logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVRStudio - Jak wyświetlić wszystkie pliki projektu w zakładkach?

kasaidolar 07 Gru 2007 16:27 2690 5
REKLAMA
  • #1 4562106
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Witam serdecznie Kolegów!
    Mam pytanie odnosnie AVRStudio. Pisze programy w C na atmegi i zastanawia mnie jak zrobic zeby w pasku na dole (zaznaczone na zdjeciu) wyswietlaly sie mi wszystkie pliki w zakladkach z ktorych sklada sie moj projekt. Tzn z pliku np LCD.c ADC.C ustawienia_portow.c POMIARY.c... teraz czasami jakies pliki sa w tych zakladkach a innych nie ma i musze czesto edytowac je w jakims notatniku i strasznie mnie to irytuje... nie umiem znalezc jak to zrobic.
    Pozdrawiam!

• REKLAMA
  • #2 4562217
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    1. Robisz rażący błąd podczas tworzenia projektu. Plików .c się nie includuje.
    Należy dołączyć je do projektu. Wtedy dla każdego pliku .c tworzysz nagłówek (.h). Nagłówek zawiera definicje (prototypy) wszystkich funkcji z pliku .c, których chcesz użyć w innym pliku. I właśnie tam robisz include dla pliku .h.

Po lewej stronie avr studio masz eksplorator projektu. Dwa foldery:
    Source files - pliki z kodem .c
    Header files - pliki nagłówkowe .h

Każdy plik .c który utworzysz musisz dodać do projektu. Wtedy avr studio dodaje odpowiednie opcje kompilatora i linkera. Pliki dodajesz PPM na "Source files" i "add existing" (dla plików istniejących) lub "create new" (żeby stworzyć nowy plik).

To samo robisz z plikami .h - choć nie jest to wymagane dla działania programu.

Wracając do Twojego problemu:
    Zakładki pokazują, które pliki masz aktualnie otwarte. Otwierasz je klikając dwa razy na plik w eksploratorze po lewej stronie avr studio.
    Jeżeli będziesz miał za dużo zakładek pliki zamykasz 'x' w prawym, górnym robi pliku.

Dodatkowo możesz ustawić, aby w zakładkach była pokazywana tylko nazwa pliku bez ścieżki: tools->options->filetabs.
  • REKLAMA
  • #3 4562271
    kasaidolar
    Poziom 19  
    A co musi byc w pliku c z main'em a co a zwyklych plikach c. Zobacz tez ze pliki ktore widac w zakladkach nie sa dodane tak jak mowisz a jednak sa w zakladkach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4562281
    johny_w
    Poziom 24  
    Cytat:
    Zobacz tez ze pliki ktore widac w zakladkach nie sa dodane tak jak mowisz a jednak sa w zakladkach.

Bo pewnie je otworzyłeś przez file->open :)
  • REKLAMA
  • #5 4562400
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Zrobilem tak:
    Plik np lcd.c ma swoj lcd.h w ktorym sa wszystkie deklaracje funkcji jakie sa w lcd.c. Mam tez jeden plik naglowkowy.h w ktorym sa includy wszystkich tych plikow *.h z deklaracjami. I naglowkowy jest includowany w pliku gdzie jest main. Dodalem teraz wszystkie pliki *.c do projekty przez PPM na Source File. Cos mam jeszcze zrobic?
    A gdzie maja byc:

#include <avr/io.h>
    #include <math.h>
    #include <stdio.h>
    #include <stdlib.h>
    #include <avr/interrupt.h>

?
    Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

Czy mozecie mi jeszcze napisac dlaczego na dole pokazuje mi sie Error 1 - czy to jest normalne (Kompiluje sie bez probemu) - Czy te wszystkie informacje zawarte na dole sa poprawne?

• #6 4562439
    johny_w
    Poziom 24  
    Pliki nagłówkowe dołączasz wszędzie tam, gdzie masz zamiar używać funkcji w nich zadeklarowanych.

Np. w pliku "main.c" używasz lcd więc includujesz "lcd.h". Używasz również przerwań więc includujesz "avr/interrupt.h"
    A w pliku lcd.c używasz np. portów więc dodajesz "avr/io.h" w lcd.c, itd, itd.

Aha. Aby wszystko grało plik nagłówkowy z prototypami dołączasz również w pliku, który te funkcje zawiera. Np. w lcd.c musisz również dać include lcd.h

Aby uniknąć kłopotów w przyszłości (np. includowanie lcd w kilku plikach) najlepiej w każdym .h na początku wstawić
    #ifndef PLIK
    #define PLIK

a na jego końcu

,gdzie PLIK to unikalna nazwa dla każdego pliku. Dzięki temu plik zostanie dołączony do projektu tylko raz.
REKLAMA