logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1035 - zacięcia papieru po nagrzaniu, co jeszcze sprawdzić?

eammm 07 Gru 2007 19:31 2480 11
REKLAMA
  • #1 4562756
    eammm
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Powracam do tematu - po kilku dniach zacina znowu, zaobserwowałem, że pochodzi jakiś czas bez problemu, a jak się nagrzeje to zacięcia powracają. Żadnych błędów nie wywala, podkładki w bramkach usunąłem, sprawdziłem sprzęgła, motor, piec /łącznie z łożyskami/, wymieniłem komplet gum pobierających papier i... nie wiem, co jeszcze???
  • REKLAMA
  • #2 4563254
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Czy masz w tej kopiarce bridż? (bridge). U mnie właśnie stawała kartka w tym bridgu, po dokupieniu sortera problem znikł, chociaż można by było usunąć te gąbki i w bridgu, pewnie też by pomogło.
  • REKLAMA
  • #3 4563507
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, niedawno zdarzył mi sie podobny problem. Po rozgrzaniu (zrobieniu kilkudziesięciu, czsem nawet kilkuset kopii) kartki utykały w taki sposób, że przeszły już krawędzia wiodącą przez piec i zatyrzymywały się kawałek dalej, i to bez reguły np.:najpierw 10 OK, potem każda następna zacięta. Okazało sie, że powodem był czujnik odbiciowy wyjścia kartki z pieca. Znajduje sie on na prawych drzwiczkach, pod czarną obudową prowadnicy. Niestety nie jest zamienny z innymi czujnikami. Proponuje go wyjąć, i zobaczyć, czy kartki zatrzymują sie w tym samym miejscu. czujnik jest dosyć drogi powyżej 100 zł netto.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 4563719
    BoBa
    Ocena: 95
    Tez miałem przypadek z tym czujnikiem, był zabrudzony białym pyłem ( remont pomieszczenia) i tez dawał takie problemy
  • REKLAMA
  • #5 4564674
    kubuś1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Paweł1000 -rzeczywście jeszcze poduszki w mostku czasem kleją poprzednio zapomialem napisać, tylko jeden taki przypadek mialem ale był to może i teraz tnie a jak nie ma mostka to może w/w czujnik
    pozdrawiam
  • #6 4566657
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Wykasuj licznik zacięć, po kilku zacięćiach sprawdź, który czujnik zacina i napisz. Pomyslimy.
  • #7 4570333
    Janusz.P
    Ocena: 224
    na 98% jest to wina czujnika odbiciowego i nieptawdą jest że nie jest zamienny ja zamieniłem taki czujnik w 1035 na odbiciowy czujnik registracji z wycofanej aficio 220 i biega że az milo
  • #8 4570818
    horse667
    Ocena: 96
    Miałem na myśli, że nie jest zamienny z innymi czujnikami z tej samej maszyny (w celu szybkiego zdiagnozowania), np. z duplexu, czy bridża, mimo podobnego wyglądu.
    pozdrawiam horse
  • #9 4596854
    eammm
    Poziom 13  
    Zrobiłem tak, jak sugerowaliście - niestety to znowu nie to. Właściwie nie pozostała już żadna opcja - wszystko zostało sprawdzone... Zrobić reset systemu?
  • #10 4598292
    Janusz.P
    najpierw to padaj nam co sugeruje salut który czujnik zacina. Raz spotkałem sie z takim dziwnym przypadkiem tylko w maszynia aficio220 która po rozgrzaniu zacinała właśnie kartki na wyjściu jak się okazało winna była zwrotnica na zimno chodziła ok jak sie rozgrzała zacinała po wymianie na inną chodzi do dziś ok. Może i tu jak byś miał inną to zamień całą zwrotnicę
  • #11 4598627
    eammm
    Poziom 13  
    Mam taką maszynę, z której mogę podmienić zwrotnicę - tylko to jest nowszy model i na dodatek 1045, a ta trachnięta, to jedna z pierwszych 1035 ??
  • #12 4598685
    Janusz.P
    wg mnie to 1035 i 1045 maja dokładnie tą samą zwrotnicę

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Ricoh Aficio 1035 pojawia się problem z zacięciami papieru po rozgrzaniu urządzenia. Zacięcia występują nieregularnie, najczęściej po kilkudziesięciu kopiach, bez wyświetlania błędów. Sprawdzono i wymieniono gumy pobierające papier, sprzęgła, silnik, piec wraz z łożyskami oraz usunięto podkładki w bramkach. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak zabrudzony lub uszkodzony czujnik odbiciowy wyjścia papieru z pieca, który znajduje się pod czarną obudową prowadnicy na prawych drzwiczkach. Czujnik ten może być wymieniony na inny z modelu Aficio 220 lub z czujnika rejestracji, mimo że nie jest zamienny z innymi czujnikami z tej samej maszyny. Inna sugestia dotyczy mostka (bridge) i poduszek w nim, które mogą powodować zacięcia. W jednym przypadku problemem okazała się zwrotnica, która po rozgrzaniu zacinała papier; zwrotnicę z modelu 1045 można zastosować w 1035, gdyż są identyczne. Próba resetu systemu nie przyniosła efektu. Zaleca się monitorowanie liczników zacięć i identyfikację czujnika powodującego problem, aby precyzyjnie zdiagnozować usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA