • REKLAMA
  • #3 4556166
    mixer666
    Poziom 17  
    Sprawdzałem na 2 baetri... podłączyłem ładowarke i zero reakcji :/
    Mam hot air tylko powiedz co najlepiej na początku podgrzać bo nie chce ja zniszczyć a niestety nie siedzie w naprawie gsm :/
  • #4 4556207
    UEMek
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Grzać możesz wszystkie układy, które nie są klejone lecz po co robić to w ciemno, może lepiej zanieśc to do serwisu gdzie serwisant podłączy sobie pod boxa i zobaczy mniej więcej w czym może leżeć przyczyna usterki.
  • REKLAMA
  • #5 4584914
    mixer666
    Poziom 17  
    No i dałem do naprawy ale niestety bez rezultatu :( Jest ktoś kto by się podjoł naprawy lub pomocy?
  • #6 4585087
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    No cóż zapewne znalazło by się parę osób do pomocy, lecz nie wiadomo skąd jesteś ;)
  • #7 4585180
    mixer666
    Poziom 17  
    Ze Śląska no ale i tak pewnie była by wysyłka ;)
  • #8 4585484
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    No zimny lut tutaj to raczej nie bardzo :)
    Ja stawiam na wilgoć lub co bardziej prawdopodobne na wygiętą płytę główną.
    Niestety jeśli to wygięta płyta to telefonik raczej poleci w kubełek, istnieje możłiwość poprzes próbe wygrzania elementów na płycie ale to nie daje 100% pewności że potem już bedzie wsyztsko ok.
    Ale tak na oko to możemy sobie tylko teoretyzować :)

Ps: UEMek a co to za boxy w których po podłaczeniu cyt: "zobaczy mniej więcej w czym może leżeć przyczyna usterki."
  • REKLAMA
  • #9 4587060
    UEMek
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    lukmar napisał:
    Ps: UEMek a co to za boxy w których po podłaczeniu cyt: "zobaczy mniej więcej w czym może leżeć przyczyna usterki."

Nic specjalnego :wink: boxy które są w każdym serwisie :D np opcja Check w Jafie pozwala mi określić czy telefon sie bootuje, czy kości pamięci są widziane itp. może to nie dużo ale potrafi nieraz uprościć życie serwisanta :wink:

Pozdr
  • #10 4588116
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    nie nieraz a zawsze :) ja pierwsze co robie przy telefonie trupie podpinam pod boxa i po chwili na 90% wiem co mu dolega.. i nie musze grzać na pałe i liczyć że może wstanie.. Uemek dobrze mówi.. a co do Twojego przypadku chcesz napisz na PW mogę Ci zrobić ten telefon jak Ci bardzo zalezy.. no chyba że masz posadzony Uem to odeśle spowrotem bo naprawa nieopłacalna..
    Pozdrawiam
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6230i po wyłączeniu nie włącza się, mimo sprawdzenia baterii i podłączenia ładowarki. Telefon wcześniej miał problemy z dźwiękiem, prawdopodobnie z powodu zimnych lutów, które powodowały niestabilne działanie wyjścia słuchawkowego i buzera. Możliwe przyczyny obecnej usterki to uszkodzenia płyty głównej, wygięcie płyty lub wilgoć. Próby naprawy metodą podgrzewania elementów na płycie (hot air) są ryzykowne i nie gwarantują skuteczności. Diagnostyka serwisowa z użyciem boxa (np. JAF) pozwala na sprawdzenie stanu bootowania i pamięci, co ułatwia określenie przyczyny awarii. W przypadku poważnych uszkodzeń płyty głównej naprawa może być nieopłacalna. Istnieje możliwość zlecenia naprawy specjalistom, jednak wymaga to wysyłki urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA