logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor EIZO T966 z 2003 - rozbłyski i wyłączanie się po włączeniu

becker3 09 Gru 2007 21:13 1968 4
REKLAMA
  • #1 4570775
    becker3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam monitor Eizo T966 z 2003r w którym po włączeniu występują rozbłyski po czym monitor się wyłącza. Wystarczy odczekać moment, włączyć go ponownie i takie same rozbłyski pojawią się troszkę później i znów monitor się wyłącza. Ta historia powtarza się do czasu, aż monitor się rozgrzeje i wtedy jest wszystko OK z wyjątkiem balansu bieli, którego nie sposób ustawić - nawet korzystają ze Screen Managera PRO (kabel USB).

Początkowo myślałem, że to trafopowielacz, ale kręcenie pokrętłem Screen i Focusami nie zmienia czasu czy rodzaju rozbłysków.

Czy ktoś ma jakieś sugestie? Może któryś z elektrolitów traci swoje właściwości (który?)
  • REKLAMA
  • #2 4570852
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6838
    Zrób foto. tych rozbłysków

skoro za kazdym wł czas się wydłuza ...az sie zał. i brak bal.bieli
    -zacznij od wymiany wszystkich elektrolitów na PK

nie mam schematu nie podam Tobie co do nr. na płycie
    wczesnie podałem schemat na inne Eizo > porównaj > pomysl i przystąp do działania

Eizo >> to firma , która b.db strzeże schematy swoich wyrobów
  • REKLAMA
  • #3 4575402
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Spotkałem się z podobnymi objawami w Flex Scan'ach F56. Po wymianie trafopow. było ok. Spróbuj dobrze przygrzać nogi pod nim. Może coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 4593591
    vulkan
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie chcę być złym prorokiem, ale to może być wina kineskopu, niestety fd trynitron nie grzeszy trwałością... Balans bieli spróbuj ustawić w meni color mode>custom-są tam regulacje gain i cut off odrębne dla każdego koloru, po regulacji trzeba zapamiętać ustawienia.
  • #5 5836766
    becker3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Wiem, że minęło sporo czasu, ale może komuś temat pomoże. Po roku spojżałem ponownie do monitora, przelutowałem wszystko, sprawdziłem wszystkie elektrolity - wszystko jest ok. natmiast rozbłyski są nadal. Zrobiłem eksperyment - nieco podgrzałem szyjkę kineskopu (oczywiście bez płytki), założyłem płytkę i... ...monitor ruszył od razu bez rozbłysków jakby był już rozgrzany. Gdy szyjka jest zimna, monitor ma rozbłyski i jest wrażliwy na ostukiwanie szyjki, uderzenie= rozbłysk. Ostukiwanie płytki kineskopu, i wszystkich innych elementów nie powoduje zakłóceń pracy.
    Podsumowując, kolega który zasugerował kineskop miał rację - wadliwe jest działko obsługujące kolor niebieski, a zielone kończy chyba żywot. A zawsze myślałem ze najpierw padają czerwone...
REKLAMA