logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy wyjście tranzystorowe w PLC bedzie odpowiednie ?

robokret 08 Gru 2007 19:04 9105 15
  • #1 4566455
    robokret
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Otóż w sterownikach PLC dostępne są dwa rodzaje wyjść - tranzystorowe, których obciążalność zazwyczaj wynosi max. 0.5A oraz przekaźnikowe o max. prądzie 2A - ja posiadam to pierwsze, czyli tranzystorowe.

Chciałbym wiedzieć, czy pod takie wyjście mogę podpiąć cewkę przekaźnika, którego dane umieszczam poniżej.
    1. 24VDC, rezystancja cewki 780 Ohm
    2. 24VDC, rezystancja cewki 430 Ohm
  • #2 4566590
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    A czy mógłbyś podać, jakie to jest PLC? Jaki jest moduł wyjściowy?
  • #3 4566627
    robokret
    Poziom 11  
    Jest to sterownik GE Fanuc z rodziny VersaMax Micro, a dokładnie model IC200UDD110
  • #4 4566694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4566726
    robokret
    Poziom 11  
    zastosowane przeze mnie mają znacznie mniejszą moc - 1.5W i 0.8W
    Jednak jak na podstawie posiadanych danych cewki obliczyć potrzebny prąd do jej wysterowania.
  • #6 4566768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4566828
    robokret
    Poziom 11  
    Świetnie - wcześniej i ja na to wpadłem - policzyłem i prąd potrzebny do jej wysterowania jest nieznaczny, to jednak w stanie ustalonym - a co będzie się działo np. przy włączeniu. Wprawdzie standardowo wyjścia tego sterownika mogą pracować przy wysokich prądach rozruchowych, nawet ośmiokrotnie przewyższających prąd znamionowy, a także są wyposażone w obwód obwód zabezpieczający przed ujemnymi impulsami napięciowymi - jednak czy to wszystko co powinienem uwzględnić ??
  • #8 4566922
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4568365
    robokret
    Poziom 11  
    może w takim razie lepsze byłoby zastosowanie sterownika z wyjściami przekaźnikowymi ??
  • #10 4568392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4568472
    robokret
    Poziom 11  
    Zrobie może tak.
    W poniedziałek podłącze przekaźnik pod zasialcz i multimetr, sciągne charkterystykę I(t), potem skontaktuje sie z jakimś lokalnym dystrybutorem tych sterowników i wszystko powinno być jasne. Wtedy bedzie wszystko jasne.
  • #12 4570897
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Muszę tu poprawić/dodać. Myśląc o przekaźnikach, biorę pod uwagę te elektromechaniczne jak i półprzewodnikowe.

Poczytałem trochę instrukcji od tego sterownika. W załaczeniu przedstawiam ją w całości. Proponuję zacząć od strony 84.
    Uwaga: punkty ustawiam na 0,0. Nie wiem, co zrobi Elektroda.

Jak wynika z instrukcji sterownika IC200UDD110, sterownik ten posiada 8 wyjść tranzystorowych o obciążalności 0,05A oraz 4 wyjścia tranzystorowe o obciążalności 1,0A - wszystkie 24V DC. Z prawa Ohma łatwo wyliczyć prąd płynący przez cewkę ewentualnego przekaźnika. Z doświadczenia wiem, że cewkę takiego przekaźnika należy zabezpieczyć diodą na ok. 1000V, spolaryzowaną w kierunku zaporowym w celu uniknięcia zniszczenia wyjścia.
    Dane o obciążalności wyjść podaję z instrukcji, którą zamieściłem w poprzednim postcie. Instrukcja również jest dostępna na stronie polskiej firmy Astor.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Katalog_VersaMax_Nano_Micro.rar (7.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4571772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4572180
    robokret
    Poziom 11  
    sprawdziłem z dokumentacją producenta i jest błąd - wyjścia nie są 0.05 ale 0.5A.
  • #15 4572285
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Muszę przyznać, że też jestem zaskoczony. W dokumentacji, w tabeli podana jest obciążalność 0,05A i 1A, natomiast w aplikacji podane są zabezpieczenia wyjść 0,5A i 1A.
  • #16 4591928
    robokret
    Poziom 11  
    Stawiam na błąd w dokumentacji Astora.
    W piątek udało się mnie wypożyczyć właśnie w tejże firmie na 2-tygodniowe testy sterownik 28-punktowy z wyjściami przekaźnikowymi + transponder z wyjściami i wejściami analogowymi - za zupełną darmochę - od taka promocja.
    Zapomniałem też wspomnieć iż udało się mnie znaleźć i podłączyć ten mniejszy przekaźnik - pobór prądu 22mA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania wyjść tranzystorowych w sterowniku PLC do sterowania cewką przekaźnika 24VDC o rezystancji 430 Ω i 780 Ω. Sterownik to GE Fanuc VersaMax Micro, model IC200UDD110, posiadający wyjścia tranzystorowe o obciążalności nominalnej 0,5A (poprawka z błędnej dokumentacji wskazującej 0,05A) oraz 1A, wszystkie 24V DC. Obliczenia prądu cewki wykazały niewielkie obciążenie, jednak problemem jest indukowane napięcie zwrotne przy rozłączaniu cewki, które może uszkodzić wyjście. Zalecane jest stosowanie diody zabezpieczającej (gasika) spolaryzowanej zaporowo na cewce. Pomimo że wyjścia tranzystorowe mogą wytrzymać prądy rozruchowe wielokrotnie przekraczające znamionowy, dla bezpieczeństwa i trwałości systemu sugerowane jest użycie dodatkowego przekaźnika elektromagnetycznego lub półprzewodnikowego. W przypadku możliwości, lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie sterownika z wyjściami przekaźnikowymi. Autor planuje przeprowadzić pomiary charakterystyki prądowej cewki oraz konsultacje z dystrybutorem w celu potwierdzenia zgodności i bezpieczeństwa zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA