logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mp3 Player + głośnik (bez wzmacni). Jakie parametry głośnika

Siano18 06 Gru 2007 11:51 2282 7
REKLAMA
  • #1 4557314
    Siano18
    Poziom 11  
    Witam chcę podłączyć do odtwarzacza Mp3 głośnik o przekątnej ok. 10cm
    niestety nie wiem z jakimi parametrami kupić taki głośnik aby bez żadnego wzmacniacza dobrze grał bezpośrednio z Mp3 Playera.
  • REKLAMA
  • #2 4557335
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    trochę bedzie cieszko żeby taki duży glosnik dobrze chodził z mp3. napewno skoci to czas prazy urzadzenia. Ja bym szukał glośnika o małej rezystancji, ponieważ wtedy wiekrzy prąd bedzie barzeh odchylał membranę. Jednak bym proponował zrobić zmacniach.
  • REKLAMA
  • #3 4557350
    Siano18
    Poziom 11  
    A taki wzmacniacz jaka baterią był by zasilany no i na jak długo by ta bateria wystarczyła? (zapewne musiał bym się w akumulatorek zaopatrzyć :]
  • #4 4557956
    RAIN.PL
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Siano18, zrobiłem ostatnio układ miniwzmaka empetrójkowego. Daj mi dwa dni i zamieszczę go na elektrodzie i podeślę Ci linka!
  • REKLAMA
  • #5 4558050
    Siano18
    Poziom 11  
    Zarąbiście to ja czekam na schemat, mam nadzieję że nie będzie zbyt skomplikowany :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4559237
    RAIN.PL
    Poziom 12  
    Jest prosty jak uzwojenia w cewce ;] A tak na serio wzmak ma 4 elementy.
  • #7 5006263
    RAIN.PL
    Poziom 12  
    Mp3 Player + głośnik (bez wzmacni). Jakie parametry głośnika
    Oto schemat jednego kanału. Oczywiście jeśli ktoś chce stereo musi zbudować dwa takie kanały :D

Na bloczku 6F22 9V wzmacniacz wytrzymuje ok. 20 godzin ciągłej gry (kolumny 2x5W) a mp3 BELLWOOD BMP-151 żyje przez ok. 14 godzin :D
  • #8 5020083
    kospan2
    Poziom 11  
    ale ja mam taki schemat wzmaka on jest stereo i jest łatwy do zbudowania i podgłaśniania odzielnie 2 kanały oto schemat Mp3 Player + głośnik (bez wzmacni). Jakie parametry głośnika

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie głośnika o przekątnej około 10 cm bezpośrednio do odtwarzacza MP3 jest problematyczne ze względu na niską moc wyjściową urządzenia. Zaleca się wybór głośnika o niskiej rezystancji, co pozwoli na większy prąd i lepsze wychylenie membrany, jednak bez wzmacniacza dźwięk będzie słaby. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie prostego wzmacniacza audio, który można zasilać baterią 9V (np. bloczek 6F22). Przykładowy miniwzmacniacz do MP3 składa się z kilku elementów i może pracować około 20 godzin na jednej baterii 9V przy kolumnach 2x5W. Dostępne są schematy wzmacniaczy stereo, które umożliwiają niezależne podgłaśnianie dwóch kanałów. W dyskusji udostępniono linki do schematów wzmacniaczy, które są łatwe do zbudowania i pozwalają na znaczną poprawę jakości dźwięku z odtwarzacza MP3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA