logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800BB-00KDA0 - cykanie i restart, BIOS wykrywa w PIO, brak w Windows

kitor 06 Gru 2007 17:32 1920 8
REKLAMA
  • #1 4558439
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Dostałem od znajomego taki dysk - WD800, dokładniej WD800BB-00KDA0. Zachowuje się on w taki sposób, że startuje, słychać szybkie "cykanie" ze środka - nie jest to takie "stukanie" jak w WD 1-20gb z jakimi miałem doczynienia, jest dużo szybsze i cichsze. Po kilku sekundach dysk zwalnia i startuje od nowa, tak kilka razy aż staje. W 2 na 5 przypadków BIOS rozpoznaje model dysku ale wykrywa w PIO i zamiast LBA w LRG. Wtedy (jak bios go wykryje) odwołując się do dysku znowu zaczyna kręcić talerzami w taki sposób jak na starcie. Windows go nie widzi, bardzo powoli odpala gdy ten dysk jest podłączony. I teraz pytanko - czy dałoby się jakimś względnie małym kosztem ten dysk "postawić na nogi"? Nie zależy mi na danych a całość robię czysto hobbistycznie - przydałoby mi się to 80gb więcej ale na nowy dysk mnie w tej chwili nie stać.

Pozdrawiam naszych specjalistów :)
  • REKLAMA
  • #2 4558483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4558518
    kitor
    Poziom 34  
    tak, DKA, mój błąd

Cytat:
    Ze sposobow dla tego zeby najpierw wytrzytac strefa nic oprocz HOT- SWAP

Możesz napisać w inny sposób? Niezabardzo rozumiem
  • REKLAMA
  • #4 4558542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4558552
    kitor
    Poziom 34  
    Acha - łapię że cokolwiek to jest jest kosztowne. W takim razie daję sobie z nim spokój :)
  • REKLAMA
  • #6 4558619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4559371
    Olek79
    Poziom 11  
    okzo napisał:
    To wlasnie i kosztuje !

Tak z czystej ciekawości, ile to "kosztuje" na Litwie? 1000$ czy więcej? Bo jak wiemy, oprócz mechaniki dysku, jest jeszcze elektronika, która w tym konkretnym przypadku mogła się uszkodzić a zamiast pisać o kosztach autorowi postu, wystarczy podać wskazówkę próby wymiany elektroniki.
  • REKLAMA
  • #8 4559387
    kitor
    Poziom 34  
    Właśnie o elektronice na samym początku sobie pomyślałem - bios wykrywa dysk tylko jeśli wykrywanie będzie w momencie rozkręcania się tależy. A z tego co mi się kojaży to w starych WD leciała właśnie elektronika
  • #9 4559445
    Olek79
    Poziom 11  
    Właśnie opisałem to, żeby spróbować od wymiany elektroniki a nie od razu "kosztami" nie wiadomo jak wysokimi operować.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800BB-00KDA0 wykazuje objawy szybkiego, cichego "cykania" i wielokrotnego restartu talerzy, co wskazuje na problem z odczytem, prawdopodobnie związany z uszkodzeniem głowicy lub elektroniki. BIOS czasami wykrywa dysk, lecz w trybie PIO zamiast LBA, a Windows nie rozpoznaje urządzenia, co powoduje wolne uruchamianie systemu przy podłączonym dysku. Koszty naprawy, zwłaszcza wymiany głowic lub elektroniki, są zwykle wyższe niż wartość samego dysku, co czyni naprawę nieopłacalną. Zaleca się naukę pracy z dyskami dla celów hobbystycznych, natomiast inwestowanie w naprawę uszkodzonego WD800BB-00KDA0 nie jest ekonomiczne. Wskazano możliwość próby wymiany elektroniki jako pierwszego kroku diagnostycznego przed rozważaniem kosztownych napraw mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA