Napotkałem na dziwny problem - podczas częstego odczytu czasu i daty z RTC philisa - układ się spóźnia. Mam uruchomione przerwania co 1 sek i po jego odbiorze odczytuje czas - żeby nie migać niepotrzebnie i nie obciazać głównego programu , który musi jeszcze róźne inne rzeczy robić. W takiej konfiguracji program potrafi przez 10 godz spóźnić się nawet o 2 godz. Jeżeli natomiast program zmodyfikuje tak że aktualizacja wyświetlacza następuje po naciśnięciu przycisku to wtedy jest ok. No chyba że zacznę klikać jak głupi to też pajawia sie opóźnienie..
Na odczyt skłąda się oczyt godz, min, sek, roku . mies i dnia. Znalazłem taki zapis w dokumentacji :(PCF8563-04.pdf)
Czyżby to była odpowiedź na moje pytanie ? czyżby zanim odczytam minuty/dzien/ rok / mies to jedna sekunda co jakiś czas jest gubiona przez tą blokadę ?
Na odczyt skłąda się oczyt godz, min, sek, roku . mies i dnia. Znalazłem taki zapis w dokumentacji :(PCF8563-04.pdf)
When one of the RTC registers is read the contents of all counters are frozen.Czyżby to była odpowiedź na moje pytanie ? czyżby zanim odczytam minuty/dzien/ rok / mies to jedna sekunda co jakiś czas jest gubiona przez tą blokadę ?