logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza 1-2W na 9V do przenośnego odtwarzacza MP3

roman89 01 Sie 2007 11:27 1109 5
  • #1 4135041
    roman89
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, z góry powiem, że nie wiem czy dałem ten post w odpowiednim dziale ale mam nadzieje że nikt nic sie nie stało. Szukam schematu wzmaciaczy by wzmocnić np sygnał z mp3-ki i żeby był mały tak na bateryjke 9V żeby sobie chodzić z nim w plener z kumplami i żeby miał te 1 czy 2 waty mocy i żeby było dobrze słychać słychać, i żeby był prosty bo mam zamiar go zrobić w pająku. Szukałem na elektrodzie schematów ale mi nie paswały tu: za dużo elementów, za duże napięcie itd.

PS: jakich kabelków musiałbym użyć żeby zrobić sobie go w pająku?
  • #2 4135324
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Zrób mały rachunek:
    bateryjka typu 6F22 o napięciu 9V ma pojemność ok. 200mAh, jezeli jest obciążona prądem mniejszym, niż 20mA, ale jeżeli chcesz od niej prądu 100mA - to rozładuje się w ciągu 1 godziny.
    Tak więc, dostarczając do wzmacniacza 100mA przy 9V czyli 900mW (=0,9W) mozesz liczyc na to, ze wzmacniacz Ci "odda" 70% z tego, czyli 0,63W. Jest to 3 razy mniej, niż byś chciał, ale za to kilka razy za krótko ...
    A teraz sprawa napięcia: dysponując napięciem 9V możemy "wydusić" maks. 8V napiecia międzyszczytowego (Vp-p), czyli 4V napięcia szczytowego, co oznacza 2,8V RMS. To napiecie podane na głośnik 4-ohmowy spowoduje wydzielenie w nim mocy 1,98W, ale kosztem pobrania z bateryjki mocy 2,8W, czyli ponad 300mA, czego niestety ta bateryjka nie wytrzyma wcale, bo to jest praktycznie prąd zwarcia, a wtedy napięcie na zaciskach bateryjki jest zero.
    Teraz sprawa układu: zobacz TDA7052, lub TDA2822 to naprawdę minimum elementów.

Kabelki do zrobienia pająka nie muszą być żadne specjalne, zrób z takich, które się da lutować.

Fizyka jednak jest nieubłagana ...
  • #3 4135400
    roman89
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Czyli musiałbym zastosować kilka bateryjek:/ ?? ale tak połączyć żeby mieć 9V napięcie? a powiedz mi w jaki sposób działają telfony komókowe niektóe są naprawde głośne z mp3 i wszyscy słyszą, jakby dac właśnie mocniejsza baterie i lepszy głośnik to mozna w plenerze słuchać:D co ty na to?

aha a znasz jakis prosty schemat układu naw zmacniacz od 0.5W do 1W niech bedzie, bo to wystarczy w sumie, podączałbym 3 lub 4 baterie?
  • #4 4135470
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Witam.
    Na allegro są w sprzedaży głośniczki przenośne zasilane napięciem 6V.
    Cena niejest wygórowana.Proponuję takie rozwiązanie choć niejestem sprzedawcą.Może takie rozwiazanie byłoby najlepsze.
  • Pomocny post
    #5 4135874
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Te baterie 9V nie nadają się z uwagi na swoją niską pojemność i łączenie ich równolegle nic nie da - chyba że masz ich cały wagon.

Jedynym rozwiązaniem jest kupno akumulatora żelowego 12V (dość duża waga) lub zrobienie pakietu akumulatora z aku. R6, które są dość tanie.

Na aku. żelowym 12V można grać i grać.
  • #6 4222105
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
REKLAMA