logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposob odczytam MAC/numer IP jakiejs osoby z sieci

Pascalt 09 Gru 2007 02:56 4509 15
REKLAMA
  • #1 4567881
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    nie bedac do niej podlaczonym. Dodam, ze siec nie jest zabezpieczona - jest to siec w malej miejscowosci z dwoma AP (3tys mieszkancow). Czy jest mozliwosc przeskanowania takiej sieci bez koniecznosci laczenia sie z nia? - bo przeciez nie polacze sie z nia pewnie zanim nie bede mial MACa osoby z sieci - a zeby go zdobyc przydaloby sie jakies skanowanie, ale skanowanie bez polaczenia z siecia i kolo sie zamyka. Jesli tak, to prosze wskazac jakas nazwe programu.
    Czytalem dzisiaj (wczoraj) caly dzien do tej pory posty na tym forum, ale informacji na dokladnie ten temat nigdzie nie znalazlem, a dla tych, ktorzy zajmuja sie siecia na codzien to bulka z maslem odpowiedz na to pytanie.

I jeszcze jedno pytanie - czy w przypadku sieci niezabezpieczonej WAP'em przy zamienionym MACu na MAC osoby z sieci oraz po statycznym przypisaniu numeru IP nadal istnieje mozliwosc, ze nie bede mial internetu? Oczywiscie przy zalozeniu, ze siec ma dostep do internetu... Czy w przypadku, gdy osoba, ktorej MAC przejalem wejdzie do internetu automatycznie dowie sie o tym administrator sieci, ze przejalem MACa?

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz na moje pytania...
    Jak wiadomo kazda sensowna i pomocna wypowiedz nagrodze "Pomogl".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4568377
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Chwila użycia www.google.pl wyjaśni sprawę ...
    Potrzebna jest odpowiednia karta i sterowniki umożliwiające pracę w trybie promiscous.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4569646
    trocse
    Ocena: 28
    Kismet i linux, i bedziesz wszystko wiedzial o sieciach w eterze bez laczenia sie z nimi i jeszcze duzo wiecej informacji.
  • #4 4569778
    Pascalt
    Poziom 22  
    Do mbo - nawet nie masz pojecia jka duzo materialow zgromadzilem przy pomocy google.pl i ile poswiecilem czasu na zgromadzenie potrzebnych informacji - tutaj zamiescilem jedynie dokladnie te pytania, na ktore nie bylo odpowiedzi na zadnym forum (chyba, ze cos przoczylem) - chodzi o dokladnie te pytania, bo "podobnych" jest duzo...

Dzieki trosce, jeszcze takie pytanie, czy linux posiada odpowiednie sterowniki do karty w laptopie Asus 802.11g adapter sieciowy (nic wiecej nie wiem o niej, jest to karta laptopowa) i bedzie mozliwa praca w monitor mode?

Nigdy nie mialem wczesniej do czynienia z linuksem, ale jestem gotow doinstalowac ten system.
    Czy trudna jest ta operacje (biorac pod uwage, ze nie mialem do czynienia wczesniej z tym systemem)?

Dzieki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 4569808
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Co do instalacji systemu to jest bajecznie prosta. Wystarczy "zbootować" CD. Reszta to formalność (wszystko wyjaśnione graficzne).

Przy wyborze gdzie ma być system zainstalowany wystarczy wybrać partycję ext3 lub ext2 i partycję wymiany.
  • Pomocny post
    #6 4570522
    trocse
    Sa systemy tzw live przeznaczone typowo do monitoringu, jak pamietam hakin9.pl czy cos tym stylu. Karte mozna predzej czy pozniej odpalic w systemie podstawiajac rozne sterowniki w kismecie np. przy kismecie trzeba chwilke posiedziec zeby go ustawic ale pozniej juz dziala, na stronie kismeta jest caly howto.
  • #7 4570650
    Pascalt
    Poziom 22  
    Jeszcze takie pytanie - jaka wersje linuxa polecacie do tego celu (skanowanie sieci pod katem pozyskania numerow MAC i IP) no i zeby byla ona w miare przystepna jak dla poczatkujacego uzytkownika tego systemu. Dodam, ze na komputerze przenosnym ma byc zainstalowana (karta wifi standardowo montowana w Asusach).

Pozdrawiam i dzieki za dotychczasowa, bardzo rzeczowa pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 4570679
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    trocse mógłbyś podać przykłady tych systemów LiveCD?
  • Pomocny post
    #9 4570828
    trocse
    http://wardriving.pl/

Przyjemnej lektury.

hakin9.pl to jedna z takich live cd
  • #10 4570943
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Fajnie widzieć jak moderatorzy podpowiadają komuś jak się włamać do obcej sieci i za darmo korzystać z internetu.

Dla niedoświadczonych powiem że nie jest to takie proste jak niektórzy piszą.
    Co z tego że zna się adres MAC i IP.
    Będzie konflikt.

A i jeszcze jedno.
    Adresu MAC nie można przejąć, można jedynie podszyć się pod kogoś z tym MAC'iem. Ale też musisz mieć ten sam adres IP co klient z tym MAC'iem co mija sie z celem bo i Tobie i jemu wyskoczy konflikt adresów IP a serwer też nie dopuści dwóch takich samych adresów IP. (wcale nie wyskoczy nie wprowadzaj w blad jak nie jestes czegos pewnien, mozna i przejac MAC, ale to dla zaawansowanych inaczej :) )
    Sieć może nie mieć zabezpieczeń na Access Pointach co nie znaczy że nie jest zabepieczona.

Moderowany:

Tak sie sklada ze napisalem prace dyplomowa na temat bezpieczenstwa i monitorowania sieci WLAN, i nie sadze ze oznacza to jak sie do nich wlamac itd, wrecz odwrotnie: jak je zabezpieczyc :), pojecie wlamania sie do sieci radiowej jest bardzo trudne do okreslenia, prowadzilem tez rozmowy nt. z prawnikami, wiec dobrze poruszam sie w tematach wlaman itd do roznych sieci

• #11 4571003
    Pascalt
    Poziom 22  
    Zbieram informacje nie w celach wlamania sie do sieci i za darmo korzystania z internetu, bo jak widzisz mpn103 internet mam i o calkiem dobrej przepustowaosci, tylko w celach czysto edukacyjnych...
    Jestem na kierunku Elektronika i Telekominikacja i chce poglebiac swoja wiedze...

Dziekuje za tym, ktorzy dziela sie swoja wiedza i pozdrawiam tych wszystkich.
  • Pomocny post
    #12 4571240
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    mpn103 napisał:
    (wcale nie wyskoczy nie wprowadzaj w blad jak nie jestes czegos pewnien, mozna i przejac MAC, ale to dla zaawansowanych inaczej :) )

Może byś też się jakoś przedstawił Panie Moderatorze żebym wiedział komu odpisuje.
    Pod samym przejęciem czegokolwiek rozumiem zabranie go właścicielowi.
    Pod Adres MAC można się podszyć jak ma się upatrzoną ofiarę, poprzez zmianę MAC swojej karty na MAC ofiary.
    W sieciach pracuje już 5 lat i nigdy nie zdażyło mi się żeby nie wyskoczył konflikt adresów IP jeśli są takie same w jednej sieci na dwóch różnych komputerach, nawet o takich samych MAC'ach.
    Nie to żebym się wymądrzał bo nie o to tutaj chodzi, ale sie z tym nie spotkałem. Może nie jestem taki "bardzo zaawansowany" jak Ty.

Tak na marginesie, Panowie Moderatorzy karzą ostrzeżeniem i wyrzucają tematy o tym jak zrobić kopię swojej legalnej płyty dla własnego użytku a o tym jak włamać się do sieci to jeszcze pomagają to zrobić. I nie mówie tu w tej chwili o autorze tematu.
    Troche to dziwnie niesprawiedliwe.
  • #13 4571618
    Pascalt
    Poziom 22  
    Pascalt napisał:
    Zbieram informacje nie w celach wlamania sie do sieci i za darmo korzystania z internetu, bo jak widzisz mpn103 internet mam i o calkiem dobrej przepustowaosci, tylko w celach czysto edukacyjnych...
    Jestem na kierunku Elektronika i Telekominikacja i chce poglebiac swoja wiedze...

Dziekuje za tym, ktorzy dziela sie swoja wiedza i pozdrawiam tych wszystkich.

Pytam gdzie jest napisane, ze chce sie wlamac do sieci??
    Po co mialbym to robic skoro mam dobre lacze???

Dodano po 3 [minuty]:

Mam jeszcze takie pytanie, bo zdecydowalem sie na zainstalowanie hackin9.pl - pewnie pod nim pojdzie kismet, skoro jest na jadrze linuxa, a jesli nie to prosze mnie poprawic. Prosze mi powiedziec w jaki sposob mozna rozwiazac problem ze sterami - posiadam na laptopie seryjnie montowana karte - podajze Asus wl-120g... Wszedzie stery pod windowsy...

Bede wdzieczny za pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 4571628
    K4Li
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    aircrack pod winde
  • #15 4572074
    Pascalt
    Poziom 22  
    aircrack sluzy do uzyskiwania WAPa, ja potrzebuje skanowac siec (uzyskac MAC i IP) bez polaczenia z jakakolwiek siecia...
  • #16 4574956
    K4Li
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ściągając aircracka masz w nim airodump.exe który skanuje sieć bez łaczenia się do niej, a później używasz ethereal do odczytania danych ściągniętych i tam masz wszystko mac, ip zarówno użytkownika danej sieci jak i osoby czy serwera z jaką się łączył. Jak coś to pisz na prv, to wszystko wyjaśnię ;>

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odczytania adresów MAC i numerów IP urządzeń w sieci bez konieczności łączenia się z nią, zwłaszcza w sieci niezabezpieczonej WAP-em. Wskazano, że do pasywnego skanowania sieci i pozyskiwania informacji o urządzeniach w eterze można użyć narzędzi takich jak Kismet działający pod systemem Linux, który wymaga karty sieciowej i sterowników obsługujących tryb monitoringu (promiscuous mode). Polecano także systemy LiveCD dedykowane do monitoringu sieci, np. hackin9.pl, które zawierają Kismet i inne narzędzia. Instalacja Linuxa jest opisana jako prosta, a wybór dystrybucji powinien uwzględniać kompatybilność ze sprzętem, np. kartą Wi-Fi w laptopie Asus. Wspomniano również o narzędziu aircrack (w wersji Windows) zawierającym airodump.exe, które umożliwia skanowanie sieci bez łączenia się z nią oraz oprogramowanie Ethereal do analizy przechwyconych danych. Poruszono kwestie techniczne dotyczące podszywania się pod adres MAC i konfliktów adresów IP w sieci. Podkreślono, że adres MAC można podszyć, ale nie przejąć, a konflikt IP jest naturalną konsekwencją duplikacji adresów w sieci. Autor podkreślił, że cel jest edukacyjny, a nie nielegalny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA