logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program polecacie do wykrywania adresów MAC w sieci?

Horeho 23 Sty 2008 08:39 23455 13
  • #1 4725086
    Horeho
    Poziom 11  
    Cześć forumowicze poszukuje programu, który wykrywa adres MAC w sieci prosił bym o nazwe lub jakiś link do pobrania programu.

Ortografia. Na dodatek elementarny błąd. Proszę to poprawić.
    Mery84
  • #3 4726150
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Program masz już w systemie. Z wiersza poleceń uruchom ipconfig /all to wypisze Ci wszystkie podstawowe parametry sieciowe, w tym i adres fizyczny, czyli MAC.
    Pozdrawiam :D
  • #5 4726666
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Proszę kolegę Horeho o podanie w jakim celu chce skanować MAC adresy w sieci? Co chce kolega tym osiągnąć?

Pozostałe osoby proszę o wstrzymanie się z podpowiedziami do czasu poznania celu autora.
  • #6 4729870
    Horeho
    Poziom 11  
    Chcę sprawdzić czy jak kumpel będzie coś robił na necie i wpiszę jego MAC czy go automatycznie rożłączy jeśli ja bym sę połąnczył.
    Zapewniam chcę sprawdzić tylko i wyłącznie do przetestowania.
  • #7 4730160
    Mery84
    Ocena: 271
    Jeżeli wykonasz mac spoofing na adres IP kolegi - co musisz wiedzieć jest nielegalne będziecie obaj pracować na identycznym IP w sieci i dojdzie do przypadku gubienia pakietów. Po prostu oboje będziecie mieli łączność ale serwer DHCP zgłupieje i będzie pakiety rozsyłał do was obu równocześnie lub raz do jednego raz do drugiego z was. Nie rozłączy kolegi tylko spadnie wydajność połączenia przez wzgląd na zagubione pakiety.
    Odradzam stosowanie takich testów w praktyce przeciętny administrator sieci wykrywa mac spoofing błyskawicznie i możesz mieć przez to nieprzyjemności.
    Proszę również o zastosowanie się do mej moderacji w twoim pierwszym poście!
  • #8 4756099
    wewer
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Może i dobry ten NETSUMBLER ale mi nie chce chodzić. Mam sieciówkę realteka i nie chce z nią współpracować. nie wiecie może o co chodzi?
  • #9 4756260
    Chotu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jesli chodzi o siec wlan i kolega ma MAC adres A to jesli podszyjesz sie pod jego MAC'a to po podlaczeniu twoim do tego samego WLAN'u kolega zostanie odlaczony... i tak w kolo macieju... Net Stumbler wyswietli ci tylko adresy MAC punktow dostepowych a nie urzytkownikow podlaczonych pod niego... ja u siebie w sieci do celow administracyjnych uzywam SOFT PERFECT NETWORK SCANNER... dziala i na LANie i WLANie - nie wazne jakie mamy medium transmisyjne... ETHEREAL to bardziej sluzy do analizowania pakietow przenoszonych w sieci...
  • #10 4756923
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Wykrywanie MAC w sieci to żadne przestępstwo samo w sobie.
    Po wykonaniu polecenia ping na adres broadcastu sieci wystarczy wykonać polecenie
    arp -a , które wyświetli wszystkie MAC adresy kart w danej podsieci.

mancymonek
  • #11 4757474
    szaleniec
    Ocena: 199
    Mery84 napisał:
    (...) ale serwer DHCP zgłupieje i będzie pakiety rozsyłał do was obu równocześnie lub raz do jednego raz do drugiego z was.

Od kiedy DHCP zajmuje się routingiem? Przecież rolą DHCP jest podanie IP, bramy, maski i dns(ów).

I takim oto sposobem napisał mi się post numer 1000.
  • #12 4757490
    Chotu
    Poziom 13  
    Cytat:
    Mery84 napisał:
    (...) ale serwer DHCP zgłupieje i będzie pakiety rozsyłał do was obu równocześnie lub raz do jednego raz do drugiego z was.

Od kiedy DHCP zajmuje się routingiem? Przecież rolą DHCP jest podanie IP, bramy, maski i dns(ów).

Mery84 nie calkiem dobrze to sformulowal - chodzi o to ze dhcp zglupieje i router bedzie rozsylal pakiety albo do obu rownoczesnie albo na zmiane...
  • #13 4757641
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    w 2003 i chyba w XP Pro można to zrobić tak, pod warunkiem że znasz IP kumpla lub nazwę jego sieciową. Odpalasz konsole 'cmd' Robisz ping kumpel lub jego IP a potem 'arp-a'.
  • #14 6181191
    capoeira
    Poziom 19  
    Witam, a czy pomożecie mi w takiej sytuacji, jestem użytkownikiem sieci wi-fi gdzie adres IP jest przypisany do MAC.jest nas paru , i wydaje mi się ze admin innym daje większą przepustowość łącza.Chciałbym na moment zalogować się na innym adresie MAC i IP by to sprawdzić.adresy IP znam lecz MAC tylko mój.
    w programie cc get mac nic mi nie wyskakuje.Pomóżcie mi ,dowiedzieć się jakie są jeszcze numery MAC w mojej sieci

Moderowany przez mat_ed:

Jeśli kolega ma wątpliwości proszę porozmawiać z administratorem w celu ich rozwiania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów do wykrywania adresów MAC w sieci LAN i Wi-Fi. Polecane narzędzia to NETSTUMBLER (głównie do sieci Wi-Fi), ETHEREAL (do analizy pakietów w sieci LAN) oraz SOFT PERFECT NETWORK SCANNER, który działa zarówno w sieciach LAN, jak i WLAN. Użytkownicy wskazują także na wbudowane narzędzia systemowe, takie jak ipconfig /all oraz kombinację poleceń ping na adres broadcast i arp -a do wyświetlania adresów MAC w podsieci. Wspomniano program CC Get Mac Address jako prosty, choć w wersji trial. Poruszono kwestie techniczne związane z mac spoofingiem, który może powodować konflikty w sieci i spadek wydajności, ale niekoniecznie automatyczne rozłączenie innego użytkownika. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące roli DHCP oraz praktyczne wskazówki dotyczące wykrywania adresów MAC w systemach Windows 2003 i XP Pro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA