logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaka latarkę kupić 150m, 150zł, wytrzymała obudowa

teope 08 Gru 2007 20:01 6931 6
  • #1 4566723
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    witam,
    proszę o pomoc w wyborze latarki.
    Wymagania:
    -około 150m mocnego snopu światła
    -obudowa z dobrego jakościowo materiału

wielkim plusem będzie jak najdłuższy czas pracy aku - miło było by gdyby chociaz wytrzymywał 50minut pracy latarki

cena do 150zł

Moje typy (tu proszę o pomoc w doborze najlepszej, ewentualnie o podanie swoich typów)
    z tego linku pozycja (patrzac od gory) 3,4 lub 5
    https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=96
    lub moze to
    http://allegro.pl/item280227922_dystr_firmy_mactronic_guardsman_8w_ladow_policja.html

pozdrawiam

Temat zmieniony (staraj się stosować tematy mówiące jak najwięcej o treści postu) And!
  • #2 4567434
    andwod
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Przejżałem linki i powiem że ten z alleglo jest
    na akumulatorach Ni-Cd więc nie można doładowywać
    polecam jeśli mogę szperacz ładowalny Mactronic MT701HL
    Używałem lamp Smartlight gdzie dioda była źródłem światła i muszę przyznać że naprawdę dalegi zasięg
    świecenia ale tylko przy dużej przejżystości powietrza we mgle czy przy zapyleniu światło dociera na kilkanaście metrów.
    Halogen czy zwykła żarówka nadaje się najbardziej do tego typu latarek
    ale led przydaje się gdy trzeba coś oświetlać przez dłuższy czas naprzykład pojazd przy wypadku.
    Tworzywa sztuczne nie muszą być gorsze od metalowych obudów nieraz okazują się wytrzymalsze i bardziej praktyczne.
  • #3 4567566
    teope
    Poziom 18  
    w Mactronic MT701HL występuje żarówka 6V/6W - czy ktoś może powiedzieć coś na temat "zasięgu" snopu światła??? Bo jak dobrze wiemy opis/parametry najczęściej są lekko przesadzone...
    Generalnie design tej latarki najbardziej mi odpowiada jednak skuteczność jest ważniejsza.
  • #4 4575852
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...generalnie jesli chcesz miec dobrej jakosci latarke to moim zdaniem Mactronic sie raczej nie nadaje.O ile nie boisz sie sprowadzac z Chin to obejrzyj sobie np. www.supertactical.com (np: http://www.supertactical.com/unlimitshop/product_info.php?cPath=1_33&products_id=74), zamawialem juz, sprawdzeni, lub www.kaidomain.com tyle ze trzeba dluzej czekac.W razie czego zapraszam rowniez na forum latarkowe www.swiatelka.pl , koledzy maja spore doswiadczenie w temacie :D

p.s. z gory zakladasz ze latarka to ma byc szperacz?Nie zamierzasz nosic jej przy pasku/po keiszeniach tylko w plecaku/bagazniku? :D
  • #5 4580209
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Hmm...
    Na allegro kupisz UltraFire C2 i akku 18650 do tego ładowarka DSD i masz pikną latareczke...
    Wiem, bo taką mam i polecam...
  • #6 4581570
    teope
    Poziom 18  
    witam,
    dokonałem wyboru = znalazłem w Łodzi sklep który to sprzedaje latarki /szperacze/ Mactronica, na miejscu późnym wieczorem miałem okazje przetestować kilka modeli min:
    -MT701HL - szajska obudowa, snop światła około150m bardzo wąski z malutkim punktem, do tego wbudowanych jest 6LED które nie wiem po co tam są bo badziewnie świecą...
    -JML2931B bardzo mocne światło, lepsza od poprzednika obudowa, duzy punkt zarówno na małej jak i dużej odległości - zasięg nieco lepszy niż poprzednik
    -MT700HN to model który wybrałem = obudowa sprawia wrażenie dobrej (mniej więcej jak u poprzednika) - niesamowicie mocny i bardzo duży puinkt/snop światła - mankament to moc żarówki (55W) dzieki której aku wystarczy na max 20minut pracy (pocieszam sie tylko tym iż wchodzi tam żarówka typu H3 6V a wiećmożna włożyć np 25W i mamy dłuższy czas pracy) Dodatkowo latarka wyposażona jest w świetlówkę. Zasięg: blok oddalony o około 250m oświetlony był idealnie.

Generalnie mankamentem wszystkich wymienionych szperaczy jest czas ładowania aku - min 20godz max 24godz.

pozdrawiam
  • #7 4582115
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...no to gratuluje zakupu ;-)
    A co do czasu ladowania-co za problem zrobic szybsza ladowarke?W koncu to forum elektronikow....mysle ze warto by sprawdzic jaki akkus siedzi w srodku, moze da sie znalezc jakies jego dane-i dobrac szybsze ladowanie.
    Dobrej zabawy zycze z lampka ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano latarki o zasięgu około 150 m, wytrzymałej obudowie i cenie do 150 zł, z możliwie długim czasem pracy akumulatora (minimum 50 minut). Rozważano modele dostępne na stronie hurt.com.pl (pozycje 3, 4, 5) oraz latarkę Mactronic Guardsman 8W z Allegro. W dyskusji zwrócono uwagę, że latarka z Allegro wykorzystuje akumulatory Ni-Cd, które nie są ładowalne, co jest wadą. Polecano model Mactronic MT701HL z żarówką 6V/6W, jednak jego zasięg i skuteczność były kwestionowane, a obudowa oceniona jako słaba. Wskazano, że halogeny i żarówki tradycyjne lepiej sprawdzają się w latarkach o dużym zasięgu niż diody LED, które są lepsze do długotrwałego oświetlania. Zaproponowano również import z Chin (np. sklepy supertactical.com, kaidomain.com) jako alternatywę. Jeden z użytkowników polecił latarkę UltraFire C2 z akumulatorem 18650 i ładowarką DSD jako dobrą i polecaną. Ostatecznie autor wybrał model Mactronic MT700HN z żarówką 55W i dodatkową świetlówką, który miał bardzo mocny i szeroki snop światła oraz zasięg do około 250 m, choć czas pracy akumulatora wynosił tylko około 20 minut. Zwrócono uwagę na możliwość wymiany żarówki na mocniejszą (np. 25W) dla wydłużenia czasu pracy. Dyskusja poruszyła także kwestie materiałów obudowy, gdzie tworzywa sztuczne mogą być równie wytrzymałe jak metalowe. Poradzono także sprawdzenie parametrów akumulatora i ewentualne zastosowanie szybszej ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA