logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się przy grach - Pentium D, Gigabyte 760GT, PCI-E, DirectX 9c

seba0212 09 Gru 2007 15:23 6288 24
REKLAMA
  • #1 4569280
    seba0212
    Poziom 10  
    Witam.Mam taki problem:Odpalam grę np;call of duty 2 i wszystko jest dobrze do momentu pojawienia się głównej grafiki gry.Wtedy wszystko staje dźwięk zaczyna buczeć i tylko reset pomaga.Tak jest ze wszystkimi grami.Jakiś miesiąc temu jeszcze w nie grałem i no problem na max ustawieniach.Po za tym komp chodzi jak ta lala.Mogę go obciążyć do granic i spoko jest ale wrzucam jakąkolwiek gierkę i krzak.

Podmieniałem już zasilacz ale to samo było.
    Stery do grafy orginał z płyty.
    Próbowałem na jednej kości ram i też to samo.

Procek 2.8 pentium D
    Płyta Gigabyte 945 S3
    Zasilacz 350w Mode com
    Grafa Gigabyte 760GT 128mb
    Ram Kingston 2x512/533

Nie sprawdziłem jeszcze karty graficznej bo znajomi mają na AGP a ja PCI-E.
    Czy to możliwe żeby karta nie wyrabiała tylko przy grach?
    DirectX 9c również z orginalnej płyty do karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #2 4569308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4569321
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Sprawdź napięcia, na luzie i w stresie.
    Jak masz inny zasilacz mocniejszy najlepiej firmowy :) jakiś... to podmień i zobacz.
  • #4 4569337
    seba0212
    Poziom 10  
    Podmieniałem już zasilacz i jest dokładnie to samo.Temperatury w normie komp cichutki 2 dodatkowe wiatraki i dzisiaj czyszczony.
    Niema wbudowanej karty graficznej.

Dodano po 11 [minuty]:

płyta główna http://www.allegro.pl/item280955780_gigabyte_ga_945p_s3_intel_945p_s_775_gw_box_.html

Karta graficzna http://www.allegro.pl/item279492850_gigabyte_geforce_7600gt.html
  • #5 4569580
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 9
    Przyczyną nie musi być wcale sprzęt. Mnie tak robiła kidyś girka, wystarczyło wyłączyć wygaszacz ekranu i działało. Sprubuj, czasm powód jest błachy, jakiś program czy sterownik innego urządzenia.
    Jak masz pirata, to może się tak dziać. :twisted: :?:
  • #6 4570223
    seba0212
    Poziom 10  
    W 3DMark05 też się wiesza:cry:Czy to morze oznaczać uwaloną karte graficzną?
  • REKLAMA
  • #7 4570246
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    A kiedy ostatni raz reinstalowałeś windows? Zasyfiony system, w szczegulności sterowniki, też mogą wieszć komputer.
  • #8 4570267
    seba0212
    Poziom 10  
    Wczoraj.Tak samo się cięło na starym jak teraz na nowym.W 3DMark wytrzymuje od 20 sekund do 1,5 minuty.Zaczyna powoli przycinać i staje na amen.

Jakiś puł godziny temu wszystko znowu chodziło jak trzeba:DOdpaliłem kilka gierek i chodziły normalnie.Poszedłem se herbaty zrobić wracam odpalam gre i zo

:cry:

Moderowany przez marek216:

Za "puł " "nagradzam"ostrzeżeniem. Proponuję zapoznanie się z zasadami poprawnej polszczyzny oraz regulaminem

• #9 4570614
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zainstaluj RivaTuner i monitoruj temperaturę karty graficznej. Jeżeli masz kartę taką samą jak w linku, z pasywnym chłodzienie to podłącz dodatkowy wentylator tak żeby schłodzić kartę graficzną.
  • #10 4570896
    Mariusz_l
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Powodować może to błąd systemu spróbuj wgrać od nowa system.
  • #11 4571024
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Myśle że to problem z karta ponieważ piszesz że dzieje Ci się tak dopiero po chwili więc karta się nagrzewa i komputer się zawiesza. Zamontuj dodatkowy wentylator koszt firmowego wentylatora to max 30zł.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #12 4571176
    seba0212
    Poziom 10  
    Dodatkowe chłodzenie już mam.Ale nadal to samo.Dziś na parę chwil dostał olśnienia.Odpaliłem parę gier i chodziły bez problemu.Wyłączyłem komputer na chwile,włączyłem odpalam gre i zawieszka.Kolejna gra-zawieszka itd.
  • REKLAMA
  • #13 4571202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4571247
    seba0212
    Poziom 10  
    Miałem już zainstalowane najnowsze średnio nowe i te z płyty dołączonnej do karty i żadnych zmian.
  • #15 4573565
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Tak. Rozkręć obudowę i sprawdź czy:
    1. Kondensatory na płycie głównej i karcie graficznej są całe, nie rozdęte. Zwróć uwagę szczególnie na te koło CPU, RAM i gniazda PCX.
    2. Osadzenie w gniazdach RAM i karty graficznej.
    3. Czy grafika nie potrzebuje dodatkowego zasilania?
    4. Czy radiator na grafice jest poprawnie i sztywno osadzony?
    5. Potem włącz kompa i sprawdź czy kręcą się wszystkie wiatraki. Jak masz możliwość to sprawdź temp. Grafiki i RAM oraz CPU za pomocą zewnętrznego termometru? Na przykład takiego z miernika uniwersalnego.
    6. Wywal z komputera wszystkie niepotrzebne karty rozszerzeń np. TV.
    Jak wszystko będzie ok. to sprawdź za pomocą programów testowych RAM. Jak jest uszkodzony to będzie wieszał komputer? Sprawdź ustawienia BIOS, lub załaduj konfiguracje bezpieczną, z ustawień fabrycznych. Jakaś źle ustawiona funkcja BIOS też może wieszać komputer.
  • #16 4573693
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    Miałem podobny problem. Kolega w pokoju nie mógł odpalić aplikacji 3D, czy to NFS:U, czy Collin2 - zawsze stawało na menu: karta GF 5500FX, po przełożeniu karty do mnie przez jakiś czas to działało, ale po paru jakimś czasie problem powrócił. Trudno tu mówić o przegrzewaniu się jakiś elementów - raczej wina karty, może z zasilaniem problemy (tj. stabilizatory?).
  • #17 4573796
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Czy kiedyś wcześniej działało wszystko normalnie?
    Jeśli złożyłeś komputer i od samego początku nie działa to ja bym jednak obstawiał zasilacz... Znajdź kogoś kto ma jakiąś firmową 400-tke i pożycz do sprawdzenia (tylko niech to będzie jakiś markowy zasilacz a nie kolejny modecom czy inne wynalazki)
    Wspominałeś że podmieniałeś zasilacz... tylko pytanie na co podmieniałeś :) bo jeśli był to zasilacz podobnej "klasy" to tak naprawde nic to może nie wnosić w kwestii rozwiązania problemu :)
    1) zainstalować najnowsze sterowniki do chipsetu i grafiki (a najlepiej do wszystkiego do czego są jakieś nowesz sterowniki)
    2) sprawdzić kondensatoy na płycie główne
    3) rozmontować kompa na części pierwsze i zmontować ponownie (czasem pomaga przy dziwnych usterkach, komputery nieraz lubią jak im się gdzebie w "bebechach" :P)
    4) podmienić zasilacz na coś porządnego
  • #18 4574437
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    A ja mam jeszcze jeden pomysł? Oparty na prawach elektroniki.
    Jak karta graficzna przełącza się w tryb 3D to nagle rośnie pobór prądu, a to powoduje nagłe siadanie napięcia zasilania, które może już spowodować zwis? W opcjach Biosu powinno dać się podwyższyć napięcie zasilania PCI-X. To może rozwiązać problem. Ale rób to powoli o minimalny próg, na jaki pozwala BIOS. I nie przekraczaj raczej 3% napięcia nominalnego układu graficznego
    Co się tyczy zasilacza? To na pudełku mojego GF8600GT pisze drobnym, bo drobnym maczkiem,ale jest, jaki zasilacz powinien być minimalnie w systemie. Ale oprócz WATÓW trzeba zwrócić uwagę, jakiego prądu (Amper) musi dostarczyć linia 12V. U mnie te zalecane min to 400W i 23A na linii 12V. Ja kupiłem zasilacz 550W tak na zapas. I komp od razu chodzi lepiej.
  • #19 4574480
    thrower
    Poziom 23  
    Kolega Jacek31 ma oczywiście rację, jednak ja z tymi zmianami napięcia zasilania chyba bym nie kombinował. Skoro zasilacz nie daje sobie rady z utrzymaniem odpowiedniego napięcia i dostarczenia odpowiedniej ilości prądu to nie ma sensu "sztucznie" to korygować.
    Jeśli chodzi o te napisy na pudełkach to faktycznie w wypadku nowych układów jest podane nie tyle "ile Watów" potrzebuje dana karta, ile podają nawet "ile Amperów" musi dać rade dostarczyć zasilacz na linii 12V, a mając specyfikację zasilacza już nie jest trudno dobrać taki, który będzie w stanie zaspokoić to zapotrzebowanie (najlepiej z pewnym zapasem)
  • #20 4574903
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    właśnie ćwiczyliśmy podobny problem.
    Nawet podmiana karty grafiki na zupełnie inną nie pomagała i 3DMark
    się wieszał.Podstawilismy inny dysk (aby nie burzyć dotychczasowej windy) i świeży windows.
    Jak reka odjął.
  • #21 4574915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4576155
    zmasakrowany
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem karta jest uwalona. Koledzy udzielają tutaj dobrych rad, ale najlepiej sprawdź ją u kogoś w komputerze. 7600 nie jest aż tak prądożerna, u mnie śmiga bez problemu na Modecomie 350W (tak na marginesie to ten niby dziadowski modecom to jest super sprzęt w porównaniu do tego co można znaleźć w niektórych obudowach)
  • #23 4576586
    thrower
    Poziom 23  
    Oczywiście masz rację że ModeCom jest całkiem niezłym sprzętem w porównaniu do tego co nieraz siedzi w obudowach. Jednak w porównaniu z porządnym markowym zasilaczem ten sam ModeCom wypada już jako dziadowski LO (a conajmniej kiepski)
  • #24 4577966
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Cały problem z zawieszaniem się komputerów tkwi w tym, że możliwych przyczyn może być tyle ile części się w nim znajduje, czyli spoko ponad 1000. Cały knif sukcesu to na podstawie objawów trafić w przyczyny choroby, a to nie zawsze jest proste i oczywiste.
  • #25 4578401
    seba0212
    Poziom 10  
    No to ciekawostka panowie.Dzisiaj jeszcze raz spróbowałem ze sterami-do tej pory instalowałem te oryginalne na płycie.Komp ma rok i zawsze śmigało.A dziś postanowiłem ściągnąć i za podać stery 84.21.
    I co się okazało...Wynik w 3DMark03 to 10404.I wszystkie gry chodzą!Ale jeszcze się tak do końca nie ciesze,bo ze trzy dni temu instalowałem jakieś inne też coś 80 coś tam i przez kilka uruchomień gier śmigało.A po ponownym włączeniu kompa"Krzak"

Także coś mi się wydaje że zasilacz ma w moim przypadku wystarczającą moc....Chyba że od czasu do czasu wyciska z siebie siódme poty żeby pokazać że jeszcze się nadaje:D:D:D

Tutaj wyniki z 3DMark03---http://service.futuremark.com/orb/resultanalyzer.jsp?projectType=10&XLID=0&UID=12632158

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na zawieszaniu się komputera podczas uruchamiania gier 3D, objawiającym się zatrzymaniem obrazu i buczeniem dźwięku, wymagającym resetu. Sprzęt to Pentium D 2.8 GHz, płyta Gigabyte GA-945P-S3, karta graficzna Gigabyte GeForce 7600 GT 128 MB na PCI-E, zasilacz Modecom 350W oraz 2x512 MB RAM Kingston 533 MHz. Zasilacz był już wymieniany na inny, ale problem pozostał. Temperatura CPU i GPU jest w normie, komputer ma dodatkowe chłodzenie. Sterowniki do karty graficznej były instalowane zarówno z płyty, jak i najnowsze ze strony Nvidia, bez trwałej poprawy. Problem występuje także w benchmarku 3DMark05, gdzie zawieszenia pojawiają się po kilkudziesięciu sekundach. Podejrzewane przyczyny to uszkodzona karta graficzna (GPU lub pamięć), niestabilne napięcia zasilania, błędy systemowe lub sterowniki, a także możliwe uszkodzone kondensatory na płycie głównej lub karcie. Zalecane działania to sprawdzenie kondensatorów, poprawne osadzenie komponentów, testowanie z inną kartą graficzną, monitorowanie temperatur i napięć (np. RivaTuner), reinstalacja systemu, oraz ewentualna wymiana zasilacza na markowy o odpowiednich parametrach prądowych na linii 12V. Po instalacji sterowników w wersji 84.21 uzyskano poprawę wyników w 3DMark03 i stabilność gier, jednak problem powraca sporadycznie, co może wskazywać na niestabilność sprzętową lub zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA