logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LG Flatron ez T710BH - dym i brak reakcji, co sprawdzić?

Richter 07 Gru 2007 21:17 4267 5
  • #1 4563169
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    CHASSIS CA-119

USTERKA:

Wg kolegi ,,Grałem i nagle dym ze środka i monitor padł nie włącza się już.."

Zajrzałem do środka wszystko wygląda ok.Oglądłem luty też w porządku.

Co sprawdzić po kolei zaczynam wątek w tym dziale ponieważ pojęcie o mierniku mam kończę w tym roku technikum elektroniczne więc w miarę łopatologicznie wytłumaczcie co mam pomierzyć i gdzie to jest mniej więcej.Dzięki i Pozdro :)
  • #2 4568253
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Zdałby się schemat. Jeżeli nic kompletnie nie reaguje, to na 80% padł zasilacz.
    1 sprawdź tak podstawowe rzeczy jak bezpiecznik, jeżeli padł - to pomierz tranzystor od przetwornicy czy nie ma zwarć. Tylko pamiętaj że uzwojenie trafa będzie zwarciem i kond też jak będzie się ładował, dlatego najlepiej wylutować przynajmniej źrudło lub dren tranzystora. Jeżeli bezpiecznik i tranzystor jest OK, a przetwornica nie daje napięć, nie zaszkodziłoby przyjrzeć się sterownikowi przetwornicy. Tu pomocny byłby oscyloskop, jak nie masz - to coś się wymyśli. Ogólnie potrzeba trochę więcej informacji o samym monitorze, żeby konkretniej nakierować. Schemat byłby nieoceniony.
  • #4 4568580
    inkognito09
    Poziom 29  
    Dobra, mamy jakiś punkt zaczepienia. Po kolei.
    Na ostatniej stronie jest schemat, zasilacz jest po lewej na dole. Typowa przetwornica z monitora. Jeżeli zaczęło się coś dymić, trzeba sprawdzić części które dymić się mogły. Spalony rezystor byłby dobrze widoczny, dlatego można by się czepić kondensatorów.

1 - czy w ogóle są jakieś napięcia na wyjściu. Na schemacie masz wypisane napięcia w odpowiednich punktach - sprawdź czy się zgadzają. Jak nie, lub ich nie ma:

Zaczynając od najbardziej podstawowych spraw, Czy do trafa w ogóle dochodzi napięcie. Na 8 nodze trafa powinno być ok. 320-330V względem masy układu ( "-" mostka prostowniczego). Natomiast na źródle mosfeta Q901 powinno być zero (w notach źródło oznaczane jest jako S).

Jeżeli wszystko na miejscu, trzeba (jak już pisałem) sprawdzić mosfeta, czy nie ma zwarć, oraz czy sterownik w ogóle coś daje na bramkę. Na schemacie jest pokazany punkt przy drenie tranzystora i przebieg jaki powinien tam być. Bez oscyloskopu, nie ma pewności czy tam cokolwiek jest, dobrze by było go obejrzeć.

Jeżeli nadal nic, trzeba posprawdzać wszystkie kondensatorki, szczególnie mam na myśli główny filtrujący C908, oraz te w około sterownika przetwornicy (Wg. schematu KA3842).

Jeżeli nic się nie znajdzie, a nadal przetwornica nie ma chęci do życia, trzeba sprawdzić czy coś ją nie dobija. Miernik w łapę i cały rządek tranzystorków i diod na wyjściu się kłania. Pamiętaj, że w przetwornicach są zwykle diody szybkie, więc "cokolwiek" tam wcale nie musi spełnić swojego zadania. Przetwornice mogą przeciążać również inne układy. Najczęściej te, które najwięcej żrą. Np. Odchylanie, lub trafopowielacz.

Jak to wszystko sprawdzisz i coś jednak będzie padłe, to wymień, ale szukaj dalej eliminując wszystkie możliwości. Nieszczęścia lubią chodzić parami.
  • #5 4584423
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Okazało się że dioda prostownicza była uszkodzona fizycznie.Gołym okiem nie do wykrycia dopiero miernik pomógł.Po wymianie działa.Ale mam pytanie odnośnie pomiarów jak sprawdzić czy dobry jest tranzystor nie wylutuwywując go? to samo z transformatorem i innymi elemementami które ulegają uszkodzeniu za pomocą miernika.?
  • Pomocny post
    #6 4584476
    inkognito09
    Poziom 29  
    Można się zorientować "z grubsza" czy nie ma konkretnego zwarcia piszczykiem z miernika, ale w zależności od elementów towarzyszących temuż tranzystorowi wynik ten może być bardziej lub mniej wiarygodny :|. Nic nie zastąpi wylutu - masz wtedy pewność, bo między wyprowadzenia nie jest wprowadzana żadna zewnętrzna rezystancja, pojemność, złącze... i inne czynniki mogące zakłamać wynik. Mogę ci polecić http://www.edw.com.pl/ea/pomiary.html#tranzystory Tam masz trochę o sprawdzaniu półprzewodników zwykłym omomierzem - powinno być przydatne.
REKLAMA