logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy telekomunikacji dla technika - książki do nauki i egzaminu

d4ng 09 Gru 2007 14:50 2883 8
REKLAMA
  • #1 4569152
    d4ng
    Poziom 10  
    Witam!
    Chodze do klasy o profilu "technik telekomunikacji - teleinformatyka" i nic nie umiem xD potrzebuje książki, która nauczy mnie podstaw tego fachu, bo kiedys przyjdzie czas napisac egzamin a ja nic nie będe wiedział. W poprzednim roku na 30 piszących zdało tylko 3 xD. To chyba wina uczniów, którzy się nieuczyli ja chce się uczyc ale mam takich profesorów, że można tylko leżeć na ławce :/ Prosze o pomoc!

Czego oczekuje od książki:
    -musi zawierać podstawy! elektroniki itp.
    -powinna być opisana tak że nawet dziecko z downem ją zrozumie.
    -w miare na czasie (niektóre rzeczy przez ostatnie 20lat uległy zmianie)
  • REKLAMA
  • #2 4570032
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Na temat elektroniki to może ''Sztuka elektroniki''? Ale to chyba nie jest dla kogoś zupełnie "zielonego".
  • #3 4570406
    d4ng
    Poziom 10  
    hmm tzn. wiem co to jest rezystor i kondesator ale nic po za tym xD Fajnie jakby książka była bardziej z "życia" a nie tylko sucha wiedza. Bo jak wiadomo nauka na przykładach jestb łatwiejsza.

Zaczerpnełem troche informqacji w google na temat tej książki o to efekty:

Cytat:
    Czasami zastanawiam się, jak to jest możliwe. W miejscu, gdzie królują wzory i czysta teoria, mogła się uchować książka, w której wszystko wytłumaczone jest prosto, gdzie rozsądek i intuicja wystarczą do rozwiązania lub zaprojektowania układu, do którego potrzeba kilkunastu równań?
    Właśnie taka jest ta książka. Nie ma tu zbędnego mieszania w głowie.

I obejmuje wszystko to co będzie mi niezbędne:
    - tranzystory polowe
    - sprzężenie zwrotne i wzmacniacze operacyjne
    - filtry aktywne i generatory
    - stabilizatory napięcia i układy dużej mocy
    - układy precyzyjne i układy o małych szumach
    - technika cyfrowa
    - na styku techniki analogowej i cyfrowej
    - minikomputery
    - mikroprocesory
    - technologia konstrukcji sprzętu elektronicznego
    - technika dużych częstotliwości i szybkich przełączeń
    - projektowanie urządzeń o małej mocy zasilania
    - pomiary i przetwarzanie sygnałów

więc jest to chyba dobra książka jak dla mnie co o tym myślicie?[/quote]
  • REKLAMA
  • #4 4573527
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    d4ng napisał:
    Witam!
    Chodze do klasy o profilu "technik telekomunikacji - teleinformatyka" i nic nie umiem xD potrzebuje książki, która nauczy mnie podstaw tego fachu, bo kiedys przyjdzie czas napisac egzamin a ja nic nie będe wiedział. W poprzednim roku na 30 piszących zdało tylko 3 xD. To chyba wina uczniów, którzy się nieuczyli ja chce się uczyc ale mam takich profesorów, że można tylko leżeć na ławce :/ Prosze o pomoc!

Czego oczekuje od książki:
    -musi zawierać podstawy! elektroniki itp.
    -powinna być opisana tak że nawet dziecko z downem ją zrozumie.
    -w miare na czasie (niektóre rzeczy przez ostatnie 20lat uległy zmianie)

elektronika to nie wszystko... -kłania się technik telekominunikacji staż 23 lata w TP
  • REKLAMA
  • #5 4574320
    d4ng
    Poziom 10  
    hmm ja chce tylko zdać ten egzamin żeby niemieć 4 lat w plecy! W przyszłości chce zostać programistą-webmasterem (bo tym się interesuje i zgłębiam w tym kierunku wiedzę) a spedzenie życia w TP czy gdziekolwiek indziej za max 2,5 tys zł nie wchodzi w grę. Trafiłem do tej szkoły bo myślałem że będzie sporo godzin informatyki a tu gucio informatyka była tylko w 1 klasie (i to materaił dla przedszkolaków) a puźnie już nie ;/ Doszły mi za to jakieś zawodowe przedmioty na którychy posługujemy się prechistorycznymi przyżądami. A na praktykach sprzątamy no i może raz na jakiś długi czas zlutujemy 2 końce kabla! I gdzie tu przyszłosć? eh..
  • #6 4574819
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Ośla Łączka z EdW, Listy od Piotra z EdW, Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    materiały ze strony AGH, google
  • #7 4575126
    d4ng
    Poziom 10  
    heh ciekawe :D teraz przynajmniej wiem jak co wygląda :D
  • REKLAMA
  • #8 4576855
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    polecam też katalog ELFA - 2000 stron A4 pełnych elementów i urządzeń elektronicznych z opisami, parametrami itp :)
    można zamówić za darmo na stronieAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 4757181
    AdamB.
    Poziom 1  
    Niestety nie ma jednej książki, w której możnaby znależć wszystko. Przede wszystkim polecam przeanalizować pytania, które były w ostatnich dwóch latach i spróbowac na nie odpowiedzieć. Okaże się, że stosunkowo mało jest pytań z tzw. czystej elektroniki i sa raczej proste, zdecydowana większość dotyczy telekomunikacji. Z kolei w tym temacie zauważ, że spora część dotyczy BHP, światłowodów, jest trochę podstaw, w sumie naprawdę nic trudnego. Radzę przeanalizować wszystkie pytania, rozumieć o co w nich chodzi, w razie czego sporo jest w internecie (np. wpisujesz w goglach BER i masz odpowiedź). Oczywiście jest parę książek, które zapewne masz, ale sa nieco nieaktualne i materiał tam zawarty trzeba potraktować wybiórczo (np. nie uczyć się już szczegółowo o wybierakach, bo po co). Warto zauważyć, że wystarczy dośc powierzchowna wiedza, żeby odpowiedzieć na pytania zawarte w teście, ale trzeba trochę poszukać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania książek do nauki podstaw telekomunikacji i elektroniki dla technika telekomunikacji przygotowującego się do egzaminu zawodowego. Wskazano, że idealna literatura powinna zawierać podstawy elektroniki, być przystępna i aktualna. Polecano książkę „Sztuka elektroniki”, choć uznano ją za trudną dla początkujących. Zwrócono uwagę, że elektronika to tylko część wiedzy potrzebnej technikowi telekomunikacji, a egzamin obejmuje także zagadnienia z telekomunikacji, BHP, światłowodów i innych podstawowych tematów. Zalecano analizę pytań egzaminacyjnych z ostatnich lat oraz korzystanie z materiałów internetowych, np. dotyczących BER (Bit Error Rate). Wskazano również na praktyczne źródła wiedzy, takie jak katalog ELFA zawierający opisy i parametry elementów elektronicznych oraz materiały edukacyjne z serwisu EdW i AGH. Podkreślono, że nie istnieje jedna książka obejmująca cały zakres, dlatego warto korzystać z różnych źródeł i uczyć się na przykładach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA