logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika dźwiękiem - spadek napięcia i przegrzewanie transformatora

GoSeS 06 Gru 2007 15:45 1787 3
REKLAMA
  • #1 4558035
    GoSeS
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam! Mam problem... zrobiłem schemat obwodów ze schematu ideowego który znalazłem gdzies w necie... Płytke projektowałem na Eagle ... wszystko ładnie pięknie tylko ze jak juz wszystko zmontowałem nic mi niedziała i nieweim czy ja gdzies błąd popełniłem czy ten schemat ideowy jest jakis zły... gdy podłączyłem zasilanie był spadek napięcia przed i za prostownikiem (ok 1.5V) gdy normalnie układ jest na 12V i taki mam trafo.. przez to po 5 min na trafie mozna smarzyc jajka ;P i sie grzeje stabilizator na płytce... i neiweim ocb bo zadnych reakcji niema.. silniczek sie niekreci ... niewiem... sprawdzałem czy dobrze wlutowałem tranzystowy i kondensatory ale wszystko dobrze...

Jak wiecie o co kaman. to za pomoc .. szczere dzięki :)

Dorzucam schemat ideowy i płytki (mojej roboty) POzdro

[/img]
  • REKLAMA
  • #2 4558080
    adamowicz
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witam.
    Najwyraźniej masz gdzieś zwarcie.
    Zobacz czy grzeje się coś jeszcze tz. diody w mostku prostowniczym, jakiś element.
    Zacznij sprzwdzać od wejścia. Odłącz transformator i zobacz czy masz zwarcie na zaciskach, do których podłączałeś transfrmator na płytce. Sprawdź wlutowanie LM 317 i LM 7805 ich dokumentacje znajdziesz na www.elenota.pl
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4558081
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3834
    Tranzystor T3 według mnie powinien być w innej konfiguracji... Ale to moje zdanie.
    LM317 błędnie połączony.
    Na początek wylutuj LM 317, R18 i R8.
    Póżniej zmierz czy na C8 jest napięcie 5V.Jeśli jest to do wyjścia ne555 podłącz diode led z rezystorem 220 ohm i popatrz czy miga, jak miga i czy są możliwości regulacji.
    Reszta jak to ogarniesz
    Pozdrawiam
  • #4 4638443
    siwy-ok2
    Poziom 11  
    witam jestem po raz pierwszy ale przyjrzałem sie temu schematowi w jest chyba ok ale masz błędy na płytce drukowanej.Zobacz przy diodach jak masz podłączone chodzi tylko o (-)masz zraz tam połączone z plusem przy kondensatorze C10 musisz ja przerwać.:?:poza tym wszystko wygląda ok.Ale to jest tylko moje zdanie i jestem tu pierwszy raz.:|

Dodano po 19 [minuty]:

Wrzuciłem płytkę z zaznaczonym błędem i kilkoma ulepszeniami (chyba) :D
    Załączniki:
    • Sterownik silnika dźwiękiem - spadek napięcia i przegrzewanie transformatora 12 poprawka.jpg (122.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA