logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wzmacniacza do głośnika Infinity Perfect 10VQ 400W RMS

xcustom 09 Gru 2007 14:38 1437 8
REKLAMA
  • #1 4569099
    xcustom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zakupilem glosnik Infinity Perfect 10VQ ktory ma 400watt RMS. Glosnik bedzie zmontowany w skrzyni typu close o pojemnosci okolo 20-22 litrow.
    wszytko polaczone przewodami dietz oraz wygluszony samochod. Powiem ze wolalbym nowy sprzet ale nad uzywka moge sie zastanowic.za wszelkie sugestie THX.

Jak najlepiej dobrac wzmacniacz do tego glosnika chodzi mi o monoblock :

JBL GTO 1201.1 -700zl nowka

Kicker KX200.2 - 550 zl nowka

Hifonics NX750D - 500zl nowka

lub uzywka

Genesis Profile Sub

Alpine MRD-M500

DLS CAD 1000

wszytkie w cenie okolo 500-700zl.
  • REKLAMA
  • #2 4569123
    smailliw
    Poziom 13  
    "JBL GTO 1201.1 -700zl nowka"
    pokaż mi gdzie, to kupie dwa :D
  • REKLAMA
  • #3 4571132
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    nom ja też wezme 2 daj namiar........................

Dodano po 5 [minuty]:

ale wracając do tematu podpinając JBL 1201.1 możesz uszkodzić ten głośnik jeśli chodzi o jakość to polecam DLS.......Te kappy są bardzo dobre i wydają specyfivzny który nie wszyscy lubią ale jest to głośnik precyzyjny i bardzo szybki i jak ma pracować przy 4 ohm to polecam DLS bo to klasa sama w sobie lub poszukaj coś z audisona ja jestem bardzo zadowolony np LRX 1.1k taki jak ja mam przy 4ohm był by idealny pod tą kappe .............Pozdro
  • #4 4571692
    xcustom
    Poziom 12  
    Hmmmm panowie wiec to jet tak mieszkam na stale w UK i mam dostep do tanszych podzespolor car audio i dlatego moge go miec za 700zl i gratis dostaje 1.5f kondensator.

Powracaja do tematu.
    Moze spytam w ten sposob jesli ten glosnik ma 400RMS tzn tyle podaje producent a wydaje mi sie ze firma jest dobra wiec chyba prawda.
    Jakiej mocy najlepiej by bylo dobrac wzmaczniacz 400watt czy mniej czy wiecej wiadomo ze wzmacniacz nigdy nie gra na maksa.
  • REKLAMA
  • #5 4573501
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Dobierając mocniejszy wzmacniacz lepszy bardziej kontroluje głośnik i idzie to w jakość grania.........Polecam coś z audisona naprawdę super sprzęt jeśli zależy ci na jakości nie na bezsensownym dudnieniu........
    POZDRO
  • #6 4573556
    smailliw
    Poziom 13  
    luk9753 napisał:
    Polecam coś z audisona naprawdę super sprzęt jeśli zależy ci na jakości nie na bezsensownym dudnieniu........
    POZDRO

a słyszałeś coś innego niż audison?
  • REKLAMA
  • #7 4573679
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    To czy będziesz miał wzmacniacz 300W czy 500W większej różnicy na głośniku nie zrobi jeżeli to będzie moc z porządnego wzmacniacza. Moc ma niewiele wspólnego z kontrolą głośnika. Za kontrole głośnika odpowiada współczynnik tłumienia.
    Wybierając ten głośnik nie szedł bym w stronę JBL`a. Zdecydowanie odżałował bym trochę grosza i kupił DLS A6. Wzmacniacz pierwsza klasa.
    Z tych co podałeś to oczywiście Genesis. DLS CAD też może być. To fajne wzmacniacze które kulturalnie grają.

smailliw napisał:
    luk9753 napisał:
    Polecam coś z audisona naprawdę super sprzęt jeśli zależy ci na jakości nie na bezsensownym dudnieniu........
    POZDRO

a słyszałeś coś innego niż audison?

hehe. Założę się że MTX`ów słuchał :)

Pozdrawiam
  • #8 4574098
    xcustom
    Poziom 12  
    Raczej nie chodzi mi o lupanie jesli bym kcial polupac to kupil bym jakiegos alpharda albo cos innego. Aktualnie posiadam standardowe naglosnienie VW i powiem ze brzemienie mi sie podoba lecz tylko przez chwile chodzi mi o to zeby bass byl w miare czysty i gleboki .

A co powiecie o IL Audio Slash 500/1???
  • #9 4578038
    xcustom
    Poziom 12  
    i wybor padl na genesis profile sub zakupilem go w cenie 380zl w bardzo dobrym stanie ::)) mam nadzieje ze nie rozczaruje sie tym wzmakiem i ze on podejdzie pod ten subik

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza monoblokowego do głośnika Infinity Perfect 10VQ o mocy 400W RMS, montowanego w obudowie zamkniętej o pojemności 20-22 litrów. Autor rozważa zakup nowych wzmacniaczy w cenie 500-700 zł, takich jak JBL GTO 1201.1, Kicker KX200.2, Hifonics NX750D, oraz używanych modeli Genesis Profile Sub, Alpine MRD-M500 i DLS CAD 1000. Uczestnicy podkreślają, że moc wzmacniacza powinna być zbliżona do mocy RMS głośnika, ale ważniejszy jest współczynnik tłumienia, który wpływa na kontrolę nad głośnikiem. Krytycznie oceniono JBL GTO 1201.1 pod kątem ryzyka uszkodzenia głośnika, natomiast pozytywnie rekomendowano wzmacniacze DLS oraz Audison (np. LRX 1.1k) ze względu na jakość i precyzję dźwięku. Autor ostatecznie zdecydował się na zakup używanego wzmacniacza Genesis Profile Sub w bardzo dobrym stanie za 380 zł, licząc na dobre dopasowanie do subwoofera i czysty, głęboki bas bez nadmiernego dudnienia. Pojawiła się także wzmianka o IL Audio Slash 500/1 jako potencjalnej alternatywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA